Linkuri accesibilitate

Rusia fierbe: zeci de mii de oameni în stradă. Scene brutale între forțele de ordine și protestatari

Susținătorii activistului rus Aleksei Navalnîi au protestat sâmbătă, 23 ianuarie, împotriva arestării sale. Zeci de mii de persoane au participat la manifestații, care s-au soldat cu violențe, dar și cu cel puțin 2.500 de arestări. Europa Liberă a transmis în timp real evenimentele din Rusia.


Mii de persoane din Rusia au protestat față de arestarea activistului Aleksei Navalnîi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:23 0:00

Mii de persoane din Rusia au protestat față de arestarea activistului Aleksei Navalnîi

Știre inițială: Primele mitinguri au început în Siberia și Orientul Îndepărtat, cu sute de protestatari în Khabarovsk, Vladivostok și alte orașe care au ieșit în stradă, în ciuda temperaturilor reci și a prezenței puternice a forțelor de ordine.

Echipa lui Navalnîi a difuzat apeluri la proteste în 65 de orașe ruse, din Moscova până în Vladivostok.

Înaintea acțiunii coordonate din cele 65 de orașe rusești, autoritățile au reținut mai mulți aliați de-ai lui Navalny și au avertizat platformele de socializare să retragă posturi prin care se solicită oamenilor să participe la mitingurile.

Forțele de ordine, pregătite pentru a întâmpina protestatarii FOTO Ksenia Korshun/via REUTERS
Forțele de ordine, pregătite pentru a întâmpina protestatarii FOTO Ksenia Korshun/via REUTERS

Protestele sunt o probă importantă a sprijinului lui Navalny în adâncurile iernii rusești în timpul unei pandemii și a recesiunii economice înainte de alegerile legislative preconizate în septembrie.

Ora 11.00 Grupul OVD-Info, care monitorizează activitatea poliției, a raportat zeci de arestări - adăugând că autoritățile îi băteau pe unii dintre cei reținuți. Potrivit Reuters, ​Înregistrările video de la Vladivostok au arătat cum polițiștii urmăreau un grup de protestatari pe stradă, în timp ce manifestanții din Khabarovsk, care se confruntau cu temperaturi de aproximativ -14 grade Celsius, scandau „Rușine!” și „Bandiți!”

Forțele de ordine au folosit inclusiv forța pentru a sparge mulțimile de protestatari
Forțele de ordine au folosit inclusiv forța pentru a sparge mulțimile de protestatari

Ora 12.00 Moscow Times arată că Poliția din centrul Moscovei a început să spargă grupurile de persoane și să rețină oameni în Piața Pușkin. Acolo, protestul este programat să înceapă la ora 14:00, ora locală, ora 13.00 în România. Au fost raportate probleme de conectivitate la internetul mobil în zonă, mai arată sursa citată.

237 de persoane ar fi fost deja reținute în Estul Îndepărtat, Siberia și Rusia centrală, acolo unde protestele au început deja.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG