Linkuri accesibilitate

Rusia va părăsi Tratatul "Cer deschis" după retragerea SUA


Tratatul permite unui stat membru să efectueze zboruri de observare și supraveghere neînarmate peste teritoriile celuilalt pentru a colecta date despre forțele și activitățile militare
Tratatul permite unui stat membru să efectueze zboruri de observare și supraveghere neînarmate peste teritoriile celuilalt pentru a colecta date despre forțele și activitățile militare

Rusia a anunțat că începe procedura de retragere din Tratatul internațional "Cer Deschis" după ce anul trecut Statele Unite au părăsit acordul care permite zboruri de supraveghere aeriană neînarmate peste zeci de state participante.

Ministerul de Externe de la Moscova afirmă într-o declarație din 15 ianuarie că retragerea SUA „a schimbat semnificativ echilibrul de interese al statelor semnatare” și că propunerile Rusiei de a menține acordul în viață au fost respinse de către aliații de la Washington.

"Având în vedere lipsa de progres în eforturile de eliminare a obstacolelor care împiedică funcționarea tratatului în noua situație, Ministerul de Externe rus este îndreptățit să anunțe începerea procedurilor interne pentru a deschide calea retragerii Rusiei din Tratatul privind cerul deschis" a transmis ministerul rus.

Statele Unite s-au retras în mod oficial, pe 22 noiembrie, din acordul de control și verificare a armelor, după ce Washingtonul a afirmat în repetate rânduri că Moscova „a încălcat în mod flagrant” tratatul.

La acea vreme, Moscova a condamnat decizia, spunând că este în detrimentul securității Europei, a Statelor Unite și a aliaților săi.

Decizia americanilor a fost o lovitură pentru sistemul de control internațional al armelor pe care președintele american Donald Trump a criticat-o în mod repetat, plângându-se că Washingtonul este fie înșelat, fie reținut în mod nedrept în capacitățile sale militare.

Tratatul "Cer Deschis" a fost semnat în 1992 și a intrat în vigoare în 2002, permițând celor 34 de membri să efectueze zboruri de observare și supraveghere neînarmate peste teritoriile celuilalt pentru a colecta date despre forțele și activitățile militare. Peste 1.500 de zboruri au avut loc în baza acordului.

Susținătorii tratatului spun că zborurile ajută la consolidarea încrederii, arătând că, de exemplu, adversarii nu desfășoară în secret forțe sau se pregătesc să lanseze atacuri.

XS
SM
MD
LG