Linkuri accesibilitate

Cât de sinceri sunt rușii când „recită” cuvintele Kremlinului?


Președintele Rusiei, Vladimir Putin, la un eveniment de pe stadionul Lujniki din Moscova, cu ocazia marcării a 8 ani de când Rusia a ocupat Peninsula Crimeea, (18 martie 2022).
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, la un eveniment de pe stadionul Lujniki din Moscova, cu ocazia marcării a 8 ani de când Rusia a ocupat Peninsula Crimeea, (18 martie 2022).

Știrile de noapte de la televiziunea de stat din Rusia proclamă triumfal succesul „operațiunii militare speciale” din Ucraina. Sunt excluse mențiunile legate de numărul morților în rândul soldaților ruși sau de uciderea civililor din Ucraina.

Mass-media din Rusia nu poate folosi cuvintele „război” sau „invazie” pentru a descrie ceea ce se petrece în Ucraina. Pedepsele nu sunt ușoare.

La șase săptămâni de la începutul războiului, pe fondul nivelului crescut de dezinformare, sondajele de opinie din Rusia indică o creștere a sprijinului față de Vladimir Putin și politicile acestuia.

Centrul Levada din Sankt Petersburg, o organizație rusă independentă de cercetare sociologică, a transmis că pentru cei care căutau un semn că rușii s-au săturat de Putin, rezultatul celui mai recent sondaj nu ar face decât să dezamăgească.

Studiul sociologic a scos însă la iveală și o reticență în rândul populației din Rusia de a vorbi sincer și onest despre războiul din Ucraina.

Într-un raport publicat pe 6 aprilie, cercetătorii universității London School of Economics din Marea Britanie au examinat așa-numita „falsificare a preferințelor” în rândul sondajelor de opinie din spațiul public rusesc.

„Deși este bine cunoscut faptul că teama de represiune poate duce la falsificarea preferințelor de opinie - oameni care în spațiul public susțin poziții pe care în cel privat nu le împărtășesc - nu e ușor să arăți cum funcționează o astfel de reacție”, spun cercetătorii Filip Chapkovski și Max Schaub.

„Este puțin probabil ca oamenii să spună dacă își ascund sau nu părerile proprii, atâta timp cât nu le dezvăluie”.

Iată ce spun oamenii din Rusia când sunt întrebați de un reporter (și filmați) despre atrocitățile din localitatea ucraineană Bucea:

De la „Nu e adevărat”, la „E oribil” | Ce spun rușii despre atrocitățile din Bucea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:55 0:00

În experimentul lor, cercetătorii au folosit un instrument sociologic conceput în Rusia pe nume Toloka, pentru care au recrutat peste 3.000 de participanți adulți și au conceput o serie de întrebări.

Participanții au fost întrebați dacă susțin una din următoarele politici sociale: căsătoria între persoane de același sex, limitarea avortului, războiul din Ucraina și oferirea de ajutor social rușilor săraci.

Sondajul nu le cere persoanelor intervievate să spună ce politici susțin, ci pe care din cele patru le susțin.

Într-un sondaj ulterior, efectuat pe data de 4 aprilie și pe care cercetătorii îl numesc un „experiment de listă”, jumătate dintre respondenți au primit o listă cu trei articole ce excludea orice fel de referință la războiul din Ucraina.

Cealaltă jumătate a primit o listă de patru articole ce includea problema războiului din Ucraina.

Întrebarea despre război a fost una simplă cu răspuns rapid: „Susțineți războiul?”

Rezultatele au arătat că atunci când rușilor li s-a adresat direct întrebarea dacă susțin războiul din Ucraina, aproximativ 68% au răspuns afirmativ. În urma experimentului de listă, sprijinul pentru război a scăzut la doar 53%.

Apeluri pentru a-i întreba pe ruși ce cred despre război
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:12 0:00

„Oare rușii chiar spun adevărul atunci când sunt întrebați dacă sprijină războiul?” s-au întrebat cercetătorii. „Pe baza experimentului realizat, putem trage concluzia că în mod clar nu.”

Majoritatea rușilor par să aibă o imagine incompletă a războiului din Ucraina, care la momentul de față ar fi în favoarea soldaților ruși.

Soldații ruși s-au retras din jurul Kievului, despre care se credea că era obiectivul principal la Kievului în primele zile de război.

Totodată, Moscova nu a transmis numărul real al soldaților ruși morți din conflict, în timp ce Ucraina transmite că aproximativ 18.500 de soldați ai Kremlinului au fost uciși după aproape două luni de război.

O sugestie despre ocolirea exprimării opiniilor sincere o dă și reacția unui tânăr din Moscova întrebat dacă îi va fi dor de McDonald's, după anunțul închiderii acestuia în Rusia. El vorbește ironic despre bucuria de a avea mâncare rusească (minutul 0:15).

Rușii din Moscova regretă închiderea restaurantelor McDonald`s: „E parte din istoria noastră”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:32 0:00

XS
SM
MD
LG