Linkuri accesibilitate

Atac rusesc cu sute de drone și rachete. Morți și răniți, de ambele părți. Printre victime, jurnaliști din presa occidentală


 Un britanic care lucra pentru Reuters a fost ucis și alți câțiva răniți când o rachetă rusească a lovit un hotel din Kramatorsk, Ucraina, pe 25 august.
Un britanic care lucra pentru Reuters a fost ucis și alți câțiva răniți când o rachetă rusească a lovit un hotel din Kramatorsk, Ucraina, pe 25 august.

Șase persoane au fost ucise în atacurile ucrainene din regiunea Belgorod de la granița cu Rusia, au declarat oficialii locali pe 25 august. Autoritățile ucrainene au raportat la rândul lor că mai multe persoane - inclusiv angajați ai agențiilor de presă occidentale - se numără printre morții și răniții în atacurile rusești asupra întregii Ucraine.

Un britanic care lucra pentru Reuters a fost ucis și alți câțiva răniți când o rachetă rusească a lovit un hotel din Kramatorsk, Ucraina, pe 25 august.

Atacurile rusești au vizat în special infrastructura energetică din 15 regiuni ucrainene.

Volodimir Zelenski a spus că atacul a implicat peste 100 de rachete și aproximativ 100 de drone.

Președintele Ucrainei spune că atacurile s-au soldat cu morți și zeci de răniți: „La fel ca majoritatea atacurilor rusești anterioare, acesta a fost la fel de josnic, vizând infrastructura civilă critică”, a spus Zelenski.

Președintele Volodimir Zelenski a cerut țărilor europene să ajute la doborârea dronelor și rachetelor trase de Rusia asupra Ucrainei.

„Dacă o astfel de unitate a funcționat atât de bine în Orientul Mijlociu, ar trebui să funcționeze și în Europa”, a adăugat el, referindu-se cel mai probabil la faptul că SUA ajută Israelul să doboare proiectilele iraniene.

Valul de atacuri a început în timpul nopții și a continuat dimineață și pare cel mai extins atac al Rusiei împotriva Ucrainei din ultimele săptămâni.

„15 regiuni au fost afectate astăzi ca urmare a unui atac masiv al Rusiei”, a scris pe Telegram prim-ministrul Denîs Şmîhal.

În Rusia, guvernatorul Belgorodului Veacheslav Gladkov a declarat pe Telegram că cinci civili au fost uciși și alți 12 au fost răniți în bombardamentele ucrainene în orașul Rakitnoie. O persoană a fost ucisă într-un atac cu dronă ucraineană asupra satului Soloviovka, a adăugat el.

Gladkov a spus că șase dintre răniți erau în stare gravă, inclusiv o fată de 16 ani care se află la terapie intensivă.

Afirmațiile nu au putut fi verificate independent.

Morți și răniți în urma atacurilor

Cel puțin șase oameni au murit în Ucraina în timpul atacurilor aeriene rusești de luni dimineață (26 august), potrivit celor mai recente informații transmise de autorităților ucrainene, preluate de Reuters.

Victimele sunt din regiunile Luțk, Dnipro și Zaporojie.

Zece drone au fost distruse în apropierea unui oraș din regiunea Kievului, a declarat Serghei Popko, șeful administrației militare din Kiev, pe aplicația de mesagerie Telegram.

„Încă un atac aerian al inamicului asupra Kievului! Agresorul a folosit dronele sale de atac tradiţionale de tip Shahed. Potrivit informaţiilor provizorii, aceste arme au fost lansate de pe teritoriul regiunii Kursk”, a scris el.

„Până în acest moment, nu au fost raportate distrugeri sau victime la Kiev”, a adăugat Popko.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că Rusia a lansat asupra Ucrainei mai mult de 100 de rachete și 100 de drone în atacul din 26 august.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că Rusia a lansat asupra Ucrainei mai mult de 100 de rachete și 100 de drone în atacul din 26 august.

Autoritatea energetică de stat a Ucrainei, Ukrenerho, a anunțat că sunt întreruperi de curent de urgență după valul de atacuri rusești.

Instalațiile energetice din cel puțin trei regiuni ucrainene au fost lovite în atacurile rusești de luni dimineață: Zaporojie, Rivne și Lviv.

Primarul capitalei Ucrainei, Vitali Kliciko, a declarat că alimentarea cu apă și energie electrică în unele părți ale capitalei a fost întreruptă după atacurile asupra Kievului.

Biroul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat „dorința Rusiei de a distruge sectorul nostru energetic” și a promis că „îi va costa scump pe ruși”, inclusiv infrastructura lor.

Zborurile restricționate în Rusia din cauza unui atac ucrainean cu drone

Între timp, Ministerul rus al Apărării a susținut că 20 de drone ucrainene lansate peste mai multe regiuni ruse au fost distruse peste noapte.

Mai multe case au fost avariate și zborurile avioanelor comerciale în regiunea Saratov din Rusia au fost restricționate pentru câteva ore.

Agențiile de știri ruse au declarat că patru femei din Saratov au fost rănite. Nu au fost raportate victime în Engels.

Engels și Saratov sunt situate pe malurile opuse ale râului Volga, iar în regiune este o bază militară strategică de bombardiere, situată la aproximativ 12 kilometri de locul în care au fost interceptate dronele.

Baza militară strategică de bombardiere la Engels a mai fost vizată de Ucraina de la începutul războiului.

Șase persoane ucise în Belgorod

Șase persoane au fost ucise în atacurile ucrainene din regiunea de frontieră rusească Belgorod, au declarat oficialii locali pe 25 august, potrivit RFE/RL. La rândul lor, autoritățile ucrainene au raportat că mai multe persoane, inclusiv angajați ai agențiilor de știri occidentale, se numără printre morți și răniți în atacurile rusești din întreaga țară.

În același timp, în discursul său video zilnic, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că forțele Kievului au făcut noi avansuri în regiunea Kursk a Rusiei și au preluat controlul asupra altor două colonii.

„Tocmai am vorbit cu comandantul suprem Oleksandr Sîrski și există un avans al trupelor noastre în regiunea Kursk, de la 1 la 3 kilometri. Alte două așezări au fost luate sub control”, a spus Zelenski, care a adăugat că acțiunile continuă.

În Rusia, guvernatorul Belgorodului, Viaceslav Gladkov, a declarat pe Telegram că cinci civili au fost uciși și alți 12 au fost răniți în bombardamentele ucrainene din orașul Rakitnoie. O persoană a fost ucisă într-un atac cu drone ucrainene asupra satului Soloviovka, a adăugat el.

Gladkov a spus că șase dintre răniți sunt în stare gravă, inclusiv o fată de 16 ani care se află la terapie intensivă.

Autoritățile ruse au declarat stare de urgență în Belgorod la începutul acestei luni, iar Moscova a afirmat că va trimite mai multe trupe pentru a apăra regiunea după incursiunea surpriză a Ucrainei în Kursk, care a început pe 6 august.

De atunci, Ucraina a capturat peste 90 de așezări în regiunea Kursk, potrivit Kievului, cea mai mare invazie a Rusiei de la cel de-al Doilea Război Mondial.

În orașul ucrainean Sumîi, la aproximativ 30 de kilometri de granița cu Rusia, autoritățile au raportat pe 25 august că bombardamentele rusești puternice au ucis cel puțin patru persoane și au rănit alte 13 în ultimele 24 de ore.

Autoritățile au mai spus că o persoană a fost ucisă și alte câteva au fost rănite în regiunile Harkov și Donețk în atacuri rusești cu rachete și drone.

Colaborator Reuters, ucis în Kramatorsk

Oficialii regionali din Donețk au declarat că au recuperat de sub dărâmături cadavrul unui cetățean britanic - aceasta, după un atac nocturn la un hotel din Kramatorsk, un oraș cu aproximativ 147.000 de locuitori din sud-estul Ucrainei.

Reuters a identificat ulterior persoana ca fiind Ryan Evans, în vârstă de 38 de ani, care era consilier de siguranță pentru Reuters. Evans, fost soldat britanic, colabora cu agenția de știri din 2022, consiliind personalul cu privire la problemele de siguranță din întreaga lume.

Oficialii ucraineni au declarat că patru jurnaliști, inclusiv cei cu cetățenie germană, letonă și americană, și doi cetățeni locali se numără printre răniți.

Un cetățean britanic, ucis după ce o rachetă rusească a lovit un hotel
Așteptați
Un cetățean britanic, ucis după ce o rachetă rusească a lovit un hotel

Nici o sursă media

0:00 0:01:37 0:00

Vadim Filașkin, șeful guvernului regional Donețk, a scris pe Telegram că hotelul a fost distrus și că „17 case private, șase clădiri înalte, trei întreprinderi, o clădire administrativă și o cafenea au fost avariate”.

Atacurile rusești au lovit clădiri rezidențiale din districtele Balaklia, Chuhuiv și Kupiansk din Harkov, precum și capitala regională, orașul Harkov, rănind cel puțin 17 persoane și avariind mai multe case, au declarat autoritățile locale.

Rusia a lansat mai multe atacuri cu rachete și drone în timpul nopții, vizând regiunile nordice și estice, dar sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus majoritatea armelor înainte ca acestea să-și atingă țintele, au declarat forțele aeriene ucrainene.

„Majoritatea rachetelor nu și-au atins țintele”, au declarat forțele aeriene pe Telegram, adăugând că Rusia a lansat o rachetă balistică Iskander-M, o rachetă de croazieră Iskander-K și șase rachete aeriene ghidate. Nu este specificat câte rachete au fost distruse.

Sistemele de apărare aeriană au doborât opt din cele nouă drone lansate de forțele ruse peste noapte deasupra regiunii Nikolaev, au transmis forțele aeriene.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG