Linkuri accesibilitate

Presa britanică. Londra ar fi permis deja Ucrainei să îi folosească armele cu rază lungă de acțiune


Un avion Tornado GR4 al Forțelor Aeriene Regale Britanice echipat cu o rachetă de croazieră Storm Shadow. (fotografie de arhivă)
Un avion Tornado GR4 al Forțelor Aeriene Regale Britanice echipat cu o rachetă de croazieră Storm Shadow. (fotografie de arhivă)

Relatări ale presei din Marea Britanie, arată că Londra ar fi oferit Ucrainei, în spatele ușilor închise, permisiunea de a folosi rachetele de croazieră Storm Shadow pentru lovituri în adâncul teritoriului rusesc.

Potrivit The Guardian, surse guvernamentale spun că decizia deja luată este puțin probabil să fie făcută publică chiar și la întâlnirea din 13 septembrie dintre premierul britanic, Keir Starmer, și președintele american, Joe Biden, la Washington.

Oficialii britanici nu au confirmat relatarea The Guardian.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski insistă de luni de zile pe lângă aliații Kievului să permită Ucrainei să tragă cu arme occidentale, inclusiv ATACM americane cu rază lungă de acțiune și Storm Shadows britanice, adânc pe teritoriul rusesc pentru a limita capacitatea Moscovei de a lansa atacuri.

Președintele SUA, Joe Biden a declarat la începutul acestei săptămâni că administrația sa caută o modalitate de a ridica restricțiile, deși nu a oferit detalii.

Între timp, secretarul de stat Antony Blinken a sugerat în timpul unei călătorii la Kiev pe 11 septembrie că Casa Albă este pe punctul de a ridica restricțiile privind utilizarea armelor sale cu rază lungă de acțiune.

„Lucrăm urgent pentru a continua să ne asigurăm că Ucraina are ceea ce are nevoie pentru a se apăra eficient”, a declarat el la o conferință de presă după întâlnirea cu ministrul britanic de externe David Lammy și ministrul ucrainean de externe Andri Sibiha.

Rusia a vizat în mod sistematic infrastructura energetică critică a Ucrainei, provocând pagube enorme și limitând alimentarea cu energie electrică a populației civile, provocând pene de curent regulate.

În schimb, dronele ucrainene au lovit mai adânc în interiorul Rusiei, avariind instalațiile energetice critice pentru efortul militar al Moscovei, în principal instalațiile petroliere.

Blinken și Lammy au părăsit Ucraina după ce s-au întâlnit cu oficiali ucraineni la Kiev și au anunțat un nou pachet de ajutor.

Blinken a anunțat un ajutor de peste 700 de milioane de dolari, o mare parte pentru a consolida rețeaua energetică a Ucrainei, în timp ce Lammy a confirmat că țara sa va oferi alte 600 de milioane de lire sterline (782 de milioane de dolari) în asistență și garanții de împrumut.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG