Linkuri accesibilitate

18 morţi şi 132 răniţi în urma atacului rusesc. Zelenski: rușii au lansat 110 rachete


Un incendiu a izbucnit pe locul unei lovituri rusești cu drone. Regiunea Odesa, Ucraina, 27 decembrie 2023. REUTERS
Un incendiu a izbucnit pe locul unei lovituri rusești cu drone. Regiunea Odesa, Ucraina, 27 decembrie 2023. REUTERS

Rusia a declanşat un atac aerian amplu asupra Ucrainei, care a dus la moartea a cel puțin 18 persoane şi rănirea a cel puţin 132. Atacurile masive cu drone și rachete au vizat capitala, sudul, vestul şi estul ţării.

Actualizare 15.50 - În prezent, se știe că 18 civili au murit, iar alți 132 sunt răniți, a informat Poliția Națională. Operațiunile de salvare sunt încă în desfășurare în orașe. În total, Federația Rusă a lansat 158 de ținte aeriene deasupra Ucrainei — forțele de apărare aeriană au doborât 27 de drone și 87 de rachete de croazieră, relatează Suspilne News.

Actualizare 15.00- Numărul morților din atacul cu rachete al Rusiei asupra Ucrainei a crescut la 13, potrivit Associated Press.

Zeci de oameni au fost răniți și un număr necunoscut au fost îngropați sub dărâmături în timpul atacului de aproximativ 18 ore, au declarat oficialii ucraineni. Numărul morților ar putea crește pe măsură ce eforturile de salvare continuă.

Printre clădirile avariate în Ucraina se numără blocuri de apartamente, școli și o maternitate.

Oficialii ucraineni au cerut aliaților din vest să-i ofere mai multe resurse pentru a se putea proteja împotriva atacurilor aeriene precum cel de vineri.

Știrea inițială

O serie de explozii au fost auzite la Kiev vineri dimineața, în timp ce sistemele de apărare aeriană erau în plină activitate la primele ore ale diminteții, a anunțat primarul Kievului, Vitali Kliciko.

„Mai multe explozii în capitală. Apărarea aeriană lucrează intens”, a scris e pe mesageria Telegram.

Rachetele au lovit, de asemenea, cel puțin alte cinci orașe ucrainene, inclusiv Harkov în nord-est, Lviv în vestul țării, precum și Odesa în sud, au anunțat reprezentanți ai autorităților locale și ai poliției, citați de AFP.

Clădiri civile, printre care o maternitate, școli, magazine, clădiri comerciale au fost lovite în Kiev, Lviv, Odesa, Nipru, Harkov, Zaporojie şi alte oraşe, a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski într-o postare pe rețeaua X.

Atacuri peste noapte au fost raportate și în Sumy și Konotop.

În sudul Odesei, o clădire înaltă a luat foc după ce a fost lovită de resturile unei drone doborâte, a declarat primarul orașului.

„Ca urmare a unui alt atac inamic, una dintre clădirile înalte a fost avariată. Incendiul a fost stins imediat”, a declarat primarul Ghenadi Truhanov într-o postare pe rețelele de socializare.

Atacurile rusești au avut loc după ce Kremlinul a recunoscut marți că un atac ucrainean a avariat o navă de război în portul Feodosia din Crimeea.

Ucraina a anunțat că forțele sale aeriene au distrus nava de debarcare Novocherkassk, președintele Volodimir Zelenski glumind pe rețelele de socializare că nava s-a alăturat acum „flotei subacvatice ruse din Marea Neagră”.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat că nava a fost avariată de rachete aeriene ghidate.

Joi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit Statelor Unite pentru eliberarea ultimului pachet de arme disponibil pentru Ucraina în conformitate cu acordurile în curs.

Deocamdată, următoarele pachete americane consistente de sprijin pentru Ucraina sunt incerte din cauza neînțelegerilor politice interne din SUA.

Președintele ucrainean a avertizat că orice schimbare de politică din partea SUA, principalul susținător al Kievului, ar putea avea un impact puternic asupra cursului războiului.

„Pentru a apăra libertatea și securitatea nu numai în Ucraina și Europa, ci și în Statele Unite, trebuie să continuăm să răspundem agresiunii ruse în curs de desfășurare”, a spus Volodimir Zelenski.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG