Linkuri accesibilitate

Rusul condamnat pentru că fiica lui a făcut un desen antirăzboi a fost eliberat


Alexei Moscaliov, un rus condamnat la doi ani de închisoare sub acuzația de discreditare a forțelor armate ale Rusiei, pentru că fiica sa a făcut la școală un desen antirăzboi, a fost eliberat pe 15 octombrie.

Mașa, o fetiță de clasa a șasea, a desenat un steag rusesc cu cuvintele „Nu războiului”, precum și un steag ucrainean pe care scria „Glorie Ucrainei!”. Desenul arată rachete care zboară din Rusia către o femeie ucraineană care-și protejează copilul de rachetele rusești.

Tatăl fetei a făcut 19 luni de închisoare în penitenciarul IK-6 din regiunea Tula.

Cazul său a atras atenția la nivel mondial.

Moscaliov a spus la ieșirea din închisoare că condițiile din interiorul penitenciarului sunt oribile și că se teme că nu va fi liber pentru mult timp.

El le-a spus reporterilor că ofițerii de securitate au interogat oameni din unitatea sa din colonia penală, stârnind temeri că autoritățile pregătesc noi acuzații împotriva lui.

La ieșire a fost îmbrățișat de fiica sa, Mașa, care a fost plasată în custodia mamei cât a fost tatăl ei în închisoare.

Poliția din regiunea Tula, din vestul Rusiei, localitate aflată la 165 de km sud de Moscova, l-a arestat pe 1 martie 2023 pe Moscaliov după ce fetița lui a fost denunțată de profesoara de desen din Yefremov și de directorul școlii pentru că a făcut un desen împotriva războiului dus de Rusia în Ucraina, la scurt timp de la invazia rusească în Ucraina.

Fetița primise ca temă să facă un desen prin care să-și arate sprijinul pentru armata rusă.

„Profesoara a fugit la director, care a sunat la poliție”, a povestit tatăl fetei la acel moment, potrivit meduza.io.

Până a doua zi au intervenit atât FSB-ul rus cât și serviciile de protecție a copilului.

La ieșirea din școală pe fetiță o așteptau deja polițiștii care-i întrebau pe copii de Mașa.

„(...) fiica mea și-a dat imediat seama ce se întâmplă. A reușit să se strecoare și și-a dat un nume fals. A venit în fugă acasă, fără suflare, și a spus: «Tată, poliția aproape că m-a prins – am făcut un desen!». Era speriată și i-am promis că a doua zi voi veni la ea la școală și o voi aștepta până se vor termina cursurile”, povestește bărbatul.

A doua zi, așa cum i-a promis, a așteptat-o pe Mașa pe hol, numai că directorul școlii a sunat imediat la poliție care a venit împreună cu serviciile de protecție a copilului.

Oficialii au scos-o pe Mașa din școală și au dus-o, împreună cu tatăl ei, la șeful poliției locale.

După ce l-au interogat pe Alexei, ofițerii l-au acuzat că a „discreditat” armata rusă prin postările și comentariile pe care le-a făcut pe rețelele de socializare.

A fost amendat cu 32.000 de ruble (aproximativ 430 de dolari) pentru următorul comentariu: „Armata rusă. Violatorii chiar lângă noi.”

În acea seară, Mașa i-a spus tatălui ei că îi este frică să mai meargă la școală, iar el a asigurat-o că nu are de ce să-și facă griji, așa că dimineața următoare fata a plecat la școală.

La scurt timp după, Alexei a primit un telefon de la cineva de la școală, care i-a spus că Mașa a fost ridicată de ofițerii FSB și că trebuie să se prezinte imediat la școală.

„M-am îmbrăcat și m-am grăbit acolo. Am fost întâmpinat de ofițeri FSB. Am întrebat: „Unde este fiica mea?” Ei au răspuns că este interogată. Timp de trei ore și jumătate mi-au spus că îmi cresc fiica greșit; au spus că vor să o ia de la mine și să mă bage la închisoare”, a spus Alexei.

După aceea, Mașa nu s-a mai dus la școală. Cu o zi înainte de Revelion, poliția s-a prezentat la domiciliul familiei cu un mandat de percheziție.

„În dimineața zilei de 30 decembrie, am primit un apel la 7:30 au bolborosit ceva [neinteligibil] la telefon. Mă pregăteam să merg la muncă. M-am aplecat pe fereastră și am fost șocat: erau trei mașini de poliție în jurul blocului nostru, încă două vehicule pe lateral, un vehicul al Ministerului Serviciilor de Urgență și o mașină de pompieri ceva mai departe. Aproximativ 12 persoane. Ofițerii FSB și câțiva polițiști au coborât din vehicule și au pornit spre intrarea în clădirea noastră. Am știut că vin după noi.”

Potrivit lui Alexei, ofițerii au aruncat lucruri de pe rafturi familiei pe podea, au rupt pozele agățate de pe pereți și le-au răsturnat mobila.

Au confiscat 123.000 de ruble (1.655 de dolari) și 3.150 de dolari, toate economiile familiei, și au făcut o fotografie cu desenul anti-război al Mașei.

Apoi au dus-o pe Mașa la un adăpost pentru orfani și pe Alexei la biroul FSB pentru a fi interogat.

Acolo l-au dat cu capul de pereți și de podea, pentru ca apoi să-l lase să zacă așa în sala de interogatoriu două ore şi jumătate, cu imnul naţional rusesc în difuzoare la maximum.

Când Alexei a început să se simtă rău, au chemat o echipă medicală.

„După aceea, [ofițerii FSB] mi-au arătat un comentariu pe care fiica mea l-a lăsat pe VKontakte (cea mai mare rețea de socializare rusească - n.r.) la o postare despre cum „copiii noștri mor dezinteresat [în Ucraina]”, la care Mașa a scris: „Și de cât mor ei? Două sute de mii [ruble] pe lună, sau puțin mai mult?”, a relatat Alexei.

În aceeași zi, autoritățile i-au făcut dosar penal pentru „discreditarea” armatei ruse.

Până de curând, Moskaliov, în vârstă de 55 de ani, era crescător de păsări în orașul Yefremov, unde își creștea singur fiica, Mașa. Mama fetei i-a părăsit pe când copila avea trei ani.

El a reușit să fugă în Belarus, dar acolo a fost prins de autorități și predat Rusiei ca să-și ispășească condamnarea de 2 ani de închisoare primită în lipsă.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG