Linkuri accesibilitate

Rusia prelungește cu încă două luni arestul preventiv pentru jurnalistul Evan Gershkovich


Jurnalistul Wall Street Journal, Evan Gershkovich, a fost arestat pentru spionaj.
Jurnalistul Wall Street Journal, Evan Gershkovich, a fost arestat pentru spionaj.

Detenția preventivă a jurnalistului american Evan Gershkovich, de la The Wall Street Journal, a fost prelungită cu două luni, până pe 30 ianuarie, transmite RFE/RL. Jurnalistul a fost arestat pentru spionaj, acuzație pe care o neagă.

Evan Gershkovich a fost reținut în urmă cu opt luni, la sfârșitul lunii martie, în orașul Ekaterinburg din Urali, fiind suspectat de autoritățile ruse de spionaj.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) anunța atunci că a deschis un dosar de spionaj împotriva lui Gershkovich pentru colectarea a ceea ce a spus că sunt secrete de stat despre complexul militar industrial. Jurnalistul neagă acuzațiile.

Dacă va fi declarat vinovat de judecătorii ruși, el riscă până la 20 de ani de închisoare.

Casa Albă și The Wall Street Journal au declarat că Gershkovich este un jurnalist acreditat legal în Rusia.

De la arestarea sa, Evan Gershkovich a fost deținut în închisoarea Lefortovo din Moscova, locul în care Rusia deține cei mai mulți suspecți în cazurile de spionaj.

Pe 24 august, un tribunal a prelungit cu trei luni, până la 30 noiembrie, detenția lui Gershkovich. Pe 10 octombrie, instanța a respins apelul lui Gershkovich împotriva prelungirii.


Gershkovich, în vârstă de 31 de ani, este cetățean american stabilit la Moscova. El spune că în momentul reținerii se afla la Ekaterinburg unde documenta atitudinea rușilor față de războiul Kremlinului împotriva Ucrainei și față de grupul de mercenari Wagner.

Avocata apărării Maria Korchagina a declarat că a cerut instanței să schimbe măsura preventivă pentru Gershkovich de la încarcerare la arest la domiciliu, interzicerea anumitor acțiuni sau o cauțiune de aproximativ 550.000 de dolari. Cauțiunea urma să fie oferită de Dow Jones&Co, proprietarul The Wall Street Journal.

Departamentul de Stat al SUA a afirmat că Gershkovich este „reținut pe nedrept”, ceea ce oferă instituției guvernamentale dreptul să acționeze în interesul lui Gershkovich.

Rusia a fost acuzată că a reținut americani pentru a-i folosi ca monedă de schimb pentru rușii închiși în Statele Unite.

Un caz similar este cel al jurnalistei RFE/RL Alsu Kurmasheva, care are dublă cetățenie, americană și rusă. Ea a fost reținută și acuzată că nu s-a înregistrat ca „agent străin”, o infracțiune care poate aduce o pedeapsă de cinci ani de închisoare.

Kurmasheva, care a călătorit în Rusia în luna mai pentru o urgență familială, a fost reținută temporar în iunie, în timp ce aștepta zborul de întoarcere.

În timp ce aștepta returnarea documentelor de călătorie, a fost reținută din nou și acuzată pe 18 octombrie.

Peste 30 de jurnaliști RFE/RL au fost catalogați drept „agenți străini” de către Ministerul rus al Justiției în nume personal.

RFE/RL susține că legea „agenților străini” echivalează cu o cenzură politică menită să împiedice jurnaliștii să-și îndeplinească îndatoririle profesionale și a contestat acțiunile autorităților ruse și Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG