Linkuri accesibilitate

SUA avertizează China că vor urma „consecințe grave” dacă va sprijini Rusia cu arme


Președintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, strânge mâna cu președintele chinez Xi Jinping înainte de o întâlnire la Beijing pe 21 decembrie 2022.
Președintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, strânge mâna cu președintele chinez Xi Jinping înainte de o întâlnire la Beijing pe 21 decembrie 2022.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a avertizat China cu privire la „consecințele grave” care ar urma dacă Beijingul va furniza Rusiei arme pentru războiul său împotriva Ucrainei.

Într-un interviu televizat din 19 februarie, Blinken a declarat că i-a spus ministrului chinez de externe Wang Yi, cu o zi înainte, că acordarea de ajutor letal Rusiei „ar avea consecințe grave în relația noastră”.

Un oficial al Departamentului de Stat a spus că Blinken a fost „destul de direct” în avertismentul său către Wang, presând China să nu ajute Moscova să evite sancțiunile occidentale.

În discursul său video de noaptea din 18 februarie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit, la rândul său, despre „consecințele legale” pentru acțiunile Rusiei în Ucraina.

„Fiecare atac rusesc asupra... fiecărui colț al statului nostru va avea consecințe juridice concrete pentru statul terorist”, a spus el, adăugând că Kievul „a primit semnale puternice de la partenerii noștri și acorduri concrete privind inevitabilitatea tragerii la răspundere a Rusiei pentru agresiune și teroare. împotriva Ucrainei și a poporului ei”.

El a adăugat că astfel de angajamente se aplică „nu numai răului pe care Rusia l-a adus din 24 februarie, ci și din 2014”, referindu-se la ocuparea de către Moscova a regiunii Crimeea a Ucrainei și la susținerea de către aceasta a unui război separatist în părți din estul Ucrainei.

Pe 19 februarie, armata ucraineană a declarat că luptele în jurul mai multor așezări din regiunile Harkov, Lugansk și Donețk continuă. În plus, Rusia a desfășurat lovituri aeriene împotriva infrastructurii civile din regiunile Hmelnițki, Dnipropetrovsk, Donețk și Herson, inclusiv peste 50 de atacuri cu lansatoare de rachete multiple.

Alerta de lovituri cu rachete în Ucraina a rămas ridicată, se arată în comunicatul militar ucrainean.

Remarcile lui Zelenskiy au venit în aceeași zi în care vicepreședintele SUA Kamala Harris a declarat în cadrul Conferinței de Securitate de la München că „SUA au stabilit în mod oficial că Rusia a comis crime împotriva umanității” în Ucraina.

„Trebuie făcută dreptate”, a adăugat ea, enumerând acuzațiile de „crimă, tortură, viol și deportare”.

Ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoly Antonov, a postat o declarație în care respinge hotărârea SUA drept „o încercare fără precedent de a demoniza Rusia”.

Șeful Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell, a declarat pe 19 februarie că sprijină propunerea Estoniei ca UE să cumpere muniție pentru Ucraina în numele statelor membre. Vorbind la Conferința de securitate de la München, după ce propunerea a fost explicată de prim-ministrul estonian Kaja Kallas, Borrell a spus că UE „lucrează la” inițiativă și că „va funcționa”.

24 februarie va marca un an de la invazia în masă neprovocată de către Rusia a Ucrainei, declanșând cel mai mare război din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial și ducând la moartea a zeci de mii de oameni și la strămutarea a altor milioane.

XS
SM
MD
LG