Linkuri accesibilitate

Rusia a cules grâu de 1 miliard de dolari în teritoriile ocupate în Ucraina


Imagine generică cu recoltarea grâului în regiunea Kiev, în mijlocul atacului asupra Ucrainei
Imagine generică cu recoltarea grâului în regiunea Kiev, în mijlocul atacului asupra Ucrainei

Ucraina a pierdut cel puțin 1 miliard de dolari din grâul recoltat în zonele controlate de Rusia, potrivit unei cercetări care utilizează imagini din satelit ale programului de securitate alimentară și agricultură al NASA, informează Bloomberg.

Analiza arată ce se întâmplă în teritoriile ocupate, unde informațiile care ajung la mass media sunt strict controlate. Aceasta a utilizat inteligența artifiială care detectează schimbările de textură și culoare pe baza unei serii de imagini din satelit pentru a cartografia locurile unde culturile au fost recoltate sau lăsate nerecoltate.

Aproape 6 milioane de tone de grâu au fost recoltate din zonele care nu se află sub control ucrainean, potrivit NASA Harvest. Aproximativ 88% din culturile de iarnă plantate în zonele ocupate au fost recoltate, în timp ce zonele nerecoltate au fost, în principal, de-a lungul liniei frontului.

Cercetarea ridică întrebarea ce se întâmplă cu aceste culturi. Navele rusești au exportat cereale luate din teritoriul ucrainen către țări precum Libia și Iran, dar este dificil de estimat volumele implicate, deoarece expeditorii ascund originea încărcăturilor.

Rusia a negat furtul de cereale, dar oficialii au lăudat public reluarea transporturilor de cereale din porturile ocupate.

Ucraina este un exportator major de grâu, iar blocada porturilor sale după invazia Rusiei a făcut ca prețurile să crească vertiginos, ceea ce ar putea face contrabanda cu cereale mai profitabilă. Un acord care permite Ucrainei să reia exporturile a contribuit la scăderea prețurilor la cereale, dar acestea rămân în continuare la un nivel istoric.

Aproape un sfert din grâul ucrainean este cultivat pe terenuri pe care Rusia susține că le-a anexat, deși o parte din acest teritoriu este controlat de Ucraina. Estimările NASA Harvest se referă la grâu și exclud deocamdată alte culturi sau produse alimentare care au fost ținute în depozite. Constatările nu indică ce s-a întâmplat cu culturile după ce au fost recoltate.

Echipa NASA Harvest a calculat că fermierii au recoltat 26,6 milioane de tone de grâu în acest an în Ucraina, cu câteva milioane de tone mai mult decât previziunile inițiale.

Un oficial elvețian din domeniu dintr-un important centru de tranzacționare a mărfurilor a avertizat că comercializarea materiilor prime jefuite ar putea constitui o crimă de război.

Marele producător ucrainean HarvEast a declarat că toate culturile de iarnă pe care le-a plantat pe terenurile sale din regiunea Donețk au fost colectate de forțele de ocupație în această vară.

"În acest an, grâul de iarnă a dat un randament foarte mare pentru această regiune datorită condițiilor meteorologice favorabile", a declarat directorul general Dmitri Skornyakov. "Tot ceea ce s-a recoltat pe câmpurile noastre a fost furat și exportat din Ucraina".

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG