Linkuri accesibilitate

Donald Trump îl numește pe consilierul Keith Kellogg ca trimis special pentru Ucraina și Rusia


Keith Kellogg a ocupat mai multe funcții în timpul primului mandat al lui Trump, inclusiv cea de șef de cabinet în consiliul de securitate națională și consilier de securitate națională al vicepreședintelui Mike Pence. (fotografie de arhivă)
Keith Kellogg a ocupat mai multe funcții în timpul primului mandat al lui Trump, inclusiv cea de șef de cabinet în consiliul de securitate națională și consilier de securitate națională al vicepreședintelui Mike Pence. (fotografie de arhivă)

Președintele ales al SUA, Donald Trump, l-a numit pe Keith Kellogg, ca reprezentant special pentru conflictul Ucraina și Rusia. Kellog, general-locotenent în retragere, a fost mult timp un consilier important al lui Trump pe probleme de securitate.

„Keith a condus o carieră militară și de afaceri distinsă, inclusiv în roluri extrem de sensibile în domeniul securității naționale în prima mea administrație”, a spus Donald Trump pe rețelele de socializare.

Kellogg „a fost cu mine de la început”, a scris Trump la Truth Social. „Împreună, vom asigura pacea prin putere și vom face America și lumea din nou sigură!”, a mai spus președintele ales al SUA.

Nominalizarea lui Kellogg vine după criticile lui Trump din timpul campaniei prezidențiale din 2024 cu privire la miliardele de dolari pe care Statele Unite le-au oferit Ucrainei de când Rusia și-a lansat invazia pe scară largă, în februarie 2022.

Trump a declarat înainte de alegerile prezidențiale că ar putea pune capăt războiului în termen de 24 de ore de la revenirea la Casa Albă. Declarația a stârnit temeri că asta ar însemna posibile concesii teritoriale ale Ucrainei în schimbul păcii cu Rusia.

Kievul a respins constant ideea de a ceda teritorii pentru a pune capăt războiului.

Reuters a scris în iunie despre planul lui Keith Kellogg de a pune capăt războiului. Acesta implică înghețarea liniilor de luptă pe pozițiile actuale și forțarea Kievului și Moscovei să vină la masa negocierilor.

Potrivit Reuters, Kellogg e susținătorul unei politici care să spună ucrainenilor că, în cazul în care nu sunt dispuși să negocieze, sprijinul SUA se va epuiza. În același timp, președintele rus, Vladimir Putin, ar urma să fie avertizat că, în cazul în care nu e dispus să negocieze, Statele Unite le vor oferi ucrainenilor „tot ce au nevoie pentru a vă ucide pe front”.

Aderarea Ucrainei la NATO ar fi exclusă ca precondiție a negocierilor, pentru a stimula Rusia să negocieze. În cazul unui refuz al Moscovei de a negocia, apropierea Ucrainei de NATO ar urma să fie reluată.

Kellogg, în vârstă de 80 de ani, a scris la începutul acestui an că „pentru a pune capăt războiului Rusia-Ucraina va fi nevoie de o conducere puternică a America First pentru a ajunge la un acord de pace și pentru a pune capăt imediat ostilităților dintre cele două părți beligerante”.

El a făcut aceste declarații într-o lucrare de cercetare scrisă pentru America First Policy Institute, un think tank format după ce Trump a părăsit funcția în 2021.

„Statele Unite vor continua să înarmeze Ucraina și să-i consolideze apărarea pentru a se asigura că Rusia nu va mai face progrese și nu va mai ataca după un acord de încetare a focului sau de pace”, se arată în document.

„Cu toate acestea, viitorul ajutor militar american va impune Ucrainei să participe la negocierile de pace cu Rusia”.

Kellogg a ocupat mai multe funcții în timpul primului mandat al lui Trump, inclusiv cea de șef de cabinet în consiliul de securitate națională al lui Trump și consilier de securitate națională al vicepreședintelui de atunci, Mike Pence.

Mikhail Alexseev, profesor de științe politice la Universitatea de Stat din San Diego, a declarat pentru RFE/RL că numirea semnalează „intenția de a impune un fel de încetare a focului și o soluționare a conflictului pe care Trump a spus că va încerca să o realizeze în 24 de ore”.

Alexseev a spus că Kellogg pare a fi un negociator direct care ar „detecta foarte repede dacă o propunere de pace ar fi nerealistă” și ar fi capabil să țină cont de „istoricul repetat al lui Putin de încălcare a acordurilor”.

Ambasadorul adjunct al Rusiei, Dmitri Polianski, a declarat în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU că orice decizie a viitoarei administrații Trump de a reduce sprijinul pentru Ucraina ar fi o „condamnare la moarte” pentru armata ucraineană.

Polianski a mai spus că Rusia s-a oferit în mod repetat să negocieze, dar Ucraina și susținătorii săi occidentali au favorizat escaladarea.

Ucraina a respins în mod constant ofertele rusești de a negocia, deoarece condițiile Moscovei, inclusiv acceptarea ocupației de către Rusia a teritoriului ucrainean, au fost inacceptabile pentru Kiev.

Diplomatul rus a acuzat, de asemenea, administrația Biden că încearcă, prin sprijinul său sporit pentru Ucraina, să creeze „un haos, atât în Rusia, cât și cu noua echipă de la Casa Albă".

El a avertizat că decizia administrației Biden și a aliaților săi europeni de a autoriza armata ucraineană să folosească rachete cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor din interiorul Rusiei „a plasat lumea în pragul unui conflict nuclear global” și a spus că Rusia va răspunde decisiv.

„Voi fi sincer, credem că este dreptul nostru să ne folosim armele împotriva facilităților militare ale acelor țări care permit utilizarea armelor împotriva facilităților noastre”.

Vorbind mai devreme la aceeași sesiune a Consiliului de Securitate, secretarul general adjunct al ONU, Miroslav Jenca, a subliniat recentele atacuri cu rachete rusești cu rază lungă de acțiune împotriva Ucrainei și a numit utilizarea rachetelor balistice și amenințările conexe împotriva Ucrainei „o evoluție foarte periculoasă”.

Ambasadorul adjunct al SUA, Robert Wood, a declarat în cadrul sesiunii că Washingtonul va „continua să sporească asistența de securitate pentru Ucraina pentru a-și consolida capacitățile, inclusiv apărarea aeriană, și pentru a pune Ucraina în cea mai bună poziție posibilă pe câmpul de luptă”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG