Linkuri accesibilitate

Navă rusească, lângă locul unde s-ar construi o bază navală rusească, pe coasta georgiană


Imaginea Naval News a presupusei nave rusești la Ochamchire, în Georgia.
Imaginea Naval News a presupusei nave rusești la Ochamchire, în Georgia.

Un site specializat cu privire la activitățile navale din întreaga lume a distribuit o imagine despre care spune că arată o navă de sprijin a marinei ruse în timp ce staționa într-un port de la Marea Neagră din Georgia ocupată. Moscova a anunțat că va înființa în apropiere o bază navală permanentă, în ciuda opoziției autorităților de la Tbilisi.

Naval News a relatat că nava rusă Project 22870 prezentată în imaginile din satelit pe care le-a publicat pe 10 iulie a fost „observată în Ochamchire pe 4 și 5 iulie”.

Apariția unei nave a marinei ruse într-un port din apele internaționale ale Georgiei ar escalada aproape sigur preocupările occidentale față de ambițiile strategice și teritoriale ale Moscovei în regiune și ar putea reaprinde tensiunile cu Tbilisi.

Rusia a ocupat în 2008 Abhazia și regiunea vecină Osetia de Sud, care reprezintă aproximativ 20% din teritoriul georgian.

Guvernul partidului Visul Georgian de la Tbilisi a restabilit recent legăturile economice și alte legături limitate cu Moscova, în ciuda lipsei relațiilor diplomatice oficiale.

Naval News a declarat că, ultima dată, nava a fost văzută pe 28 iunie în portul său de origine Novorossiisk, la aproximativ 370 de kilometri nord-vest de localitatea de coasta Ochamchire, situată în regiunea Abhazia.

Separatiștii susținuți de Rusia din Abhazia au anunțat în octombrie 2023 că a fost semnat un acord pentru înființarea unei baze navale rusești la Ochamchire.

Ministerul georgian de Externe a condamnat imediat planul ca fiind o „încălcare flagrantă” a suveranității și integrității teritoriale georgiene.

Separatiștii au anunțat apoi în ianuarie că au început lucrările la baza navală.

În noiembrie 2023, zeci de parlamentari georgieni au făcut apel într-o declarație publică la NATO și Uniunea Europeană pentru condamnarea „ocupației, militarizării și a altor acțiuni care vizează anexarea regiunilor ocupate ale Georgiei” de către Rusia.

Candidatura Tbilisi pentru aderarea la UE a fost însă blocată de adoptarea recentă a așa-numitei legislații a agenților străini, modelată după o lege similară din Rusia, folosită mai ales pentru a combate disidența și vocile critice.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG