Linkuri accesibilitate

Rusia vrea să preia grupările militare de voluntari. Șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, se opune


Fondatorul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, considerat un apropiat al lui Vladimir Putin, a intrat în mai multe contradicţii cu liderii militari de la Kremlin, în ultima perioadă.

Fondatorul renumitului grup de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că nu se va supune decretului recent al Ministerului rus al Apărării care obligă formațiunile de voluntari să semneze un contract direct cu ministerul.

Delimitarea liderului grupului Wagner de inițiativa ministerială vine pe fondul contradicții pe care Prigojin le-a avut în ultimele luni cu unii din liderii militari ai Kremlinului.

Decretul, semnat de ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, şi postat pe site-ul ministerial, nu menționează dacă toate grupurile de voluntari sau doar unele dintre acestea sunt obligate să semneze astfel contracte cu ministerul.

Grupul mercenarilor Wagner este cel mai proeminent din aproximativ 40 de grupări de voluntari active în Rusia, remarcă serviciul Current Time al Europei Libere.

Wagner nu va semna „niciun contract cu Shoigu”, a declarat Prigojin pe 11 iunie ca răspuns la noul decret. El a spus că Wagner, care a jucat un rol major în invazia Ucrainei de către Rusia, își coordonează deja acțiunile cu armata.

Ministrul adjunct al Apărării Nikolai Pankov a transmis că scopul decretului este de a acorda formațiunilor de voluntari statut legal și că voluntarii pot continua să semneze contacte cu grupuri de mercenari atâta timp cât semnează cu ministerul.

„Încheierea de contracte de către cetățeni cu statul este, în primul rând, extinderea măsurilor de protecție socială și de sprijin stabilite de stat pentru ei, precum și pentru membrii familiei acestora”, a explicat Pankov.

Pankov nu a explicat de ce ministerul a luat decizia să forțeze voluntarii să semneze contracte direct cu statul tocmai acum – la peste 15 luni de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

Ministrul rus al apărării Serghei Șoigu (în stânga) și șeful Statului Major rusesc, Valery Gerasimov.
Ministrul rus al apărării Serghei Șoigu (în stânga) și șeful Statului Major rusesc, Valery Gerasimov.

Decretul Kremlinului vine pe fondul contradicțiilor publice tot mai mari dintre Prigojin și Shoigu.

Prigojin, care ar putea avea aspirații politice, i-a criticat pe Serghei Şoigu și pe șeful Statului Major General Valery Gerasimov pentru performanța slabă a Rusiei în război.

Prin faptul că a refuzat semnarea decretului omul de afaceri în vârstă de 62 de ani, apropiat al președintelui rus Vladimir Putin îşi întăreşte astfel criticille la adresa liderilor militari de la Kremlin.

„Din păcate, majoritatea unităților militare nu au o astfel de eficiență [ca Wagner] și tocmai pentru că Şoigu nu poate gestiona în mod corespunzător formațiunile militare”, a spus Prigojin.

Ministerul Apărării nu a reacţionat încă la comentariile lui Prigojin.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG