Linkuri accesibilitate

Numărul soldaților ruși dependenți de alcool și droguri este în creștere. „Nu este greu să cumperi droguri”


Cadavrul unui soldat rus lângă un tanc rusesc distrus, în satul proaspăt eliberat Storozheve din regiunea Donețk, Ucraina, 14 iunie 2023.
Cadavrul unui soldat rus lângă un tanc rusesc distrus, în satul proaspăt eliberat Storozheve din regiunea Donețk, Ucraina, 14 iunie 2023.

„Ministerul Apărării are un întreg departament pentru reabilitare psihologică, dar nu se face nimic pentru tratarea la scară largă a tulburării de stres posttraumatic (PTSD - post-traumatic stress disorder )”, spune un medic specializat în dependența de droguri din Rostov, în Rusia, o regiune care se învecinează cu Ucraina.

„Atunci când văd toate ororile războiului - membre smulse, răni deschise, morți – mulți încercă să blocheze amintirile cu ajutorul alcoolului sau drogurilor. Altfel, pur și simplu ar înnebuni”, a adăugat medicul, care a cerut ca identitatea să îi fie ascunsă de teama repercusiunilor.

Deși va dura un an sau doi până să poată fi confirmată o posibilă criză pe scară largă, specialiștii militari și de sănătate publică care au discutat cu RFE/RL și-au exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea dependenței de droguri și a consecințelor sale sociale, pe măsură ce zeci de mii de soldați implicați în războiul Rusiei împotriva Ucrainei încep să se întoarcă acasă.

Nu e greu să cumperi droguri. Comandanții se fac că nu văd.

Este vorba, în special, despre dependența de amfetamine sintetice precum mefedrona - cunoscută în Rusia ca „sare”. Consumul acestei amfetamine este deja în creștere, potrivit statisticilor guvernului.

De la începutul lunii iunie, au fost raportate cazuri penale asociate consumului de mefedronă în regiunile Moscova, Krasnodar, Adîgheia, Kostroma, Kurgan.

Cazurile care implică droguri par să fie, de asemenea, în creștere în armată, au declarat analiștii pentru RFE/RL, în parte pentru că soldații nu au fost testați pentru dependența de droguri atunci când au fost mobilizați.

Mulți soldați petrec timp în orașul Donețk din estul Ucrainei, care este controlat de Rusia sau de separatiștii susținuți de Rusia din 2014.

Un voluntar rus care ajută la coordonarea ajutorului umanitar în această zonă spune, sub protecia anonimatului, că în Donețk sunt condiții optime pentru consumul de droguri.

„Este aproape ca în timp de pace: sunt multe restaurante, cluburi și alte locuri de divertisment”, a spus el.

„Nu este greu să cumperi droguri. Soldații care sosesc din prima linie, în special cei care își pot obține plata în numerar, profită din plin de acest lucru. Iar comandanții tind să închidă ochii”, a completat voluntarul.

Dosarele penale

Numărul cazurilor legate de droguri care trec prin instanțele militare ruse arată deja o tendință ascendentă, potrivit unei examinări RFE/RL a dosarelor mai multor instanțe din sud-vestul Rusiei, unde este probabil să fie judecați soldații din războiul din Ucraina.

Tribunalul militar din Krasnodar, de exemplu, a pronunțat o condamnare pentru posesie de droguri în 2020 și câte trei pe an în 2021 și 2022. În acest an, însă, au existat trei astfel de condamnări doar în luna martie.

În majoritatea cazurilor analizate de RFE/RL, instanța a redus pedepsele după ce a luat în considerare experiența în luptă a militarului condamnat și eventualele decorații.

În aprilie, Tribunalul militar din orașul Piatigorsk din regiunea Stavropol l-a condamnat pe Alexei Sokologorski, un soldat cu contract, pentru achiziționarea a două grame de mefedronă în orașul Kamensk-Șahtinski de la granița cu Ucraina.

Deși o condamnare pentru posesie implică o pedeapsă cu închisoarea de la trei până la zece ani, instanța l-a condamnat pe Sokologorski la trei ani și jumătate cu suspendare după ce a luat în considerare o decorație militară pe care acesta a câștigat-o luptând în Ucraina.

În martie, tribunalul militar din Rostov-pe-Don, capitala regiunii Rostov, l-a condamnat pe Eduard Moiseiev, soldat cu contract, pentru cumpărarea de mefedronă pentru uz personal. În ciuda istoricului militar slab al lui Moiseiev, instanța a luat în considerare serviciul său în Ucraina și i-a acordat pedeapsa minimă, o amendă de 20.000 de ruble (aproximativ 218 euro).

În aceeași lună, instanța din Rostov l-a amendat pe militarul Aslan Dotdaiev cu 30.000 de ruble (aproximativ 327 de euro) pentru posesie de marijuana. Potrivit înregistrărilor, drogurile au fost găsite asupra lui după ce a fost reținut de poliția militară în stare de ebrietate.

Instanța a păstrat secret locul detenției sale, despre care experții juridici susțin că este un indiciu că infracțiunea a avut loc într-o zonă ocupată a Ucrainei.

În mai, instanța din Krasnodar l-a condamnat pe Vadim Bai la o pedeapsă de aproape trei ani de închisoare pentru nerespectarea ordinelor „pe timp de mobilizare și acțiune militară”.

Acesta ar fi refuzat să fie transferat în zona de luptă, susținând în apărarea sa că suferea de dependență de droguri. Rudele lui au mărturisit în instanță că a fost supus unui tratament pentru dependență din decembrie 2022 până în ianuarie 2023.

„Este deja mort”

Istoricul polonez Lukasz Kamienski, autorul cărții din 2016 Shooting Up: A Short History Of Drugs And War, spune că problema dependenței de droguri în rândul soldaților are o istorie lungă.

Autorii unui studiu al Pentagonului din 1973 au constatat că până la 15% din personalul militar american care se întorcea din Vietnam era dependent de heroină, a spus Kamienski. Un număr și mai mare abuza de amfetamine precum benzedrina.

Pentru soldați, o astfel de automedicație este adesea singura modalitate de a reduce povara psihologică a luptei și ororile războiului.

În cartea sa, Kamienski susține că abuzul de amfetamine poate fi un factor care a contribuit la unele dintre atrocitățile comise de soldații americani împotriva civililor vietnamezi.

„Pentru soldați, o astfel de automedicație este adesea singura modalitate de a reduce povara psihologică a luptei și ororile războiului”, a spus el.

Mulți soldați sovietici care au luptat în Afganistan în anii 1980 au devenit dependenți de heroină, a adăugat Kamienski. Au fost cazuri de ofițeri care au făcut comerț cu arme și muniție în schimbul drogurilor.

„Mulți soldați care se întorceau aduceau acasă cu ei o cantitate de hașiș, heroină sau opiu pentru a-și menține obiceiul pentru ceva timp”, a spus el.

„Numărul mare de soldați dependenți a sporit riscul unor probleme conexe în societatea sovietică. Întoarcerea soldaților a dus la intensificarea contrabandei de droguri din Afganistan și Pakistan în Uniunea Sovietică”, a menționat Kamienski.

În aprilie, site-ul de știri și investigații The Insider, care scrie cu precădere despre Rusia, a analizat comentariile pe care familiile soldaților care se întorceau le-au postat în grupuri de chat închise pe diferite site-uri de socializare.

„Am observat că mulți dintre băieții care se întorc s-au schimbat foarte mult”, a scris o persoană. „Fiul unor prieteni de-ai noștri s-a întors la începutul lunii martie. E deja mort din cauza unei supradoze.”

Articol de Robert Coalson, RFE/RL, pe baza relatării corespondentului RFE/RL's Caucasus.Realities Andrei Krasno.

XS
SM
MD
LG