Linkuri accesibilitate

Rusia și Ucraina extind acordul cerealelor din Marea Neagră. Nu se știe perioada exactă


O combină treieră grâul pe un câmp din apropierea satului Zgurivka, în regiunea Kiev, Ucraina, 9 august 2022.

Un acord care permite exportul în condiții de siguranță al cerealelor ucrainene din mai multe porturi de la Marea Neagră a fost prelungit sâmbătă, în ultima zi în care se afla în vigoare.

Organizația Națiunilor Unite a anunțat extinderea acordului, fără a preciza durata reînnoirii, după ce Rusia a susținut că este de acord cu o perioadă de 60 de zile, iar Ucraina dorea un acord de 120 de zile.

Un anunț cu privire la prelungirea acordului fusese făcut cu puțin timp înainte și de președintele Turciei, țară implicată în negocieri.

„Acordul pentru coridorul de cereale trebuia să expire astăzi. Ca urmare a discuțiilor noastre cu cele două părți, am obținut o prelungire a acestui acord”, a declarat Recep Tayyip Erdogan, într-un discurs susținut în orașul Canakkale, situat în vestul țării, potrivit Reuters.

El nu a dezvăluit cât de lungă este perioada de prelungire, în timp ce viceprim-ministrul ucrainean pentru reconstrucție, Oleksandr Kubrakov, a declarat că prelungirea va dura 120 de zile.

Însă, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Rusia a notificat toate părţile acordului că acesta a fost extins pentru 60 de zile.

Rusia a dorit o perioadă mai scurtă și a cerut UE, SUA și Marii Britanii să atenueze sancțiunile asupra lanțului de aprovizionare a sectorului agricol rusesc dacă vor ca pactul de la Marea Neagră să fie prelungit și după 18 mai.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    George Costiță a intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după o experiență de zece ani la Digi24 și Aleph News. Absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași, a lucrat la edițiile online ale celor două redacții, pe zona de știri și evenimente la zi.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG