Linkuri accesibilitate

Șase persoane arestate la Hong Kong pentru incitare la ură împotriva Beijingului


Hong Kong a anunțat primele arestări în temeiul unei noi legi a securității și a reținut șase persoane pentru publicarea unor postări pe rețelele de socializare care „incită la ură” împotriva Beijingului.

Cinci femei și un bărbat, printre care și activista Chow Hang Tung, au fost arestați marți, transmite BBC.

Oficialii din Hong Kong spun că cei șase au postat pe Facebook mesaje care vizează o „dată sensibilă” privind aniversarea zilei de 4 iunie 1989, când protestele studenților chinezi au fost încheiate cu un masacru în Piața Tiananmen.

Sute de studenți s-au adunat în Piața Tiananmen după moartea fostului secretar general al Partidului Comunist Chinez, Hu Yaobang, care a coincis cu vizita la Beijing a președintelui rus Mihail Gorbaciov. Ei au cerut mai multă libertate de exprimare, libertăți economice și o luptă mai eficientă împotriva corupției sistemice din țară. Aproximativ un milion de demonstranți li s-au alăturat, iar protestul a ajuns în atenția presei internaționale.

În zorii zilei de 4 iunie armata chineză e trimisă să suprime protestul și să elibereze piața Tiananmen. Soldații au tras fără avertisment iar tancurile au intrat peste mulțimea adunată în stradă.

În fiecare an, China încearcă să suprime orice tentativă de comemorare a masacrului.

Dacă vor fi găsiți vinovați, cei șase ar putea face până la șapte ani de închisoare în baza unei noi legi cunoscute sub numele de Articolul 23.

Legea, a cărei adoptare a fost făcută pe repede înainte de parlamentul prochinez din Hong Kong în martie, acoperă trădarea, răzvrătirea, divulgarea secreterlor de stat și permite ca procesele să aibă loc cu ușile închise și este o extensie a legii securității naționale, impuse de Beijing în 2020.

Guvernul din Hong Kong spune că legea este necesară pentru asigurarea stabilității în țară, dar adoptarea ei a stârnit temeri că libertățile civile vor fi erodate și mai mult.

Grupul pentru drepturile omului Amnesty International a declarat că arestările reprezintă o „încercare rușinoasă de a suprima comemorarea pașnică a represiunii de la Tiananmen” și a cerut eliberarea imediată a celor arestați, inclusiv a activistei aflate deja în închisoare și care se confruntă cu acuzații în temeiul legii privind securitatea națională.

Avocata este cunoscută pentru că a ajutat la organizarea evenimentelor comemorative din Piața Tiananmen în oraș.

Timp de decenii, Hong Kong a fost singurul oraș chinez în care aceste comemorări au fost permise, în conformitate cu configurația economică, politică și juridică semi-autonomă a orașului - cunoscută sub numele de „o țară, două sisteme” - stabilită atunci când orașul a fost predat Chinei de Marea Britanie în 1997.

Dar evenimentele care amintesc de evenimentele din 1989, când China a zdrobit în sânge protestele pașnice de la Beijing cu tancuri și trupe, au fost interzise în 2020.

„Cea de-a 1000-a zi de detenție a lui Chow Hang Tung pentru acuzații împotriva securității naționale este săptămâna viitoare chiar pe 4 iunie, iar autoritățile par decise să se asigure că lupta ei pentru libertate este și mai lungă, adăugând noi așa-zise crime la dosarul ei", a spus directorul Amnesty China, Sarah Brooks.

Potrivit South China Morning Post, acuzațiile de marți se referă la un grup de Facebook în care au apărut o serie de postări amintindu-și evenimentele anterioare.

Secretarul pentru Securitate Chris Tang - care a confirmat că sunt postări pe Facebook - a declarat reporterilor că subiectul nu este problema.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG