Linkuri accesibilitate

Serviciile secrete americane: 75% din trupele convenționale ale Rusiei, la granița cu Ucraina


Avioane de atac la sol Su-25 (în total 32), elicoptere, o unitate de apărare antiaeriană S-400, echipamente de forță terestră și o unitate UAV/dronă sunt văzute pe aerodromul Luninets (locație: 52.276, 26.780), la aproximativ 50 de kilometri nord de frontiera cu Ucraina.
Avioane de atac la sol Su-25 (în total 32), elicoptere, o unitate de apărare antiaeriană S-400, echipamente de forță terestră și o unitate UAV/dronă sunt văzute pe aerodromul Luninets (locație: 52.276, 26.780), la aproximativ 50 de kilometri nord de frontiera cu Ucraina.

Potrivit celei mai recente evaluări a serviciilor de informații americane, Rusia are acum aproape 75% din forțele sale convenționale poziționate împotriva Ucrainei, a declarat pentru CNN un oficial american.

Concentrarea forțelor în apropiere de Ucraina este extrem de neobișnuită și face parte din motivul pentru care SUA consideră că Rusia este pregătită să atace, a spus oficialul.

Aceasta include aproximativ 120 din totalul estimat de 160 de grupuri tactice de batalion sau BTG-uri ale Rusiei, care sunt poziționate la 60 km de Ucraina, potrivit oficialului. În timp ce această cifră reprezintă 75% din principalele unități de luptă ale Rusiei.

Oficialii americani au raportat că trupele rusești combinate cu forțele separatiste ar putea ajunge până la 190.000 de soldați în jurul Ucrainei.

Aproximativ 35 din cele 50 de batalioane cunoscute de apărare aeriană sunt desfășurate împotriva Ucrainei. În plus, SUA estimează că aproximativ 500 de avioane de vânătoare și vânătoare-bombardiere se află în raza de acțiune a Ucrainei, precum și 50 de bombardiere medii până la grele.

Împreună, forțele ruse depășesc acum cu mult forțele militare ucrainene, potrivit evaluării.

Emmanuel Macron încearcă o nouă negociere în vederea detensionării situației

Președintele francez, Emmanuel Macron, și cel rus, Vladimir Putin, au convenit duminică să „lucreze intens pentru a permite organizarea unei reuniuni a Grupului de contact trilateral în următoarele câteva ore”, a spus Palatul Elysée.

Scopul întâlnirii va fi „obținerea unui angajament din partea tuturor părților pentru o încetare a focului pe linia de contact”.

Grupul de contact trilateral include reprezentanți din Ucraina, Federația Rusă și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

Potrivit declarației, cei doi lideri au convenit asupra necesității „de a acorda prioritate unei soluții diplomatice la criza actuală și de a face tot posibilul pentru a o atinge”.

Evacuările din Donetsk și Luhansk au continuă

Localnicii din părțile controlate de separatiști din estul Ucrainei au continuat să treacă în Rusia printr-un punct de control de frontieră duminică, intrând în regiunea Rostov de sud.

La punctul de control de la Avila-Uspenka din regiunea Rostov, locuitorii care părăseau Donbasul au fost întâmpinați de reprezentanții Ministerului Serviciilor de Urgență din Rusia și de membri ai unui grup de tineri pro-Putin campați într-o tabără improvizată.

Traficul care ieșea din Donețk era moderat, după cum a declarat trimisul special al CNN. Cei care părăseau Ucraina erau în special familii cu mașini cu numere de înmatriculare ale Republicii Populare Donețk majoritatea cu copii mici.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG