Linkuri accesibilitate

O bombă ghidată rusească lovește un bloc din Harkov. Atac cu drone respins la Kiev

update

Pompierii sting incendiul provocat de un atac rusesc asupra unui bloc din Harkov. 2 octombrie 2024
Pompierii sting incendiul provocat de un atac rusesc asupra unui bloc din Harkov. 2 octombrie 2024

Rusia a atacat Harkovul cu o bombă ghidată în noaptea de miercuri spre joi, lovind o clădire rezidențială și rănind cel puțin 10 persoane, inclusiv un copil. Ucraina spune că a doborât 78 din 105 drone rusești în timpul atacului din timpul nopții.

O bombă rusească a lovit miercuri seara un bloc de apartamente cu cinci etaje din Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, declanșând incendii și rănind cel puțin 10 persoane, au declarat oficiali locali, transmite Reuters.

Guvernatorul regional al Harkovului, Oleh Siniehubov, a declarat că bomba a lovit între etajele trei și patru ale clădirii din districtul Saltivka al orașului.

„Mai multe etaje au fost distruse. Oamenii ar putea fi sub dărâmături”, a spus Siniehubov într-un videoclip postat online.

Primarul din Harkov, Ihor Terehov, a estimat numărul răniților la 10, inclusiv un copil de trei ani. El a spus că bombele ghidate au lovit două districte ale orașului.

Imaginile postate online au arătat mașini în flăcări în afara blocului de apartamente și pompieri care își croiesc drum printre dărâmăturile de fum pentru a intra în clădire.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că atacul, cel mai recent dintr-o lungă serie de lovituri asupra orașului, arată din nou nevoia de mai mult ajutor din partea aliaților occidentali ai Ucrainei. El a indicat atacul Iranului asupra Israelului ca un exemplu al aliaților care lucrează împreună.

El a spus că pentru a opri loviturile rusești, „Ucraina trebuie să primească ajutorul necesar și, cel mai important, suficient” din partea lumii.

„Fiecare lider știe exact ce trebuie făcut. Este important să fim hotărâți”, a spus Zelenski într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram.

Situat la 30 km de granița rusă, Harkovul a fost o țintă frecventă a forțelor ruse de-a lungul războiului de peste doi ani și jumătate.

Apărarea aeriană ucraineană a doborât aproximativ 15 drone rusești deasupra Kievului, a declarat Serhi Popko, șeful administrației militare a capitalei ucrainene.

Resturile căzute ale dronelor nu au produs victime sau pagube în timpul atacului, care a durat mai mult de cinci ore, a mai spus Popko.

Separat, forțele aeriene ucrainene au declarat că dronele rusești au fost neutralizate și în regiunile Cernihiv, Poltava, Cerkasi, Sumy și Vinița.

În același timp, ministerul rus al Apărării a declarat că 113 drone ucrainene au fost doborâte peste noapte deasupra regiunilor Belgorod, Voronezh, Kursk și Briansk. Cel mai mare număr de drone, 73, au fost interceptate deasupra Belgorodului, a spus ministerul.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG