De când Vladimir Putin conduce Rusia, oponenții săi s-au confruntat cu doi dușmani: opresiune necruțătoare și în spirală din partea statului și discordia internă care subminează adesea eforturile lor de a lupta împotriva unui adversar adânc înrădăcinat.
Înainte de ceea ce speră liderii opoziției din străinătate să fie o demonstrație majoră la Berlin în acest weekend împotriva guvernului lui Putin și a războiului acestuia împotriva Ucrainei, controversa asupra unui simbol fundamental - steagul Rusiei -a stârnit discordie.
Dezbaterea depășește cearta în rândul opoziției exilate împotriva lui Putin, stârnind mânia multor ucraineni și a unora din Occident care văd tricolorul ca o emblemă a invaziei Ucrainei de către Rusia și a agresiunii sale dincolo de granițele sale în sens mai larg.
Acest lucru se întâmplă în timp ce opoziția rusă se luptă să-și mențină o voce influentă după moartea inexplicabilă în închisoare a celui mai proeminent lider al său, Alexei Navalnîi, în februarie 2024, și o represiune de decenii care a escaladat de la invazia pe scară largă a Ucrainei și a determinat eliminarea unor critici de-ai lui Putin din Rusia.
Disputa a izbucnit după ce organizatorii marșului și mitingului din 17 noiembrie de la Berlin au postat un anunț care prezenta o imagine de la un protest la Moscova în 2014 împotriva preluării de către Rusia a Peninsulei Crimeea a Ucrainei. Poza arăta o mulțime de demonstranți, mulți ținând steagul ucrainean galben-albastru sau tricolorul rusesc, cu dungile sale orizontale de alb, albastru și roșu.
Pentru cei mai mulți, nu era nimic controversat în acest sens la acea vreme. Zece ani mai târziu, cu siguranță există -iar criticii au avertizat că demonstranții care flutură steagul Rusiei ar putea submina ceea ce coorganizatorul Ilya Yashin a spus că este un obiectiv principal al mitingurilor planificate la Berlin și în alte orașe: să arate că „un loc pașnic, liber, iar
„Drapelul Rusiei a devenit de mult un simbol al agresiunii, războiului și terorii”, a spus Igor Eidman, un emigrant și sociolog rus care locuiește în Germania și conduce ong-ul Dialogul Germano-Rus pentru Drepturile Omului.
El a asemănat steagul cu svastica, spunând că „sângele victimelor nevinovate picură și de pe steagul Rusiei” și că locul său de drept este „pe mormanul de gunoi al istoriei”.
Preocupările cu privire la semnalele transmise de steagul Rusiei au dat naștere unei alternative: un steag alb, albastru și alb cu eliminarea dungii roșii, semnalând opoziția față de violența pe care Moscova a dezlănțuit-o și consternarea față de vărsarea de sânge pe care a provocat-o.
Steagul alb-albastru-alb a apărut la scurt timp după ce Rusia a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei pe 24 februarie 2022 și a câștigat teren în opoziția rusă.
Eidman a spus că speră că plasarea imaginilor cu steagul oficial al Rusiei în anunțurile evenimentului a fost o greșeală nevinovată și că demonstranții nu îl vor arbora, spunând că ucrainenii din Germania sunt obișnuiți să îl vadă purtat de „putiniștii locali care susțin războiul”.
Ucrainenii nu sunt singurii care au contestat tricolorul. Pentru unii din opoziția rusă, steagul țării lor este ceva de evitat: un simbol pătat al Rusiei lui Putin, nu al Rusiei în care și-ar dori să trăiască.
„Este steagul statului agresor”, a scris analistul politic Aleksandr Morozov pe Facebook pe 30 octombrie.
Alții, însă, sugerează că abandonarea drapelului oficial al Rusiei echivalează cu cedarea acestuia - și, prin extensie, a țării - lui Putin.
„Tricolorul este la fel ca Kremlinul, Ecaterina [cea Mare] sau [Aleksandr] Pușkin: Putin i-a furat de la noi”, a scris Konstantin Sonin, un economist care locuiește în Statele Unite, într-un comentariu la postarea lui Morozov.
„Înțeleg ce este «optica» și cum arată aceasta. Dar dacă ideea este «Opriți războiul și întoarceți Rusia la normal», atunci a mărșălui sub alte steaguri este ca și cum ați recunoaște dreptul lui Putin [de a conduce] Rusia”, a scris Sonin, adăugând că nu este sigur cum să rezolve cel mai bine problema.
Pe măsură ce controversa a apărut la sfârșitul lunii trecute, Yashin, care a fost eliberat dintr-o închisoare rusă într-un schimb major cu Occidentul în august, a spus că „discuția despre steaguri ascunde în mod clar esența acțiunii pe care vrem să o desfășurăm la Berlin”.
Mitingul „nu este despre steaguri, ci despre solidaritatea cu prizonierii politici, despre respingerea războiului agresiv și despre rezistența politicilor lui Putin”, a scris el pe Facebook pe 31 octombrie.
„Să fie această acțiune o demonstrație a puterii anti- mișcare de război, o demonstrație a unității și potențialului rușilor care se opun regimului Putin.”
Ceilalți organizatori principali sunt Iulia Navalnaia, văduva lui Navalny, și Vladimir Kara-Murza, care a fost eliberat în același schimb de prizonieri ca și Yashin.
În comentariile din 31 octombrie, Kara-Murza a spus că punctul său de vedere este că „oamenii ar trebui să poată veni [la miting] cu orice steaguri pe care le consideră potrivite”. El a subliniat că „în acest moment, noi, în calitate de organizatori, nu avem o poziție oficială în această privință”.
Acest lucru părea să rămână valabil până cu câteva zile înainte de miting.
O postare din 14 noiembrie a lui Yashin pe X, care îndeamnă oamenii să participe, nu a făcut nicio referire la steaguri și a inclus filmări care prezentau pe scurt steagul Rusiei. La un moment dat, a arătat un protestatar solitar care ținea tricolorul și o pancartă pe care scria: „Sunt rus. Putin este un criminal.”