Linkuri accesibilitate

14 răniți într-un atac rusesc asupra unui oraș din nord-estul Ucrainei


O fotografie publicată de Poliția Națională Ucraineană arată o clădire rezidențială avariată în timpul unui atac cu drone rusești în orașul Konotop, regiunea Sumî, Ucraina, pe 12 septembrie 2024.
O fotografie publicată de Poliția Națională Ucraineană arată o clădire rezidențială avariată în timpul unui atac cu drone rusești în orașul Konotop, regiunea Sumî, Ucraina, pe 12 septembrie 2024.

Forțele ruse au lovit orașul Konotop din regiunea Sumî din nord-estul Ucrainei în dimineața zilei de 12 septembrie. 14 oameni au fost răniți. Atacul a vizat instalații energetice și infrastructură civilă, potrivit oficialilor locali.

Primarul din Konotop, Artem Semenikin, a scris pe Telegram că cel puțin o persoană a fost în comă în urma atacului, scrie RFE/RL.

Primarul a mai declarat că lovitura a întrerupt curentul în unele părți ale orașului și că se lucrează la restabilirea energiei electrice și a apei. El adăugat că infrastructura energetică a suferit daune semnificative.

Atacul a avariat, de asemenea, șapte clădiri de apartamente, instituții medicale și de învățământ, un magazin, o bancă și o secțiune dintr-o linie de tramvai, au declarat autoritățile locale.

Administrația militară regională a declarat că Rusia a folosit drone de tip Shahed în atac, livrate de Iran.

Atacul asupra Konotop a făcut parte dintr-un atac rusesc mai amplu care a implicat 64 de drone, au declarat forțele aeriene ucrainene. 44 dintre acestea au fost doborâte în nouă regiuni diferite.

Ministerul Energiei din Ucraina a transmis că Rusia a atacat în ultimele 24 de ore infrastructura energetică din șase regiuni, scrie Reuters.

Ministerul susține într-o postare pe rețeaua Telegram că atacurile au perturbat temporar activitatea substațiilor electrice din cel puțin trei dintre aceste regiuni.

Operatorul de energie ucrainean Ukrenergo a anunțat restricții în furnizarea energiei în 17 regiuni și în Kiev între orele 13:00 și 23:00, ora locală.

Rusia a vizat în mod sistematic infrastructura energetică critică a Ucrainei, provocând pagube enorme și limitând alimentarea cu energie electrică a populației civile, provocând pene de curent regulate.

În schimb, dronele ucrainene au lovit mai adânc în interiorul Rusiei, avariind instalațiile energetice critice pentru efortul militar al Moscovei, în principal instalațiile petroliere.

Atacurile au avut loc la câteva ore după ce secretarul de stat american Antony Blinken și omologul său britanic, David Lammy, au părăsit Ucraina după ce s-au întâlnit cu oficiali ucraineni la Kiev.

Blinken a anunțat un ajutor de peste 700 de milioane de dolari, o mare parte pentru a consolida rețeaua energetică a Ucrainei, în timp ce Lammy a confirmat că țara sa va oferi alte 600 de milioane de lire sterline (782 de milioane de dolari) în asistență și garanții de împrumut.

Diplomații americani și britanici s-au angajat, de asemenea, să revizuiască rapid cererile Ucrainei pentru permisiunea de a lovi mai adânc în Rusia.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski cere de luni de zile aliaților Kievului să permită Ucrainei să tragă cu arme occidentale, inclusiv ATACM americane cu rază lungă de acțiune și Storm Shadows britanice, adânc pe teritoriul rusesc pentru a limita capacitatea Moscovei de a lansa atacuri.

Președintele american Joe Biden a declarat pe 10 septembrie că administrația sa caută o modalitate de a ridica restricțiile.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG