Linkuri accesibilitate

Rusia a simulat atacarea unei nave în Marea Neagră cu muniție reală. Patru nopți consecutive de bombardamente în Odesa


Kremlinul a anunțat că va considera navele care se îndreaptă spre porturile ucrainene ca transportând echipamente militare. În imagine, o navă care părăsește portul Odesa, în vara anului trecut, în cadrul acordului de transport al cerealelor, din care Rusia s-a retras între timp.
Kremlinul a anunțat că va considera navele care se îndreaptă spre porturile ucrainene ca transportând echipamente militare. În imagine, o navă care părăsește portul Odesa, în vara anului trecut, în cadrul acordului de transport al cerealelor, din care Rusia s-a retras între timp.

Marina rusă a efectuat „un exercițiu” cu foc deschis în nord-vestul Mării Negre, a anunțat vineri Ministerul Apărării al Moscovei, la câteva zile după ce Kremlinul a declarat că va considera navele care călătoresc în Ucraina drept potențiale ținte militare.

În paralel, forțele rusești au lansat un nou atac în regiunea Odesa, pentru a patra noapte consecutivă.

Flota Mării Negre „a efectuat trageri reale cu rachete de croazieră antinavă asupra navei țintă din poligonul de antrenament de luptă din partea de nord-vest a Mării Negre”, a declarat ministerul rus al Apărării într-un comunicat pe Telegram, citat de Associated Press (AP).

„Nava țintă a fost distrusă ca urmare a unei lovituri cu rachete”, se spune.

„Tot în timpul exercițiului comun, navele și aviația flotei au elaborat acțiuni pentru izolarea zonei temporar închise navigației și, de asemenea, au întreprins un set de măsuri pentru reținerea navei”, se mai aratăă în comunicat.

Ministerul Apărării din Rusia a declarat anterior, miercuri, că navele de marfă care se îndreaptă spre porturile ucrainene de la Marea Neagră ar putea fi considerate ca transportând mărfuri militare, la câteva zile după anularea unui acord de export de cereale cu Ucraina.

Kremlinul a declarat, de asemenea, zone nespecificate din „părțile de nord-vest și sud-est ale apelor internaționale ale Mării Negre” drept „temporar periculoase pentru trecere” și a avertizat cu privire la „riscurile” de a stabili rute de transport la Marea Neagră fără participarea Moscovei, amintește AP.

La rândul lor, autoritățile ucrainene au declarat că sunt pregătite să continue exporturile de cereale prin porturile sale din sud, în ciuda faptului că Rusia s-a retras din acord.

Două persoane rănite, un depozit avariat, în Odesa

Joi noapte, forțele rusești au lansat un nou atac în regiunea Odesa, pentru a patra noapte consecutivă.

Două rachete Kalibr au lovit depozitul de cereale al unei întreprinderi agricole din regiunea Odesa, fiind distruse 100 de tone de mazăre și 20 de tone de orz, în timp ce două persoane au fost rănite, transmite agenția ucraineană de presă Interfax.

„Regiunea Odesa. Două rachete Kalibr, conform militarilor din cadrul grupului operativ Pivden (Sud), au lovit depozitul de cereale al unei întreprinderi agricole din regiune”, a declarat vineri dimineață, pe Telegram, reprezentanul administrației ucrainene în regiune, Serhiy Bratchuk.

Forțe de intervenție ucrainene, în 20 iulie, la o clădire avariată după un atac al forțelor rusești în Odesa.
Forțe de intervenție ucrainene, în 20 iulie, la o clădire avariată după un atac al forțelor rusești în Odesa.

Șeful Administrației Militare Regionale Odesa, Oleh Kiper, a spus că ocupanții au ajuns direct „la terminale cu boabele uneia dintre întreprinderile agricole din regiunea Odesa. Inamicul a distrus 100 de tone de mazăre și 20 de tone de orz”.

Potrivit acestuia, două persoane au fost rănite în urma exploziei.

„Au avut răni provocate de tăieturi cu sticlă. Li s-a oferit toată îngrijirea medicală necesară”, a spus Oleh Kiper, conform sursei citate.

Guvernatorul a adăugat că atacul a fost inițiat cu un lanstor de rachete aflat în Marea Neagră.

Este a patra noapte consecutivă în care regiunea Odesa a fost țintă a atacurilor rusești, a reamintit el.

Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.
  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG