Linkuri accesibilitate

Marina ucraineană susține că distrugerea navei rusești din Crimeea este o „lovitură gravă” de război


Nava Novocherkassk a suferit grave avarii în urma unui atac aerian ucrainean asupra portului Feodosia din Crimeea.
Nava Novocherkassk a suferit grave avarii în urma unui atac aerian ucrainean asupra portului Feodosia din Crimeea.

Marina ucraineană a descris pretinsa distrugere a unei nave rusești de debarcare în Peninsula Crimeea ocupată drept o „lovitură gravă” pentru operațiunile de război ale Rusiei împotriva Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Marinei, Dmitro Pletenchuk, a declarat Serviciului Ucrainean al RFE/RL pe 27 decembrie că pagubele cauzate navei Novocherkassk în timpul unui atac aerian asupra portului Feodosia din Crimeea din 26 decembrie vor afecta semnificativ capacitățile logistice ale Rusiei.

Pletenchuk a susținut că armata rusă nu poate folosi în prezent Podul Crimeea, o rută cheie pentru transportul proviziilor militare din Rusia continentală către Peninsula Crimeea ocupată de ruși.

Ucraina atacă un important port naval în Crimeea ocupată de Rusia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:12 0:00

Acum, odată cu pierderea Novocherkassk - despre care Ministerul rus al Apărării a recunoscut că a fost avariat - armata rusă va putea să folosească feriboturi doar pentru a transporta mărfuri militare, pentru că „nu a putut folosi nave amfibii mari în Negru. Marea de mult timp”, potrivit Pletenchuk.

Yuriy Ignat, un purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, a declarat că loviturile din 26 decembrie au provocat o explozie care a indicat că muniția de pe marea navă de aterizare a detonat.

El a spus că nava a fost folosită pentru a transporta echipamente, arme și personal către Feodosia și alte porturi ocupate de ruși din Peninsula Ucrainei.

Pe lângă pagubele suferite de Novocherkassk, nava școlar UTS-150 a fost și avariată și parțial scufundată, a informat Serviciul Rus al RFE/RL pe 26 decembrie.

Pletenchuk a spus că atacurile ucrainene de succes au epuizat în mod serios forțele navale ale Rusiei, lăsând-o cu doar șase nave mari pe Marea Neagră și niciuna pe Marea Azov.

Crimea.Realities, un portal de știri al Serviciului Ucrainean al RFE/RL, a raportat că, în urma atacului din 26 decembrie, două nave rusești au părăsit portul Feodosia. Nu a fost posibil să se identifice navele după nume, dar, judecând după dimensiunea lor, navele erau o navă militară și o ambarcațiune militară aparținând Flotei Rusiei de la Marea Neagră.

Pletenchuk a spus că, inclusiv atactul asupra navei Novocherkassk, forțele ucrainene au dezactivat șapte nave rusești mari.

În urma atacului din 26 decembrie, ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, a scris pe X, fostul Twitter, că 20% din flota rusă de la Marea Neagră a fost distrusă în ultimele patru luni.

„Dominanța Rusiei în Marea Neagră este acum contestată”, a scris Shapps.

Cel puţin 34 de marinari ar fi murit, marţi, în atacul efectuat de armata ucraineană împotriva navei de debarcare a flotei ruse de la Marea Neagră Novocherkassk, potrivit canalului de Telegram Astra, citat miercuri de EFE.
În plus, 23 de ocupanţi ai navei ar fi fost răniţi ca urmare a impactului unei rachete de tip Storm Shadow lansată forţele armate ucrainene.


Potrivit Astra, care citează propriile surse, la momentul atacului, la bordul navei Novocerkassk se aflau 77 de marinari.
Cea mai semnificativă pierdere suferită de Marina Rusă a avut loc în aprilie 2022, când crucișătorul cu rachete ghidate Moskva a fost scufundat la sud de portul ucrainean Odesa. În septembrie, submarinul diesel electric Rostov-on-Don a fost avariat în timp ce se afla în portul din Sevastopol.

Podul Crimeei, o legătură de transport majoră deschisă în 2018 după anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia în 2014, a fost ținta puternic de forțele ucrainene de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

XS
SM
MD
LG