Linkuri accesibilitate

Serbia permite Rusiei construirea unui centru de tehnologii nucleare pe teritoriul ei


Prim-ministrul Serbiei, Ana Brnabic, este așteptat să facă o vizită la Moscova în decembrie și să se întâlnească cu președintele Vladimir Putin.
Prim-ministrul Serbiei, Ana Brnabic, este așteptat să facă o vizită la Moscova în decembrie și să se întâlnească cu președintele Vladimir Putin.

Guvernul sârb și corporația nucleară de stat a Rusiei Rosatom au semnat un acord pentru construirea unui Centru pentru Tehnologii Nucleare și o companie comună care să pună în aplicare proiectul în Serbia. Informația a fost făcută publică de Rosatom și preluată de Euroactiv.eu

Acordul precede o vizită la Moscova a premierului sârb Ana Brnabić și a fost semnat de ministrul Inovației și Dezvoltării Tehnologice sârb, Nenad Popović, și președintele Rosatom Overseas, Evgeny Pakermanov.

Conform înțelegerii, în următorii trei ani va fi construit în Serbia un Centru de Medicină Nucleară cu un complex de ciclotron și instalații de producție de radiofarmaceutice.

„Suntem foarte bucuroși că, împreună cu partenerii noștri sârbi, am identificat pașii specifici și un calendar preliminar pentru implementarea acestui proiect, care utilizează tehnologii nucleare inovatoare rusești”, a declarat Alexey Likhachev, Director General al ROSASOM.

„Este o zi istorică în relațiile dintre Serbia și Rusia. În urma acordului dintre liderii noștri, președintele sârb Aleksandar Vučić și președintele rus Vladimir Putin, am semnat acordurile care readuc Serbia pe harta țărilor europene care au o bază. pentru cercetarea științifică în tehnologia nucleară. Acest lucru va ajuta Serbia să abordeze provocările din domeniul sănătății, științei și cercetării; primim deja solicitări din partea țărilor noastre vecine care ar dori să utilizeze capacitățile centrului și ale oamenilor de știință. Semnarea acestor acorduri deschide noi perspective pentru dezvoltarea relațiilor dintre Serbia și Rusia în domeniul tehnologiei nucleare”, a spus Nenad Popović.

Viitorul centru va contribui în mare măsură la dezvoltarea Serbiei prin utilizarea tehnologiilor de ultimă oră: producția de radioizotopi în scopuri medicale și industriale, producția de siliciu dopat pentru diverse industrii și teste de compoziție a materialelor minereurilor, mineralelor și probelor de mediu.

„Plănuim să începem să lucrăm la implementarea practică a acestui proiect încă din 2022”, a declarat Evgeny Pakermanov, președintele Rusatom Overseas.

Proiectul de construcție al Centrului pentru Știință și Tehnologie Nucleară este implementat în cadrul Acordului interguvernamental dintre Guvernul Serbiei și Guvernul Federației Ruse semnat în 2019 în timpul vizitei în Serbia a președintelui rus Vladimir Putin. Serbia a fost prima țară europeană după Rusia și Belarus care a început producerea vaccinului rusesc Sputnik V într-un laborator din Belgrad în iunie 2021.

Chiar și așa, Rusia continuă să trimită în Serbia doze de vaccin Sputnik V pentru imunizarea populației. Ultimul lot, de 500 de mii de doze, a ajuns la Belgrad la jumătatea lunii octombrie.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG