Linkuri accesibilitate

Sănătatea lui Navalnîi s-a deteriorat în închisoare


Alexei Navalnîi în instanța care l-a condamnat, la termenul din 2 februarie
Alexei Navalnîi în instanța care l-a condamnat, la termenul din 2 februarie

Apropiații lui Alexei Navalnîi, opozant al liderului de la Kremlin, spun că sănătatea sa se „deteriorează” și că viața lui „este în pericol” în închisoare, după ce bărbatul li s-a plâns de dureri de spate severe și că-i amorțesc picioarele.

Aceștia spun că locul în care este întemnițat Navalnîi rămâne secret și că avocaților săi nu li s-a permis miercuri să-l viziteze, în ciuda faptului că vizita lor era programată.

„Deteriorarea rapidă a stării sale de sănătate ne îngrijorează teribil”, a scris pe Twitter pe 24 martie Maria Pevșik, șefa investigațiilor de la fundația anticorupție a lui Navalnîi.

Încă de la sfârșitul săptămânii trecute, Navalny s-a plâns de dureri de spate și că-i amorțesc picioarele. Singurele medicamente pe care le-a primit au fost două pastile de Ibuprofen.

Navalnîi a confirmat la începutul acestei luni că a ajuns la o colonie din Pokrov, în regiunea Vladimir, la 85 de kilometri est de Moscova, una dintre cele mai cunoscute penitenciare din Rusia, cu un regim foarte strict.

„Credem că Navalnîi a fost transferat la spitalul închisorii, iar administrația coloniei încearcă să ascundă asta. Credem că viața lui este în pericol și cerem să li se permită urgent avocaților accesul”, a spus ea în alt mesaj pe Twitter.

Aceasta spune că avocatul lui Navalnîi, Olga Mihailova, a cerut ca disidentul să fie consultat de un medic.

Leonid Volkov, coordonatorul echipei de investigație a lui Navalnîi, a spus și el că este posibil ca Navalnîi să se afle la spitalul închisorii iar administrația penitenciarului să ascundă acest detaliu.

Navalnîi a descris închisoarea, IK-2, ca pe un „lagăr de concentrare prietenos”. El a spus că nu a văzut „nici măcar un indiciu de violență” acolo, dar că s-a confruntat cu controale pe care le-a comparat cu cele din cartea lui George Orwell, „1984”.

Din cauză că autoritățile penitenciare se tem că ar putea să evadeze, Navalnîi beneficiază de o supraveghere specială care presupune trezirea sa o dată pe oră de un paznic care-l filmează iar apoi raportează că deținutul este la locul său, potrivit spuselor acestuia.

Navalnîi a fost reținut pe un aeroport din Moscova în ianuarie anul acesta după ce s-a întors de la Berlin, unde se trata după revenirea sa din comă, în urma otrăvirii în Siberia cu neurotoxina Noviciok.

Rusia a negat implicarea sa în otrăvirea lui Navalnîi, dar disidentul a declarat că tentativa de asasinare a fost comandată de președintele Vladimir Putin, acuzație respinsă de Kremlin.

Un tribunal din Moscova a decis în luna februarie că Navalnîi a încălcat termenii eliberării condiționate cât se afla în Germania, în comă și apoi în tratament, după ce a fost condamnat cu suspendare într-un caz de delapidare despre care disidentul a spus că a fost o comandă politică.

Pedeapsa sa cu suspendare, de 3 ani și jumătate, a fost transformată în închisoare cu executare, iar instanța a redus termenul la 2 ani și jumătate, pentru timpul deja executat în detenție.

Condamnarea sa la închisoare a declanșat un val de proteste naționale, reprimate cu violență de autorități.

Pe 2 martie, Uniunea Europeană și Statele Unite au impus noi sancțiuni împotriva oficialilor ruși implicați în cazul Navalnîi. Canada le-a urmat exemplul pe 24 martie.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG