Mii de locuitori au fost evacuați din mai multe orașe din sudul Rusiei și nordul Kazahstanului, din cauza topirii zăpezii și a ruperii unui baraj care au ridicat nivelul apelor.
Vasili Kozupitsa, primarul orașului Orsk din regiunea de sud a Rusiei Orenburg, care se învecinează cu Kazahstanul, a declarat pe 8 aprilie că locuitorii din cartierele orașului situate de-a lungul râului Yelshanka sunt evacuați în timp ce apele râului cresc dramatic.
Din 5 aprilie, inundațiile au provocat de două ori prăbușirea parțială a unui baraj de pe râul Ural din Orsk, un oraș cu 230.000 de locuitori, după care jumătate din orașul vechi al orașului a fost acoperit de apă.
Comitetul e investigație a lansat de atunci o anchetă în ceea ce a numit „neglijență și încălcarea reglementărilor de siguranță” de către constructorii barajului.
Kremlinul a spus că nivelul apei în unele zone a crescut cu cel mai rapid ritm din ultimul secol, în timp ce oficialii locali spun că nu se așteaptă ca nivelul apei să înceteze să crească până pe 9 aprilie.
Nivelurile ridicate ale apei au afectat și capitala regiunii, Orenburg, un oraș cu peste 500.000 de locuitori, unde nivelul apei de pe râul Ural, care trece și pe teritoriul Kazahstanului vecin, continuă să crească.
Potrivit ultimelor date oficiale, 10.200 de clădiri rezidențiale și 18.500 de gospodării din regiunea Orenburg au fost avariate de inundații. Echipele de salvare au evacuat peste 6.100 de persoane, dintre care peste 1.000 au fost plasate în adăposturi temporare.
Oficialii dintr-o altă regiune rusă care se învecinează cu Kazahstanul, Kurgan, au declarat stare de urgență din cauza creșterii bruște a nivelului apei din râul Tobol din ultimele zile. Potrivit oficialilor, aproximativ 60 de comunități se confruntă cu inundații în acea regiune.
Locuitorii care stau lângă râul Tobol din Kurgan sunt și ei evacuați. Autoritățile locale au anunțat pe 8 aprilie că școlile vor fi transformate în adăposturi temporare. Copiii își vor continua temele școlare online de acasă.
În ultimele săptămâni, topirea masivă a zăpezii cauzată de încălzirea bruscă a vremii a dus la inundații puternice în regiunile rusești Kemerovo, Novosibirsk, Tomsk și regiunea Altai.
În Kazahstanul vecin, oficialii din regiunea de vest Atyrau au introdus starea de urgență pe 7 aprilie din cauza inundațiilor.
Ministerul pentru Situații de Urgență din Kazahstan a anunțat pe 7 aprilie că două persoane au murit în timp ce încercau să ajungă la o casă afectată de apele mari din orașul Kulsary.
Potrivit ministerului, peste 72.000 de persoane, inclusiv 16.000 de copii, au fost evacuate în mai multe regiuni din Kazahstan.
Inundațiile au afectat regiunile Abai, Aqmola, Aqtobe, Atyrau, Kazahstanul de Nord, Qaraghandy, Qostanai și Kazahstanul de Vest, a spus ministerul.
Patru persoane au dispărut în regiunea Abai, din nord-estul țării din Asia Centrală, în timpul inundațiilor.
Într-o declarație televizată din 6 aprilie, președintele kazah Qasym-Zhomart Toqaev a numit inundațiile cel mai mare dezastru natural care a lovit țara în ultimii 80 de ani.
În Orsk, orașul cel mai afectat de inundații, sute de locuitori s-au adunat în fața primăriei pentru a se plânge de valoarea despăgubirilor din partea statului și de lipsa unor avertismente timpurii.
Procurorii locali i-au avertizat pe locuitorii din Orsk să nu participe la proteste
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.