Linkuri accesibilitate

Evacuați din Lîman/estul Ucrainei, unde s-au intensificat bombardamentele. Nod feroviar, „orașul roșu” - celebru pentru clădirile sale industriale din cărămidă roșie - este de așteptat să fie atacat după retragerea forțelor ucrainene. (Foto: Yasuyoshi CHIBA / AFP)
Evacuați din Lîman/estul Ucrainei, unde s-au intensificat bombardamentele. Nod feroviar, „orașul roșu” - celebru pentru clădirile sale industriale din cărămidă roșie - este de așteptat să fie atacat după retragerea forțelor ucrainene. (Foto: Yasuyoshi CHIBA / AFP)

Războiul lui Putin | Bătălii sângeroase la Azovstal. Aghiotantul lui Putin pregătește Mariupol de paradă pentru 9 mai

UE a anunțat planul de interzicere completă a importurilor de petrol din Rusia. Forțele ruse au lovit mai multe obiective care par să aibă legătură cu transportul de echipamente militare, inclusiv la Liov, în vestul țării.

Sumarul evenimentelor de miercuri

În atacul de la Avdiivka de marți seară, unde muncitorii așteptau autobuzul să-i ducă acasă după ieșirea din tură, au murit 10 persoane și alte 20 au fost rănite, a anunțat procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova. Ea a spus că atacul forțelor ruse a fost premeditat și că strânge astfel de dovezi în toată țara pentru a-i face pe Putin și pe forțele ruse să răspundă pentru crimele comise.

Forțele ruse au luat combinatul Azovstal cu asalt. „Bătălii sângeroase” se duc pe teritoriul combinatului, spune Denis Prokopenko, comadantul detașamentului Azov, în timp ce civilii, rămași în subteranele combinatului după evacuarea celor 156 de persoane, încearcă să se adăpostească.

Cadavrele a încă 20 de civili au fost găsite în ultimele 24 de ore în regiunea Kiev, potrivit șeful poliției regionale din Kiev, Andrei Nebîtov. Cele mai recente descoperiri, găsite în orașul Borodianka și satele din jur, ridică numărul total de cadavre găsite în regiune până acum la 1.235.

Ungaria nu va sprijini propunerea UE de a interzice importurile de petrol rusesc în următoarele șase luni, a declarat ministrul de externe al țării, Peter Szijjarto.

Aproximativ 600 de persoane au fost ucise în martie în bombardamentul rusesc asupra teatrului din Mariupol. Inițial, autoritățile au declarat, pe baza relatărilor martorilor, că au fost ucise circa 300 de persoane în bombardamentul din 16 martie.

Comisia Europeană a propus înghețarea averii Patriarhului Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse. Cu ceva timp în urmă Papa Francisc a făcut publică o discuție a sa cu patriarhul rus, căruia i-ar fi recomandat să nu devină „băiețelul de altar al lui Putin”. În cei mai duri termeni de până acum împotriva Patriarhului pro-război, Francisc l-a criticat pe Kirill pentru că a susținut invadarea Ucrainei. Biserica Ortodoxă Rusă a reacționat imediat și a spus că Papa a denaturat sensul spuselor lui Kirill. Și, în timp ce-l scuză, îl acuză și mai tare, precizând că, de fapt, Kirill i-a spus Papei Francisc că războiul a început din cauza unei lovituri de stat în Ucraina, în 2014, și a promisiunii încălcate de NATO de a nu se extinde spre est.

UE propune interzicerea tuturor importurilor de petrol rusesc în cadrul celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Peședinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că măsurile includ „o interdicție completă a importurilor de petrol rusesc, pe cale maritimă și prin conducte, de țiței și de petrol rafinat”.

Alte sancțiuni propuse includ includerea pe lista ofițerilor militari de rang înalt și a altor persoane acuzate de comiterea crimelor de război de la Bucea, interzicerea a trei posturi de radio și televiziune rusești de stat de pe frecvențele UE și expulzarea Sberbank din sistemul de plăți SWIFT.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat că forțele ucrainene rămase în uzina siderurgică Azovstal din Mariupol sunt „blocate în siguranță”. De asemenea, el a avertizat din nou că transporturile occidentale de armament vor fi considerate ținte ale Rusiei.

Acesta a adăugat că Rusia a „dezactivat” șase stații de cale ferată din Ucraina folosite pentru aprovizionarea forțelor ucrainene cu arme străine.

O persoană a murit și două au fost rănite în urma bombardării de către forțele ucrainene a unui depozit de petrol din Makeyevka, care se află în zona controlată de Rusia din autoproclamata Republică Populară Donețk, în estul Ucrainei.

Rusia a desfășurat 22 de batalioane tactice în apropiere de Izium, în regiunea Harkov din estul Ucrainei, în încercarea sa de a avansa de-a lungul axei nordice a Donbasului, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

Forțele armate din Belarus au început exerciții de amploare peste noapte pentru a-și testa pregătirea de luptă, a declarat ministerul apărării din această țară. Ucraina a declarat că nu exclude posibilitatea ca Rusia să folosească forțele armate din Belarus în război.

Uniunea Europeană ia în considerare acordarea unui sprijin militar suplimentar Republicii Moldova, a declarat președintele Consiliului UE, Charles Michel, aflat într-o vizită la Chișinău.

De asemenea, Maia Sandu a declarat că țara sa are elaborate planuri de contingență pentru scenarii „pesimiste”, pe fondul temerilor că ar putea fi atrasă în conflictul din Ucraina.

Ministerul de Externe al Rusiei a anunțat sancțiuni împotriva a 63 de oficiali, jurnaliști și profesori japonezi pentru că s-au angajat în ceea ce a numit „retorică inacceptabilă” împotriva Moscovei.

Viceprim-ministrul Ucrainei, Irina Vereșciuk, a anunțat miercuri patru coridoare de evacuare planificate pentru orașul Zaporojie „dacă situația o va permite”. Aceste coridoare vor permite evacuări din Mariupol, Lunacharske Circle, Tokmak și Vasilivka.

Denis Pușilin, liderul regiunii separatiste Donețk, a devenit primul oficial de rang înalt cunoscut - rus sau susținut de Rusia - care a vizitat orașul ucrainean asediat, potrivit fotografiilor postate pe canalul său Telegram. Vizita este primul semn major al iminentei rusificări a Mariupolului.

Cadavrele a 290 de civili au fost recuperate în orașul Irpin, în afara Kievului, de la retragerea forțelor ruse, a declarat marți primarul Oleksandr Markushin. El a spus că 185 dintre morți au fost identificați și că majoritatea erau bărbați.

Rusia a acuzat Israelul că susține „regimul neonazist de la Kiev”, ridicând miza unei dispute diplomatice între Moscova și Tel Aviv cu privire la Ucraina, antisemitism și Adolf Hitler.

Acuzația crește presiunea asupra Israelului, care a votat în cadrul ONU pentru a condamna invazia Rusiei în Ucraina, dar nu s-a alăturat pe deplin sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei și nici nu a furnizat arme Ucrainei.

01:04 5.5.2022

Zece morți și 20 de răniți în atacul de la Avdiivka

Zece civili au fost uciși și 20 au fost răniți în atacul de la Avdiivka de marți seară, după ce armata rusă a lovit un depozit de autobuze din orașul aflat în regiunea Donețk din Ucraina, a declarat procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova.

Poliția națională a Ucrainei a postat fotografii care arată consecințele atacului asupra depozitului de autobuze, unde muncitorii din fabrică așteptau să se urce în autobuz după ce au ieșit din tură.

Venediktova a împărtășit și imagini cu consecințele atacului militar.

„Aceasta este adevărata față a RF (forțele ruse): sisteme de lansare de rachete multiple au fost trase asupra oamenilor care așteptau transportul public în Avdiivka. 10 morți, 20 răniți. Crimele premeditate asupra civililor de forțele ruse este documentată în toată Ucraina”, a scris Venediktova.

În altă postare, ea a scris că scopul ei este să-l facă pe Putin și pe forțele ruse să plătească pentru crimele lor.

Rușii știau exact unde țintesc. Muncitorii tocmai își terminaseră tura și așteptau în stație autobuzul să-i ducă acasă de la fabrică”, a spus guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko.

23:48 4.5.2022

„Bătălii sângeroase” la Azovstal

În interiorul oțelăriilor Azovstal din Mariupol, forțele ucrainene duc „bătălii sângeroase dificile” împotriva trupelor ruse, relatează The Guardian.

Lupte aprige se dau în interiorul oțelăriilor Azovstal de la Mariupol, a declarat comandantul forțelor ucrainene din combinat, după ce 156 de civili au fugit din oraș cu autobuzele în operațiunea de evacuare organizată de ONU și Crucea Roșie, după săptămâni de bombardamente brutale, care au pus orașul la pământ.

Forțele ucrainene duc pentru a doua zi „bătălii sângeroase dificile” împotriva trupelor ruse, a declarat Denîs Prokopenko, comandantul regimentului Azov, într-un scurt videoclip difuzat pe Telegram.

„Sunt mândru de soldații mei care fac eforturi supraomenești pentru a controla presiunea inamicului... situația este extrem de dificilă”, a spus comandantul Prokopenko într-un scurt mesaj video difuzat pe Telegram.

Cu ceva timp în urmă, David Arakhamia, șeful partidului de guvernământ a declarat pentru Europa Liberă că forțele ruse au intrat în fabrică, dar el a spus că guvernul țării ar fi în contact cu trupele ucrainene.

Purtătorul de cuvânt oficial al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat informațiile potrivit cărora forțele Moscovei ar încerca să ia cu asalt centrala. „Ordinul a fost dat public de [Vladimir Putin] de a anula asaltul”, a spus Peskov. Cu toate acestea, la scurt timp după evacuarea celor 156 de persoane, forțele ruse au reluat bombardamentele, deși în subteranele combinatului au rămas circa 200 de persoane, dintre care zeci de copii, bătrâni și femei.

Rusia a declarat că forțele sale vor înceta să tragă în fabrică joi dimineață și vor deschide un coridor umanitar de trei zile pentru orice civil.

„Forțele armate ruse vor deschide între orele 8:00 și 18:00 (ora Moscovei, 05:00 GMT până la 15:00 GMT) în zilele de 5, 6 și 7 mai un coridor umanitar de pe teritoriul uzinei metalurgice Azovstal pentru evacuarea civililor”, a spus ministerul apărării.

„În această perioadă, forțele și formațiunile armate ruse ale Republicii Populare Donețk vor înceta unilateral orice ostilități.”

Deputatul ucrainean Kira Rudik a declarat că 156 de persoane au reușit să părăsească Mariupolul și să ajungă în siguranță la Zaporojie, localitate controlată de ucraineni și aflată la 230 de km de Mariupol după cel puțin 20 de încercări eșuate de evacuare a civililor din combinatul Azovstal.

23:14 4.5.2022

Întâlnire Macron - Modi

Președintele francez Emmanuel Macron și premierul indian Narendra Modi vor avea o „cina de lucru” în această seară, deoarece Macron speră să scoată New Delhi de sub influența Rusiei, transmite AFP.

Macron ar profita de ocazie pentru a „sublinia consecințele războiului pentru ordinea internațională mult dincolo de Uniunea Europeană, inclusiv în Asia”, a transmite președinția franceză.

Franța vrea să „ajute indienii să-și diversifice aprovizionarea” departe de armele și energia rusești, spun oficialii francezi.

Scopul „nu este de a lăsa indienii fără ieșire, ci de a oferi soluții”, au spus aceștia.

După ce s-a întâlnit luni la Berlin cu cancelarul german Olaf Scholz, în cadrul unui turneu european, Modi le-a spus reporterilor că „nu vor fi câștigători în acest război și toată lumea va pierde”.

India a evitat până acum să condamne invazia rusă sau să voteze pentru cenzura Moscovei la ONU.

Elysee a transmis că Macron are o „relație extrem de caldă” cu Modi, care a vizitat Franța de trei ori din 2017, în timp ce liderul francez a fost în India în 2018.

Franța are o „relație de încredere cu India”, au adăugat oficialii, și speră să construiască „parteneriatul strategic” al celor două țări în Indo-Pacific.

Asigurarea influenței Franței în regiune este deosebit de importantă după ce anul trecut Marea Britanie, Statele Unite și Australia și-au parafat pactul de securitate AUKUS - renunțând la un contract francez profitabil pentru a furniza următoarea generație de submarine din Canberra pe parcurs.

India a cumpărat zeci de avioane de luptă franceze Rafale și șase submarine și cooperează cu Paris în proiecte nucleare civile.

Gigantul energetic francez de stat EDF vrea să construiască șase reactoare EPR de următoarea generație în Jaitapur, pe coasta de vest a Indiei.

Elysee a spus că face eforturi pentru a se semna acordul, în conformitate cu promisiunea lui Macron înainte de realegerea sa luna trecută de a reînnoi industria nucleară a Franței și de a-și înlocui flota de centrale electrice învechite.

21:12 4.5.2022

Trupele rusești au intrat în combinatul siderurgic Azovstal

Forțele ruse au intrat pe teritoriul uzinei Azovstal din orașul asediat Mariupol, potrivit șefului fracțiunii parlamentare aflate la guvernare, David Arahamia.

Arahamia a spus că păstrează legătura cu luptătorii ucraineni din combinat, la câteva ore după ce primarul din Mariupol, Vadîm Boicenko, a declarat că a pierdut orice legătură cu oamenii rămași în buncărele Azovstal.

În urmă cu o zi 156 de persoane, asistate de ONU și de Crucea Roșie, au ajuns la Zaporojie după două luni de captivitate sub bombardament rusesc.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG