Linkuri accesibilitate

Imagini din satelit arată consecințele atacului devastator cu drone din Rusia


O imagine din satelit arată coloane mari de fum lângă Toropeț, în regiunea Tver din Rusia, după un atac masiv cu drone ucrainene pe 18 septembrie.
O imagine din satelit arată coloane mari de fum lângă Toropeț, în regiunea Tver din Rusia, după un atac masiv cu drone ucrainene pe 18 septembrie.

Imaginile din satelit au dezvăluit devastarea provocată de un atac masiv cu drone ucrainene asupra unui important depozit de arme rusesc aflat la 400 de kilometri vest de Moscova.

Imaginile publicate de Schemes, unitatea de investigații a Serviciului Ucrainean al RFE/RL, arată fum care acoperă o mare parte a teritoriului deasupra orașului Toropeț, care găzduiește două baze militare, la câteva ore după atacul din dimineața zilei de 18 septembrie, despre care o sursă a Serviciului de Securitate Ucrainean (SBU) a spus că „a șters depozitul de pe fața Pământului”.

Explozii la un depozit de arme au zguduit regiunea Tver din Rusia în timpul unui atac ucrainean cu drone
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:36 0:00

Alte imagini luate de compania de tehnologie spațială Maxar au arătat că atacul care a implicat peste 100 de drone a lăsat coloane de fum și focuri împrăștiate peste locația depozitului folosit pentru depozitarea rachetelor, bombelor planoare și a altor muniții.

Senzorii au detectat o activitate seismică egală cu cea a unui cutremur minor, iar sateliții NASA au detectat surse de căldură care sugerau că 14 kilometri pătrați de teritoriu au fost afectați de incendii.

Atacul din dimineața zilei de 18 septembrie a trimis flăcări uriașe pe cerul nopții, forțând evacuarea parțială a localnicilor.

Ministerul rus al Sănătății a declarat că 13 persoane din Toropeț, un oraș de aproximativ 11.000 de locuitori, au fost spitalizate în urma atacului. Rănile au fost considerate „moderate” și nu au fost raportate decese. Presa rusă a raportat că numărul răniților a fost de până la 20.

Videoclipurile de pe rețelele de socializare au arătat incendii masive și pagube la clădirile din Toropeț, în timp ce localnicii au spus pe grupuri de chat că Țikarevo, un sat la doar 200 de metri de bază, a fost grav avariat.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lăudat rezultatul „foarte important” al activității militare ucrainene pe teritoriul rusesc, fără a menționa în mod specific regiunea Tver.

„Foarte eficient, spectaculos, dar nu suficient”, a comentat președintele ucrainean.

În timp ce Kievul rareori își asumă oficial meritul pentru atacurile cu drone asupra Rusiei, o sursă SBU a declarat pentru RFE/RL că atacul a fost efectuat de SBU în cooperare cu Forța de Informații și Operațiuni Speciale.

Potrivit canalului independent de știri online Verstka, depozitul deținea muniții în valoare estimată la 38 de milioane de dolari. Depozitul a fost inaugurat în 2018 de fostul ministru adjunct rus al apărării, Dmitri Bulgakov, în prezent închis pentru acuzații de corupție.

La acea vreme, oficialii declarau că depozitul puternic fortificat e „protejat de atacurile aeriene și cu rachete și chiar de efectele dăunătoare ale unei explozii nucleare”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG