Linkuri accesibilitate

Parlamentul Rusiei a aprobat amnistia pentru infractorii care merg la război


Un soldat rus capturat de forțele ucrainene. Cei mai mulți dintre infractorii din Rusia au fost racolați de către gruparea de mercenari Wagner.

Deputații Dumei de Stat din Rusia au adoptat o lege potrivit căreia militarii mobilizați și contractați care au plecat să lupte în Ucraina pot fi, la schimb, absolviți de răspundere penală în cazul în infracțiunilor de gravitate mică și medie.

De asemenea, parlamentarii din Rusia au adoptat o lege care permite cetățenilor condamnați, ale cărora fapte nu s-au prescris, să servească în armată prin contract în timpul mobilizării și legii marțiale.

Cei condamnați pentru infracțiuni precum violul, terorismul, sabotajul, trădarea și spionajul au fost scoși din textul legilor, care mai trebuie aprobate de Consiliul Federației și semnate de președintele Federației Ruse, Vladimir Putin.

În toamna anului 2022, Rusia a permis mobilizarea în serviciul militar a celor eliberați condiționat din închisori și au avut condamnări pentru fapte grave, precum crimă, tâlhărie sau furt. Nu au fost incluși rușii condamnați pentru terorism, trădare și extremism.

La scurt timp după începerea invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, prizonierii din coloniile penale rusești au început să fie recrutați în grupulde mercenari Wagner. La schimb, li s-au promis grațieri și plăți în numerar.

În februarie 2023, fondatorul grupului, Evgheni Prigojin, a anunțat că a încetat să mai recruteze prizonieri. La scurt timp după aceea, grupul Wagner a început să recruteze soldați în colonii în numele Ministerului Apărării.

Prizonierii recrutați în grupul Wagner au luat parte la luptele pentru Bahmut, iar armata ucraineană a spus că a cauzat pierderi semnificative în rândul mercenarilor. Autoritățile ruse și reprezentanții grupului Wagner fie au negat acest lucru, fie au refuzat să răspundă la întrebări.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG