Linkuri accesibilitate

Rusia, nemulțumită de prezența jurnaliștilor americani la Kursk


Această fotografie a fost făcută pe 16 august 2024, în timpul unui turneu media organizat de Ucraina la Suja, în regiunea rusească Kurk, controlată de forțele armate ucrainene.
Această fotografie a fost făcută pe 16 august 2024, în timpul unui turneu media organizat de Ucraina la Suja, în regiunea rusească Kurk, controlată de forțele armate ucrainene.

Ministerul rus de Externe a protestat marți față de acțiunile reporterilor americani care „au intrat ilegal în regiunea Kursk pentru acoperirea propagandistică a crimelor regimului de la Kiev”.

Moscova nu i-a numit pe jurnaliștii americani și instituțiile de presă pe care le reprezintă, dar pare să se refere la Washington Post și CNN, care au transmis reportaje de la Suja, un oraș de graniță rusesc aflat în prezent sub controlul Kievului.

În emisiunea CNN, jurnaliştii merg cu un convoi militar ucrainean din Ucraina, la Suja, unde găsesc un oraş aproape pustiu, în care au mai rămas câțiva locuitori în vârstă.

Un reporter, un operator și un fotograf au călătorit sâmbătă pentru Washington Post, la Suja, escortați de asemenea de trupe ucrainene. Ei au intervievat zeci de civili ruși și soldați ucraineni.

Acţiunile jurnaliştilor „demonstrează în mod clar implicarea Statelor Unite ca participant direct la conflict”, a transmis ministerul rus de Externe.

„Suntem mândri de relatarea noastră despre războiul dintre Ucraina și Rusia și suntem pregătiți să acoperim toate aspectele acestui conflict important, în evoluție”, a delcarat un purtător de cuvânt al Washington Post pentru Reuters.

CNN și ambasada SUA la Moscova nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

În declarația sa de marți, Moscova susține că are „dovezi ale participării PMC-urilor (companii militare private) americane de partea Forțelor Armate ale Ucrainei în timpul invaziei lor pe teritoriul Federației Ruse”, fără a spune la ce dovezi se referă.

În schimb, a amenințat că toți mercenarii străini care intră ilegal în Rusia „devin automat o țintă militară legitimă”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG