Linkuri accesibilitate

Cine este bărbatul acuzat în aparenta tentativă de asasinare a lui Trump?


Ryan Wesley Routh participă la un miting în Kiev în aprilie 2022.
Ryan Wesley Routh participă la un miting în Kiev în aprilie 2022.

În primele luni ale invaziei Rusiei în Ucraina, Ryan Wesley Routh a fost o prezență frecventă și vizibilă în Kiev, vorbind cu trecătorii pe strada Khreschatyk, principala arteră a orașului. Se adresa oamenilor în limba engleză, făcea schimb de numere de telefon și cerea ajutor pentru sprijinirea forțelor armate ucrainene.

El a fost văzut de voluntarii care veneau la Kiev ca un fel de mascotă pentru armata ucraineană, a declarat Christian Lutz, un german care conduce organizația de ajutor Phoenix și care l-a întâlnit pe Routh de mai multe ori în 2022.

„Tipul recrutor cu un steag american în jurul gâtului”, așa se referea toată lumea la el, menționează el. „Părea să fie un lup singuratic. Nu avea colegi sau prieteni cu el”, mai spune Christian Lutz pentru RFE/RL.

Doi ani mai târziu, Ryan Wesley Routh, acum în vârstă de 58 de ani, este suspect într-o presupusă tentativă de asasinat împotriva fostului președinte american Donald Trump.

Pe 15 septembrie, în Florida, agenții Secret Service l-au văzut îndreptând o pușcă spre Trump, în timp ce candidatul republican la președinție juca golf la un club din West Palm Beach.

Routh a fost arestat după ce a fugit de la locul incidentului, iar agenții au recuperat o pușcă „de tip AK-47” cu lunetă, împreună cu două rucsacuri și o cameră GoPro, spune șerifului comitatului Palm Beach, Ric Bradshaw.

Deși nu au apărut încă dovezi care să lege acțiunile lui Routh din Ucraina de incidentul din Florida, arestarea sa i-a uimit pe oamenii care s-au intersectat cu el în Ucraina și care s-au confruntat cu eforturile sale uneori dezordonate, dar aparent sincere, de a ajuta Kievul să se apere în războiul declanșat de Moscova.

„Ce naiba se întâmplă? Nu poate fi adevărat”, a reacționat Lutz când a auzit de arestarea lui Routh.

Unele dintre cele mai cunoscute unități voluntare de luptă din Ucraina s-au distanțat rapid de Routh, publicând declarații prin care negau orice legătură cu acesta.

„Routh nu a servit niciodată în Legiunea Internațională a Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei. El nu are nicio legătură cu unitatea”, a declarat Legiunea Internațională, o unitate formată din voluntari străini și care este aprobată de serviciile de informații militare ucrainene.

„Zvonurile care circulă în anumite publicații nu sunt adevărate”.

În aprilie 2022, Routh a apărut la un miting organizat la Kiev în sprijinul Batalionului Azov – o unitate militară controversată, dar lăudată de mulți ucraineni pentru abilitățile sale de luptă.

În lunile anterioare, după săptămâni de rezistență în orașul-port Mariupol împotriva unui asediu rusesc, membrii batalionului s-au predat în cele din urmă, iar mulți au fost luați prizonieri de Rusia.

Membrii familiilor au desfășurat o campanie de presiune publică și au organizat mitinguri prin care au încercat eliberarea rudelor lor.

Potrivit unei înregistrări Associated Press a evenimentului, Routh a fost văzut purtând o vestă albastră cu un steag al SUA pe spate și ținând o pancartă pe care scria: „Nu putem tolera corupția și răul pentru încă peste 50 de ani. Opriți Rusia pentru copiii noștri”.

Routh a apărut, de asemenea, într-un videoclip publicat în mai 2022 de un cont de Twitter administrat de rudele membrilor Azov.

„Am dori să declarăm oficial că Ryan Wesley Routh nu are nicio legătură cu Azov și nu a avut niciodată nicio legătură cu Azov”, a declarat grupul pe rețeaua X (Twitter) pe 16 septembrie.

„Demonstrația pașnică la care a participat a fost deschisă și oricine se putea alătura acesteia. El a fost surprins accidental pe videoclipul filmat de protestatari”, a menționat Batalionul Azov.

Într-o declarație prin telefon pentru RFE/RL, Christian Lutz a declarat că l-a întâlnit pe Routh în prima sa călătorie la Kiev, în iunie 2022.

„Părea foarte comunicativ, extrovertit și hiperconcentrat pe sarcina sa de a aduce străini în armata ucraineană”, a spus Lutz.

„Odată, conduceam cu el o mașină prin Kiev când i-a venit ideea de a căuta o fabrică pentru a construi drone, o uzină de fabricare a dronelor”, a spus șeful organizației Phoenix.

Lutz a menționat că în mașină mai era și un soldat „de rang inferior. Nu-mi amintesc numele. Soldatul îl ajuta întâmplător”.

Christian Lutz a declarat că, ulterior, a început să se îndoiască de eforturile lui Routh și că, în cele din urmă, l-a blocat pe acesta pe rețelele sociale deoarece îl bombarda cu mesaje.

Persistența lui Routh și prezența sa publică i-au atras atenția unor jurnaliști, inclusiv de la Newsweek, care a publicat un scurt interviu cu el în ediția română a revistei.

„Acest conflict este cu siguranță alb și negru”, a spus el. „Este vorba despre bine versus rău”.

Înainte de călătoriile sale în Ucraina și de eforturile sale de a ajuta armata ucraineană, Routh a dus ceea ce părea a fi o viață itinerantă, având pentru o perioadă o firmă de acoperișuri în Greensboro, Carolina de Nord.

El nu a servit în armata americană.

Potrivit ziarului Greensboro News & Record, un bărbat pe care ziarul l-a identificat drept Routh și care avea aceeași vârstă a fost arestat de poliție în 2002 după ce s-a baricadat într-o clădire cu o armă automată.

Ulterior, el s-a mutat în Hawaii, potrivit presei din SUA.

Conturile de social media ale lui Routh – pe X și pe Facebook – au fost închise începând cu 16 septembrie. Dar postările arhivate au arătat un amestec de luări de poziție și critici la adresa politicii americane, precum și despre războiul din Ucraina.

Într-o serie de postări pe platforma X, în 2023, Routh a susținut că recrutează soldați afgani care sunt dispuși să meargă în Taiwan sau Haiti.

Pe site-ul LinkedIn, un profil listat sub numele lui Routh corespundea multor detalii biografice ale acestuia. Aici spunea că lucra pe cont propriu la o companie din Hawaii numită Camp Box Honolulu.

O postare din martie 2023 pe același profil LinkedIn arăta două fotografii nedatate cu ceea ce părea a fi Routh în fața Capitoliului SUA din Washington și în faimoasa piață Maidan din Kiev, sau Piața Independenței.

Fotografiile au fost încărcate cu descrierea: „În DC și Kiev pentru a furniza soldați pentru efortul de război”.

De asemenea, se pare că Routh a publicat o carte pe Amazon, cu numele „Ukraine's Unwinnable War” (Războiul de necâștigat al Ucrainei), potrivit Associated Press.

Într-o introducere publicată pe site-ul Amazon, unde cartea încă pare să fie la vânzare pentru o sumă modestă, Routh a oferit o apărare lungă, vehementă și uneori incoerentă a motivului pentru care credea că apărarea Ucrainei era importantă:

„Presupun că trebuie să fiu clar că, deși pe calea pe care merge Ucraina nu va câștiga, este imperativ pentru lume ca ea să câștige, și de aceea această carte este atât de importantă, pentru ca noi toți să recunoaștem că a pierde nu este o opțiune și ce trebuie să facem pentru a câștiga”, este un citat din extras.

Mike Eckel, senior correspondent al RFE/RL de la Praga, a contribuit la acest articol.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
XS
SM
MD
LG