Linkuri accesibilitate

Atacuri non-stop ale rușilor asupra orașului Bahmut. Rusia: Cucerirea este o chestiune de timp


Fotografie realizată pe 27 februarie 2023 arată o clădire avariată și arsă, în timp ce sunetele bombardamentelor continuă în Bahmut, regiunea Donețk, Ucraina.
Fotografie realizată pe 27 februarie 2023 arată o clădire avariată și arsă, în timp ce sunetele bombardamentelor continuă în Bahmut, regiunea Donețk, Ucraina.

Rusia spune că este o chestiune de timp până când orașul ucrainean Bahmut, din regiunea estică Donețk, va fi cucerit. Forțele ucrainene spun că rușii atacă încontinuu în această zonă.

Trupele rusești, inclusiv luptătorii mercenari din Grupul Wagner, încearcă să taie liniile de aprovizionare ale apărătorilor ucraineni către orașul Bahmut, locul în care se poartă una dintre cele mai sângeroase bătălii din război, relatează Reuters.

Marți, comandantul forțelor terestre ucrainene a descris situația ca fiind „extrem de tensionată”, precizând că în ultima zi au respins „peste 60 de atacuri inamice”.

„În ciuda pierderilor semnificative, inamicul a aruncat în luptă cele mai pregătite unități de asalt Wagner, care încearcă să străpungă apărarea trupelor noastre și să încerce să înconjoare orașul”, a declarat colonelul general ucrainean Oleksandr Sîrski.

Forțele ucrainene asediate luptă pentru a-și menține poziția în Bahmut
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:28 0:00

Cu câteva ore înainte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că „situația devine din ce în ce mai dificilă”.

„Inamicul distruge în mod constant tot ceea ce poate fi folosit pentru a ne proteja pozițiile, pentru a câștiga un punct de sprijin și a asigura apărarea. Războinicii noștri care apără sectorul Bahmut sunt adevărați eroi”, a spus Zelenski, în discursul de luni seară.

Un reporter Reuters care a vizitat luni zona a declarat că nu a văzut niciun semn de retragere a forțelor ucrainene și că au sosit întăriri, în ciuda bombardamentelor rusești constante.

Cucerirea acestui oraș ar oferi Rusiei o primă mare victorie după mai bine de jumătate de an. Bahmut avea o populație de aproximativ 70.000 de locuitori înainte de război, dar care acum se află în ruine după luni de război intense.

În plus, cucerirea acestuia ar deschide calea spre capturarea ultimelor orașe rămase în regiunea Donețk, una dintre cele patru despre care Moscova susține că au devenit teritorii rusești.

Forțele rusești sunt încrezătoare

Forțele rusești controlează rutele spre Bahmut și este doar o chestiune de timp până când orașul va cădea în mâinile Rusiei, potrivit unui consilier al șefului autoproclamatei Republici Populare Donețk.

„Acum, luptătorii lucrează deja în oraș, aproape în cartierul central, s-au apropiat de el”, a declarat Yan Gagin, marți, pentru postul de televiziune de stat rus Russia 1, declarație preluată de CNN.

„Există un control aproape complet al tuturor rutelor de-a lungul cărora pot fi aduși fie noi luptători pentru rotație, fie muniție sau echipamente noi”, a mai spus el.

„Este deja clar că Ucraina a pierdut Artemovsk (numele folosit de Rusia pentru Bahmut). Singura întrebare este când se va întâmpla acest lucru”, a mai spus acesta.

Afirmațiile oficialului pro-rus nu au putut fi verificate în mod independent.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG