Linkuri accesibilitate

RFE/RL solicită eliberarea jurnalistei Alsu Kurmașeva, reținută în Rusia


Alsu Kurmașeva lucrează la biroul tătar-bașkir al RFE/RL.
Alsu Kurmașeva lucrează la biroul tătar-bașkir al RFE/RL.

Jurnalista Alsu Kurmașeva, angajată a Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL), a fost reținută în oraşul rus Kazan pe 18 octombrie. Ea are cetățenie rusă și americană. Este al doilea jurnalist american arestat în Rusia în 2023, după Evan Herșkovici de la Wall Street Journal.

Radio Europa Liberă/Radio Libertatea (RFE/RL) și Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) au cerut eliberarea imediată a jurnalistei RFE/RL Alsu Kurmașeva, reținută în orașul Kazan din Rusia, sub acuzații legate de legile „agenților străini”.

Actualizare luni, 23 octombrie 2023: Un tribunal rus a dispus luni ca jurnalista ruso-americană să fie arestată preventiv „până la 5 decembrie", au relatat agenţiile de presă ruse, informează AFP.

Tribunalul Sovetski din Kazan, în regiunea Tatarstan, a precizat că a validat astfel cererea anchetatorilor care au arestat-o miercuri pe jurnalistă, acuzând-o de încălcări legate de înscrierea sa în registrul „agenţilor străini". Kurmasheva riscă până la cinci ani de închisoare.

Jurnalista a fost reținută pe 18 octombrie și acuzată că nu s-a înregistrat ca „agent străin”, acuzație care ar putea atrage o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare.

Alsu Kurmașeva, jurnalistă din Praga la Serviciul tătar-bașkir al RFE/RL, are dublă cetățenie americană și rusă și a călătorit în Rusia pentru o urgență familială, în luna mai.

Prima oară, ea a fost reținută temporar în timp ce aștepta îmbarcarea pentru zborul de întoarcere, pe 2 iunie, pe aeroportul Kazan, unde i s-au confiscat pașapoartele american și rusesc. De atunci nu a mai putut părăsi Rusia.

Jurnalista a fost amendată atunci pentru că nu și-a înregistrat pașaportul american la autoritățile ruse.

Alsu Kurmașeva aștepta ca pașapoartele să-i fie restituite când, pe 18 octombrie, au fost anunțate noile capete de acuzare.

Vineri, tribunalul districtual Sovetsky din Kazan a prelungit detenția cu 72 de ore, până pe 23 octombrie la ora 13:00 (ora Moscovei).

„Alsu este o colegă foarte respectată, soție și mamă devotată a doi copii. Trebuie să fie eliberată pentru a se putea întoarce de îndată la familia ei”, a spus președintele interimar al RFE/RL, Jeffrey Gedmin.

Ea locuiește la Praga, în Cehia Cehă, împreună cu soțul și cei doi copii.

CPJ spune că acuzațiile împotriva ziaristei sunt false și cere autorităților ruse să o elibereze imediat.

„CPJ este profund îngrijorat de reținerea jurnalistei ruso-americane Alsu Kurmașeva sub acuzații penale false și solicită autorităților ruse să o elibereze imediat și să renunțe la toate acuzațiile împotriva ei”, a declarat Gulnoza Said, coordonatorul programului CPJ pentru Europa și Asia Centrală.

Din 2012, Rusia a folosit așa-numitele legi ale „agenților străini” pentru a eticheta și pedepsi criticii politicilor guvernamentale.

De asemenea, autoritățile ruse au folosit tot mai mult această legislație pentru a controla societatea civilă și grupurile media din Rusia, de când Kremlinul și-a lansat invazia în Ucraina.

Legea permite autorităților să eticheteze organizațiile nonprofit drept „agenți străini” dacă primesc finanțare din străinătate și sunt angajate în activități politice.

Alsu Kurmașeva este al doilea jurnalist american reținut de Rusia, după ce reporterul Wall Street Journal Evan Herșkovici a fost arestat sub acuzația de spionaj în luna martie a acestui an.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG