Linkuri accesibilitate

Deputații rușii au aprobat reluarea testelor nucleare, la dorința lui Vladimir Putin


O rachetă balistică intercontinentală Yars este testată în cadrul exercițiilor nucleare ale Rusiei, la un sit de lansare din Plesetsk, în nord-vestul țării, pe 26 octombrie 2022.
O rachetă balistică intercontinentală Yars este testată în cadrul exercițiilor nucleare ale Rusiei, la un sit de lansare din Plesetsk, în nord-vestul țării, pe 26 octombrie 2022.

Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, a revocat Tratatul Interzicerii Complete a Testelor Nucleare. Votul de marți a venit după o primă lectură a proiecului de lege. Proiectul a fost depus în parlamentul Rusiei la dorința președintelui Vladimir Putin.

Deputaţii ruşi au adoptat marţi, într-o primă lectură, revocarea legii prin care a fost ratificat Tratatului Interzicerii Complete a Testelor Nucleare (TICEN, Comprehensive Test Ban Treaty, CTBT), transmite AFP.

Adoptarea acestei legi este văzută ca fiind încă pas înapoi în domeniul neproliferării nucleare, pe fondul Războiului din Ucraina şi crizei cu Occidentul, mai spune agenția de presă.

Votul intervine la câteva zile după ce preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat această dorinţă şi a refuzat să spună dacă Rusia intenţionează să reia testele nucleare.

412 deputaţi din Duma de Stat au votat în favoarea revocării. Se așteaptă ca Parlamentul să organizeze un vot final pe 19 octombrie.

Tratatul a fost ratificat de către Rusia în anul 2000 și este unul dintre cele trei acorduri universale în domeniul dezarmării nucleare.

La începutul lui octombrie, preşedintele rus Vladimir Putin declara că ţara sa şi-ar putea „retrage acordul ratificării” TICEN ca răspuns la faptul că Statele Unite nu l-au ratificat niciodată.

„Egalitate strategică mondială”

„Washingtonul trebuie să înţeleagă o dată pentru totdeauna că hegemonia sa nu va conduce la nimic bun”, a declarat preşedintele Dumei de Stat, Viacelsav Volodin, în ziua votului.

El a dat asigurări că deputaţii ruşi revocă ratificarea „pentru a-şi apăra” cetăţenii şi a menţine „o egalitate strategică mondială”.

Această măsură ridică riscul unor eventuale noi teste nucleare şi unei accelerări a cursei înarmării nucleare.

Săptămâna trecută, ministrul adjunct de externe rus, Serghei Ryabkov, declara că Rusia va relua testele nucleare „numai după ce Statele Unite vor efectua teste similare”.

„Nu sunt pregătit să spun dacă trebuie sau nu să reluăm testele nucleare”, declara Vladimir Putin la începutul lui octombrie, ocazie cu care a lăudat dezvoltarea unor noi rachete extrem de puternice, care pot transporta ogive nucleare.

De la începutul invaziei Ucrainei, el a ameninţat că va recurge la armele nucleare.

Rusia nu a mai efectuat teste nucleare de la implozia URSS. Ultimul test nuclear efectuat de către fosta Uniune Sovietică a avut loc în 1990, iar al Statelor Unite în 1992.

Tratatul Interzicerii Complete a Testelor Nucleare, în engleză Comprehensive Test Ban Treaty, CTBT, a fost deschis semnării în 1996.

Deși funcționează ca o garanție pentru o lume mai sigură, el nu a intrat niciodată în vigoare, deoarece niciunul dintre cele 44 de state care deţineau instalaţii nucleare la momentul definitivării documentului nu l-au ratificat.

Între timp, alte țări precum Franța și Marea Britanie au ratificat tratatul.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG