Linkuri accesibilitate

Rusia l-a trecut pe actorul Alexei Panin pe lista extremiștilor


 Actorul Alexei Panin a părăsit Rusia în 2020 și acum locuiește în Statele Unite.
Actorul Alexei Panin a părăsit Rusia în 2020 și acum locuiește în Statele Unite.

Rosfinmonitoring, agenția rusă de combatere a spălării banilor și finanțării terorismului, a declarat pe 29 mai că l-a adăugat pe renumitul actor Alexei Panin în registrul teroriștilor și extremiștilor.

Moscova nu a oferit niciun motiv pentru această decizie, mai ales că Panin a părăsit Rusia în 2020 și acum locuiește în Statele Unite, după ce a locuit o perioadă în Spania.

În urmă cu un an a fost trecut pe lista de urmăriți, după ce a fost declanșată o anchetă împotriva actorului sub acuzația de „justificare a terorismului”.

Acuzația provine dintr-o postare online pe care Panin a publicat-o în octombrie 2022, în care și-a exprimat sprijinul pentru Ucraina după o explozie care a avariat grav podul Kerci care leagă Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, de peninsula rusă Taman.

Cu mult înainte de începerea unui război pe scară largă în Ucraina, Panin a vorbit în repetate rânduri împotriva guvernului rus, al anexării Crimeei și al asistenței militare pentru Donbass, iar în ultimii ani a criticat politicile lui Putin. Din februarie 2022 s-a opus ferm războiului dus de Rusia în Ucraina.

Ca actor de film, Alexei Panin este cunoscut pentru rolurile sale din filmul lui Alexei Balabanov „Zhmurki” și din filmul lui Nikolai Lebedev „Star”.

Pentru rolul său din „Star” în 2003, a primit Premiul de Stat al Federației Ruse chiar din mâinile președintelui Vladimir Putin.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG