Linkuri accesibilitate

Zelenski spune că „planul pentru victorie” e gata. Atacuri rusești în Sumî


O explozie puternică după un atac cu drone ucrainene asupra regiunii Tver din Rusia. 18 septembrie 2024
O explozie puternică după un atac cu drone ucrainene asupra regiunii Tver din Rusia. 18 septembrie 2024

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pe 18 septembrie că Kievul și-a pregătit „planul de victorie” pentru a pune capăt războiului cu Rusia. Cel mai important lucru acum este hotărârea de a-l aplica.

„Nu există și nu poate exista o alternativă la pace, înghețarea războiului sau orice alte manipulări care vor muta pur și simplu agresiunea rusă într-o altă etapă. Avem nevoie de securitate stabilă și pe termen lung pentru Ucraina și, prin urmare, pentru întreaga Europă”, a spus președintele ucrainean.

Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută că intenționează să discute planul său cu președintele american Joe Biden luna aceasta, precum și cu candidații la prezidențiale, Kamala Harris și Donald Trump.

Zelenski are programată o vizită în SUA săptămâna viitoare, pentru reuniunea Adunării Generale a ONU.

Anunțul președintelui ucrainean vine după doi ani și jumătate de război, într-un moment în care controlează părți din regiunea rusă Kursk iar Moscova forțează avansul în estul Ucrainei.

Zelenski a mai declarat că intenționează să organizeze un alt summit internațional de pace în noiembrie la care să prezinte viziunea sa pentru sfârșitul războiului și că Rusia va fi invitată.

Atacuri rusești asupra instalațiilor energetice

Rusia a vizat instalațiile energetice ucrainene și a lovit infrastructura civilă în atacuri din timpul nopții, au declarat joi oficiali ucraineni.

Forțele aeriene ucrainene au transmis că au doborât toate cele 42 de drone și una dintre cele patru rachete lansate de Rusia în cele mai recente atacuri.

Trei persoane au fost ucise și una rănită în bombardamentele din apropierea Krasnopillia, în regiunea Sumî, miercuri seara, au declarat procurorii locali.

Regiunea a suferit o întrerupere temporară a curentului peste noapte după ce infrastructura energetică a fost atacată.

Misiunea ONU de Monitorizare a Drepturilor Omului în Ucraina a criticat Rusia pentru loviturile repetate asupra rețelei energetice, despre care a spus că prezintă riscuri pentru alimentarea cu apă, canalizare și canalizare, furnizarea de încălzire și apă caldă, sănătate publică, educație și economie în general.

Kievul spune că vizarea sistemului său energetic este o crimă de război, iar Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pentru patru oficiali și ofițeri militari ruși pentru bombardarea infrastructurii energetice civile.

Explozii masive la un depozit de arme rusesc din regiunea Tver

Comentariile președintelui vin la puțin timp după un presupus atac ucrainean cu peste 100 de drone a distrus un depozit de arme din regiunea Tver și a provocat un incendiu de 6 kilometri lățime.

Serviciile de urgență din regiunea rusă au lansat o evacuare parțială a localnicilor pe 18 septembrie, la câteva ore după atacul din timpul nopții, asupra orașului Toropeț, unde se află două unități militare ruse și un depozit de arme.

Canalul Astra Telegram și alte rețele de socializare au publicat videoclipuri care au arătat explozii masive și flăcări în apropierea orașului Toropeț, situat în vestul regiunii Tver.

Alte imagini postate pe rețelele de socializare au arătat rânduri de clădiri de apartamente din oraș cu ferestrele aruncate în aer de undele de explozie.

Explozii la un depozit de arme au zguduit regiunea Tver din Rusia în timpul unui atac ucrainean cu drone
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:36 0:00

Imaginile din satelit de la NASA au arătat mai multe surse de căldură la locul presupusei explozii, iar stațiile de monitorizare a cutremurelor au captat unde seismice egale cu un cutremur minor.

Guvernatorul regiunii Tver, Igor Rudenia, a declarat miercuri după-amiază că nu au fost raportate decese sau răni grave ca urmare a incidentului.

El a mai spus că rezidenților evacuați li se permite să se întoarcă acasă și că toate serviciile publice și infrastructura sunt operaționale.

„Sistemul de apărare aeriană a funcționat, UAV-urile au fost doborâte și a avut loc un incendiu când au căzut”, a scris Rudenia pe Telegram în jurul orei locale 15:30.

Depozit distrus și evacuări ale civililor

Deși Kievul nu a comentat oficial incidentul, o sursă din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) a declarat Serviciului Ucrainean RFE/RL sub condiția anonimatului că SBU, în cooperare cu Forța de Informații și Operațiuni Speciale a Ucrainei, a lansat atacul și „a șters depozitul de pe fața Pământului”.

Sursa a mai spus că depozitul stoca sisteme de rachete tactice Iskander și Tochka-U, rachete antiaeriene și muniție de artilerie.

Alte relatări citează surse de informații ucrainene care afirmă că depozitul de arme ar fi avut stocuri importante de rachete balistice obținute de Rusia din Coreea de Nord, precum și bombe planoare.

Presa de stat rusă a raportat dimineața devreme că grădinițele și școlile au fost închise temporar în districtul Zapadnodvinsk, care se învecinează cu districtul Toropetsk din regiunea Tver, fără a indica de ce.

Locuitorii satului Țikarevo, situat de-a lungul unui lac la est de Toropeț și la doar 200 de metri de depozitul de arme, au întâmpinat inițial dificultăți în a fi evacuați și au așteptat ajutor.

North Realities de la RFE/RL a relatat că localnicii au scris pe grupurile locale online că „nu a mai rămas nimic din sat”.

Un localnic a scris că oamenii au rămas blocați pe apă așteptând ajutor și a descris că au văzut pagube minore la casele din satele învecinate. Un altul, însă, a spus că a devenit „fără adăpost”.

Ministerul rus al Apărării nu a comentat în mod specific incidentul, spunând doar că 54 de drone ucrainene au vizat cinci regiuni din vestul Rusiei în timpul nopții și că toate dronele au fost distruse.

Fără a menționa regiunea Tver, ministerul a transmis că jumătate dintre dronele lansate de Ucraina au fost doborâte deasupra regiunii Kursk, unde forțele ruse au lansat un contraatac pentru a împinge forțele ucrainene.

Restul dronelor, potrivit Ministerului rus al Apărării, au fost doborâte deasupra regiunilor Briansk, Smolensk, Oriol și Belgorod.

Kievul a declarat anterior că atacurile sale împotriva Rusiei sunt menite să lovească infrastructura militară, energetică și de transport, esențiale pentru atacurile Rusiei asupra Ucrainei.

Între timp, în Ucraina, atacurile cu drone și rachete rusești au vizat instalații energetice din orașul Sumî, din nord-estul țării. O persoană a fost ucisă în Kropivnițki, capitala regiunii Kirovograd din centrul Ucrainei.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG