Pe o suprafață de 2.800 de metri pătrați, situată între podgoriile de vii, Sara Turreta a construit adăpostul „Urme de bucurie”, unde, în prezent, sunt 250 de câini, 80 de măgari, 15 cai și multe pisici.
Sara Turreta a venit pentru prima dată în România în 2001, când țara noastră era pe prima pagină a presei internaționale din cauza acțiunilor violente împotriva câinilor fără stăpân din București. Atunci a venit să aducă medicamente, cu gândul să salveze animalele condamnate la moarte. Prima vizită a impresionat-o: a văzut câinii agonizând pe străzi, dar și bătrânii săraci în fața farmaciilor, cerând ajutor pentru medicamente.
În următoarele vizite, Sara a ajuns la Cernavodă, unde au chemat-o doi prieteni italieni stabiliți acolo, pentru a-i ajuta să salveze câinii pe care primăria voia să îi omoare.
Cernavodă a devenit ulterior a doua casă a Sarei, unde a salvat mii de patrupede abandonate sau în pericol de a fi omorâte.
Cum ajungi la adăpostul din Dobrogea te izbește curățenia, aleile sunt măturate, curțile pentru câini strălucesc. Sunt cel mult cinci câini într-o curte mare, dar asta se întâmplă numai când sunt mulți câini abandonați.
În general, stau câte doi câini în curte. O clinică veterinară construită în urmă cu 10 ani, se află în centrul adăpostului. Acolo, medicii veterinari angajați de Sara Turetta sterilizează și operează animalele, dacă este nevoie.
În primii ani, italianca se mutase la Cernavodă pentru a fi aproape de câini. La câteva luni, mergea la Milano, unde colabora cu câteva organizații pentru protecția animalelor, cu ajutorul cărora strângea fonduri pentru sterilizarea și îngrijirea câinilor din România.
A înființat asociația„Save the Dogs and other animals” în România după ce și-a dat seama că vrea un adăpost în care animalele să fie fericite, să poată să facă mișcare, să alerge, să fie un fel de „rai” pentru ele, un loc al bucuriei. În 2010, a început construcția acestui adăpost pe care l-a numit „Urme de bucurie”.
Peste 8.000 de câini adoptați în străinătate
Până acum, echipa de medici veterinari de la „Urme de bucurie” a sterilizat 41.000 de animale, de la căței la măgari și cai. Câinii sunt pregătiți cu traineri speciali și sunt adoptați în majoritate în țări precum Italia, Elveția, Suedia, Germania. În urma acțiunii au fost adoptați peste 8.000 de câini.
„Oamenii au înțeles că sterilizarea e ceva necesar. În urmă cu 20 de ani erau reticenți, se uitau strâmb la mine când mă duceam la ușă să le spun că trebuie sterilizat câinele. Acum avem liste de așteptare pentru sterilizare gratuită la noi. Sterilizăm 1.300 de animale pe an, majoritatea cu stăpân”, spune Sara Turetta într-o limbă română corectă.
În ultimii 20 de ani a reușit să învețe limba română, pentru a se înțelege mai bine cu localnicii.
Consideră că situația animalelor și grija față de ele s-a schimbat mult în ultimii ani, dar încă sunt multe probleme, mai ales în satele de lângă Cernavodă și Constanța, unde merge adesea să viziteze animalele.
„Am putea steriliza mult mai mulți câini, dar nu se poate face returnare în teritoriu după ce le sterilizăm, legea nu permite. Dacă am putea returna animalele, am steriliza mult mai multe animale fără stăpân. Altfel, nu avem cum să le ținem aici înghesuite”, mai spune Sara Turetta.
În opinia ei, sursa înmulțirii câinilor de pe străzi sunt oamenii care îi abandonează. Sara spune că e șocată de ușurința cu care oamenii își abandonează animalele în stradă.
„Asta înseamnă lipsă de asumare de responsabilitate. Mi se pare că e asta e o moștenire din comunism, în care individul nu avea o responsabilitate, statul se ocupa de toate. În momentul în care nu au ce să facă cu ele, oamenii dau puii de câini, de pisici în stradă”, spune Sara Turetta.
Sara Turetta: „Mă șochează cruzimea oamenilor față de animale”
De multe ori a convins oamenii care nu puteau îngriji câinii sau care îi băteau să îi dea ei și așa i-a salvat.
„Mă șochează cruzimea oamenilor față de animale. Am văzut foarte multe cazuri de cruzime. Le-am pus într-un sertar, încerc să uit, să nu mă afecteze, dar unii oameni pot face acte de cruzime din igoranță, nu neapărat din răutate. De exemplu, când pui o zgardă foarte strâns la gâtul câinelui încât îi faci răni pe gât”, arată Sara Turetta.
Înainte de pandemie, o echipă de la „Save the Dogs” mergea cu clinica veterinară mobilă în satele din jurul orașului Cernavodă și steriliza câinii.
„Când mă duc acolo, în satele acelea, mi se rupe sufletul nu numai pentru oamenii de acolo, ci și pentru animele de acolo”, spune Sara Turetta.
În prezent, italianca are trei proiecte la Milano, dintre care unul pentru ajutoratea ucrainenilor fugiți din calea războiului. Din acest motiv stă mai mult la Milano, cu echipa care strânge fonduri.
A salvat 30 de câini abandonați în Ucraina
În februarie, când Rusia a invadat Ucraina, Sara Turetta era la Cernavodă. A mers la Isaccea unde a ajutat refugiații care veneau împreună cu animalele lor.
„M-am bucurat foarte mult când am văzut că au adus animalele cu ei. Mulți au renunțat să își aducă niște lucruri pentru a-și aduce animalele. Trebuie să spunem majoritatea erau animale de rasă, foarte puține animale abandonate. Am văzut că se schimbă și societatea ucraineană. România este mult mai avansată decât Ucraina în privința protecției animalelor, dar uite că și acolo se schimbă lucrurile”, a spus Sara Turetta.
În primele două săptămâni de război, Sara și asociația ei au trimis ajutoare către adăposturile de câini de la Cernavodă și au luat 30 de câini din Ucraina. Putea să salveze mai mulți, dar Uniunea Europeană nu a mai permit aducerea câinilor de acolo, după cum ne spune Sara. Unii dintre aceștia se află și acum la adăpostul de la Cernavodă.
Despre experiența ei în România și despre cum țara noastră a devenit a doua ei casă, Sara Turetta a povestit într-o carte- „I cani, la mia vita”, apărută anul trecut în Italia, vândută în mii de exemplare. Anul acesta, cartea a apărut și în România la Editura Humanitas, și se numește „Urme de bucurie și alte amintiri românești ale unei italience”.
Versiunea în limba română a cărții cuprinde capitole noi, cu experiența din acest an cu refugiații ucraineni sau cu întâlnirea cu regizorul Cristian Mungiu. Sara își dorește să popularizeze adăpostul astfel încât să devină un loc de vizitare pentru românii iubitori de animale.
La adăpostul „Urme de bucurie” lucrează 50 de oameni, localnici sau voluntari. Pe mulți îi întâlnești când vizitezi adăpostul.
Stella este unul dintre voluntarii veniți din Elveția să pregătească câinii pentru adopție. Îi învață să urce scări, să se joace. Știe toți câinii din adăpostul de la Cernavodă.
„Pentru noi cel mai dificil este să îi facem să aibă încredere în noi, să-i pregătim să trăiască alături de oameni, într-o casă, în grădină. Ei sunt mai puțin obișnuiți să fie luați în brațe, să fie atinși. De aceea, îi învățăm cum să trăiască. Câinii noștri sunt adoptați în Suedia, Elveția și Italia. Ceea ce încercăm să facem aici este să îi pregătim și să trimitem câini prietenoși”, spune Stella.
Pe lângă câini, „Save the Dogs” are grijă de măgari, de cai și pisici. Pentru că știu că la adăpost primesc ajutor, mulți dintre localnici vin și lasă animalele la intrare.
Așa s-a întâmplat în 2008, când angajații s-au trezit cu mai mulți măgari la poarta adăpostului.
„Prima dată au lăsat trei măgari, dar pe parcursul unei luni s-au adunat 40. Atunci s-a început construcția grajdurilor. În momentul ăsta avem 58 de măgari și 21 de cai”, spune Roxana Bratu, medicul veterinar al adăpostului.
Acum adăpostul are trei grajduri, construite cu ajutorul unei fundații britanice „The Donkey Sanctuary”. Pe lângă măgari, adăpostul are și multe pisici.
Premiată de președintele Italiei
Pentru toată activitatea ei din România și din Italia, Sara Turetta a primit, în 2012, titlul de Cavaler al Ordinului Stela Italiei de la președintele Italiei.
De-a lungul timpului a primit numeroase premii, printre care, în 2012, premiul Wangari Maathai al asociației La Sud.
În 2016, a luat premiul Christian Marsh al organizației britanice WSPA și premiul Jeanne Marching al asociației britanice The Jeanne Marching Trust. În 2017 a primi premiul Clarissa Baldwin al organizației britanice Dogs Trust şi în 2022 premiul Margherita d’Argento.