Linkuri accesibilitate

UE impune noi restricții Belarusului, țară considerată o rută de ocolire a sancțiunilor impuse Rusiei


Liderii Rusiei și Belarusului, Vladimir Putin (stânga) și Alexandr Lukașenko în timpul unei întâlniri la Minsk, 24 mai 2024.
Liderii Rusiei și Belarusului, Vladimir Putin (stânga) și Alexandr Lukașenko în timpul unei întâlniri la Minsk, 24 mai 2024.

Țările Uniunii Europene au aprobat miercuri noul pachet de sancțiuni care vizează Belarusul, considerat una din rutele esențiale prin care Rusia ocolește sancțiunile occidentale. Practic, măsurile impuse Moscovei vor fi valabile și în cazul Minskului.

Sancțiunile europene impuse Belarusului sunt parte a celui de-al 14-lea pachet de sancțiuni impuse de Rusiei, care vizează 69 de persoane și 47 de entități care subminează suveranitatea Ucrainei.

Belarusul e văzut ca rută importantă pentru ocolirea de către Rusia a sancțiunilor occidentale.

„Acest pachet va consolida măsurile noastre ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, inclusiv combaterea eludării sancțiunilor”, a transmis guvernul Belgiei, țară care deține președinția UE până la sfârșitul lunii iunie, scrie Reuters.

„Cu acest pachet, tocmai am închis cea mai mare breșă a regimului nostru de sancțiuni”, a precizat președinția UE într-o declarație separată.

Oficialii europeni sunt de părere că alinierea sancțiunilor împotriva Belarusului cu cele împotriva Moscovei este crucială pentru oprirea fluxului de bunuri interzise, cum ar fi microcipurile, care pot fi folosite de Rusia pe câmpul de luptă din Ucraina,

„Belarus nu mai trebuie să servească drept rută pentru a eluda sancțiunile noastre împotriva Rusiei. Cu acest pachet creștem presiunea asupra ambelor țări și facem sancțiunile noastre împotriva Rusiei și mai eficiente”, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Eforturile de întărire a sancțiunilor împotriva Minskului, aflată într-o uniune vamală cu Rusia, au fost întârziate de negocierile privind exporturile de îngrășăminte agricole din Belarus.

Unele state UE au susținut că permiterea exporturilor de îngrășăminte ar putea contribui la atenuarea problemelor de aprovizionare cu alimente în țările în curs de dezvoltare.

În cele din urmă, s-a renunțat la prevederea care ar fi permis ca îngrășăminte și alte bunuri agricole să fie exportate prin Europa.

Uniunea Europeană a impus anterior și alte sancțiuni regimului condus de președintele Aleksandr Lukașenko, cel mai apropiat aliat al Kremlinului, care a permis ca țara sa să fie folosită ca punct de pregătire a invaziei rusești în Ucraina.

Ținta principală a măsurilor au fost finanțele rusești, în special rețelele care susțin efortul de război al Moscovei.

Pachetul de sancțiuni europene vizează inclusiv oameni de afaceri, propagandiști, personalități publice, personal militar și membri ai sistemului judiciar din Rusia.

Printre aceștia se numără persoanele responsabile de deportarea copiilor ucraineni și membrii Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) implicați în persecuția religioasă din Crimeea, anexată ilegal.

Printre entitățile incluse pe listă se numără și companii sau organizații implicate în ocolirea sancțiunilor UE prin tranzacții financiare și livrarea de bunuri interzise.

Măsurile restrictive ale UE față de Rusia afectează în prezent peste 2.200 de persoane și entități. Cei desemnați se confruntă cu înghețarea activelor și cu interdicția cetățenilor și întreprinderilor din UE de a pune fonduri la dispoziția lor.

În plus, persoanele fizice fac obiectul unor interdicții de călătorie, împiedicându-le intrarea sau tranzitul pe teritoriile UE.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG