Linkuri accesibilitate

Kremlinul spune pentru prima dată că se află „în război” cu Ucraina


Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului (imagine de arhivă).
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului (imagine de arhivă).

Rusia se află acum „în război” cu Ucraina din cauza interferenței occidentale în „operațiunea militară specială”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru publicația Argumenty i Fakty, care aparține guvernului municipal din Moscova.

„Suntem în război. Într-adevăr, a început ca o operațiune militară specială, dar de îndată ce s-a format o camarilă și Occidentul colectiv s-a alăturat de partea Ucrainei, s-a transformat în război pentru noi”, a declarat Peskov.

„Sunt convins de acest lucru. Toată lumea ar trebui să înțeleagă acest lucru pentru a-și aduna forța interioară”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

De la lansarea invaziei sale la scară largă în Ucraina, în februarie 2022, Kremlinul a făcut tot posibilul să nu folosească cuvântul război, folosind permanent sintagma „operațiune militară specială”.

Schimbarea de discurs vine după două zile consecutive de atacuri extrem de puternice asupra Ucrainei, cu rachete și drone, inclusiv asupra capitalei Kiev.

Mai mult, Kremlinul a mers până într-acolo încât a impus noi legi în Duma de Stat prin care referirea la acest conflict cu cuvântul „război” a devenit ilegală.

Numărul lor este greu de stabilit, însă multe persoane au fost amendate și încercerate pentru că ar fi „discreditat” forțele ruse și pentru că ar fi răspândit astfel informații „false” prin folosirea acestui cuvânt.

Dmitri Peskov a mai spus că Rusia trebuie „să își elibereze pe deplin noile regiuni pentru a proteja oamenii”, o referire la cele patru regiuni din Ucraina pe care Rusia le-a anexat ilegal în timpul războiului.

În continuare este neclar ce proporție de teren controlează Rusia în aceste regiuni.

De asemenea, comentariile lui Peskov vin după ce președintele Vladimir Putin a câștigat cu ușurință alegerile de la sfârșitul săptămânii trecute, despre care observatorii independenți au spus că nu au fost nici libere, nici corecte.

Votul a fost primul scrutin major care a avut loc în Rusia de când Putin o ordonat invazia la scară largă.

Experții mai spun că Putin i-a evitat chiar și pe cei mai slabi contestatari pentru a-și asigura victorie sigură, pe care o poate arăta ca dovadă că rușii susțin războiul din Ucraina și modul în care acesta este gestionat de el.

Rezultatele oficiale i-au acordat lui Vladimir Putin 87,3 la sută din voturi.

Știre scrisă cu sprijinul relatării RFE/RL.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG