Linkuri accesibilitate

Premieră în Rusia: O femeie a fost condamnată la închisoare pentru că nu a răspuns mobilizării la război


Femei rezerviste din Rusia participă la o paradă militară la Moscova (imagine de arhivă)

O femeie din Rusia a fost condamnată pentru că nu a răspuns apelului de mobilizare la război. Decizia este o premieră în Rusia. Rămâne de văzut dacă autoritățile vor pune sentința în aplicare.

Un tribunal rus a condamnat o femeie la închisoare pentru că nu s-a prezentat la serviciul activ în urma chemării rezerviștilor de către Kremlin, anul trecut, relatează Biroul rus al RFE/RL.

Dacă Yefreitora Kabaloyev din Kabardino-Balkaria, o regiune săracă din Caucaz, va sta cu adevărat în spatele gratiilor, este un alt lucru.

Femeia a fost condamnată la șase ani de închisoare pentru că nu s-a prezentat la raport fără un motiv valabil, a relatat Kommersant, citând tribunalul local.

Cu toate acestea, deoarece are un copil de cinci ani, începutul pedepsei a fost amânat până în 2032.

Dar sentința ar putea fi un avertisment atât pentru celelalte femei, cât și pentru bărbații care sunt chemați mobilizați.

Yefreitora Kabaloyev este rezervistă și a declarat în fața instanței că nu s-a prezentat la mobilizare pentru că era însărcinată.

Ea a spus că medicii militari i-au recomandat să părăsească temporar serviciul și a crezut că aceștia i-au informat comandanții.

Procurorii au declarat că, din moment ce femeia a continuat să primească alocații și beneficii militare, ea nu a părăsit de fapt serviciul și ar fi trebuit să se prezinte pentru a putea fi trimisă pe front.

Pedeapsa pentru o astfel de infracțiune este de la 7 la 10 ani. Avocatul femeii a declarat că va face apel.

După ce a declanșat invazia la scară largă a Ucrainei, în februarie 2022, Kremlinul s-a străduit să izoleze populația rusă de realitățile sumbre ale războiului - un lucru din ce în ce mai dificil în condițiile în care estimările privind numărul victimelor rusești ajung la 120.000 de morți și 180.000 de răniți.

În septembrie 2022, după luni de eforturi de recrutare amai puțin vizibilă și în condițiile în care progresele pe câmpul de luptă erau în impas, Kremlinul a anunțat mobilizarea a sute de mii de ruși.

A fost prima când acest lucru s-a întâmplat în Rusia după cel de-al Doilea Război Mondial și a fost o recunoaștere tacită a faptului că puterea rusă se confruntă cu dificultăți serioase pe câmpul de luptă, aducând războiul mai aproape de casă pentru rușii obișnuiți.

Aproximativ 300.000 de ruși au fost în cele din urmă mobilizați. Împreună cu soldații din grupul de mercenari Wagner, care a înrolat mii de deținuți din închisori, efortul a stabilizat liniile rusești, deși nu a reușit să permită noi ofensive majore împotriva forțelor ucrainene.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    George Costiță a intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după o experiență de zece ani la Digi24 și Aleph News. Absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași, a lucrat la edițiile online ale celor două redacții, pe zona de știri și evenimente la zi.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG