Linkuri accesibilitate

Scandal în Parlament pentru primari în două tururi, dublare alocații, reducere TVA. Barna: „Cerem Guvernului să își angajeze răspunderea"


Camera Deputaților a decis să nu introducă pe ordinea de zi proiectul de lege privind introducerea primarilor în două tururi și a retrimis la comisie reducerea TVA la 16% și 5% la alimente. În schimb, deputații au votat dublarea alocațiilor pentru copii.

UPDATE Camera Deputaților a dat un vot final pentru dublarea alocațiilor pentru copii, amendamentul fiind introdus ieri în Comisia de muncă de PSD. Copiii sub 2 ani vor primi o alocație de 600 de lei, iar cei peste doi ani de 300 de lei. În favoare legii au existat 179 de voturi pentru și au existat 29 de abțineri. Mai mulți parlamentari PNL nu au băgat cartela pentru a vota. Legea va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis, dar liberalii au anunțat că o vor ataca la CCR deoarece lipsește studiul de impact.

„Doresc să le mulțumesc colegilor mei care au susținut inițiativa PSD, noi am votat și în urmă cu un an dublarea alocațiilor, fără să ne plângem, ne-am descurcat. Scoaterea cartelei pentru a evita un vot contra este un gest rușinos, arată grija pe care o are PNL față de copiii României", a explicat Alfred Simonis, liderul grupului PSD, votul acordat.

Victor Ponta și deputații ProRomânia au votat și ei alături de PSD. În momentul când un deputat liberal a încercat să își spună punctul de vedere, președintele Camerei l-a întrebat: „ați votat, ați avut cartela introdusă? Dacă nu ați avut cartelă, nu aveți ce spune".

„În timp ce zâmbetul de iresponsabilitate se manifestă în plenul Camerei, vă aduc aminte că în ședința de Guvern, colegii mei miniștri au un scop: dezamorsarea bombelor pe care le-ați lăsat. Dacă vă imaginați că cineva în Parlament nu le va reaminti copiilor gaura pe care ați lăsat-o în deficitul României, furtul pe care l-ați făcut, vă înșelați. Vă vom aduce aminte în fiecare zi, pe fiecare televiziune, în fiecare ziar de ce ați făcut în ultimii trei ani, nu v-ați gândit deloc la bugetul de stat. Vă veți aduce aminte de aceste cuvinte, ipocrizia... ", a fost mesajul lui Pavel Popescu, moment în care Marcel Ciolacu i-a tăiat microfonu.

„Faptul că nu ați folosit cartela, nu aveați dreptul la cuvânt", a fost explicația lui Ciolacu.

USR le-a reproșat celor de la PSD că nu au pus mai în față pe ordinea de zi proiectul referitor la eliminarea pensiilor speciale. Deși a primit ieri Raport favorabil în Comisia de muncă, proiectul nu a mai fost dezbătut și votat în plen.

USR și PNL au încercat să introducă pe ordinea de zi a Camerei Deputaților proiectul de lege pentru alegerea primarilor în două tururi și alegerea președinților de Consilii Județene din rândul consilierilor județeni. PSD și UDMR s-au opus de la bun început, spunând că Birourile Permanente au decis ca inițiativele electorale să ajungă în Comisia specială de Cod electoral și nu mai pot să fie dezbătute și votate în plen.

„Avem un elefant în încăpere, vrem să debaronizăm România, restul sunt doar trageri de timp, hai să supunem la vot proiectul privind alegerea primarilor în două tururi”, a cerut deputatul Stelian Ion.

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, care conduce ședința, a arătat că nu poate să supună la vot, deoarece proiectul este trimis la Comisia specială și nu există consens între liderii de grup pentru introducerea acestui punct pe ordinea de zi. După o scurtă întrunire a acestui comitet chiar în plen, liderul grupului PSD anunțat decizia.

„Comitetul liderilor s-a întrunit și s-a constatat că nu avem consens”, a anunțat deputatul Alfred Simonis.

Deputații PNL și USR i-au atras atenția președintelui Camerei Deputaților că încalcă o decizie a Curții Constituționale.

„Vă rog să respectați deciziile CCR. Dacă nu supuneți liderului de grup PNL, USR, încălcați o decizie a CCR și acesta este un abuz. NU aș dori să facem asemănări între dvs și dl Dragnea, domnul Dragnea încălca frecvent deciziile CCR, vă rog să nu faceți la fel”, i-a transmis Gabriel Andronache, deputat PNL, liderului Camerei Deputaților.

Din partea PSD a luat cuvântul Florin Iordache.

„Am crezut că dacă trece campania, dispare populismul. Nu puteți supune votului ceva pentru care nu există unanimitate în comitetul liderilor, iar aceste proiecte nu mai sunt la Camera Deputaților. Așteptăm de la Comisia specială să refacă circuitul”, a fost pozi’ia lui Iordache.

„Vă acuz pe voi, cei din PSD, de o lipsă totală de respect față de Constituție și legile țării”, a reacționat Ioan Cupșa, deputat PNL.

„Plenul e suveran, nu președintele tranșează această chestiune cum se aplică o normă din Regulament. Avem un exemplu clasic de abuz de drept. Legea este blocată în comisii de PSD, plenul trebuie să decidă dacă dă un vot cu raport sau fără raport. Decizia CCR 209/2012 spune că aceste regulamente au ca scop ca Parlamentul să funcționeze normal, să dea vot. Problema baronizării României este o problemă de maximă stringență”, a declarat Stelian Ion.

Proiectul nu a mai ajuns pe ordinea de zi, iar USR și PMP au cerut premierului Ludovic Orban să ia măsuri urgente pentru ca alegerea primarilor în două tururi să devină realitate.

„Solicităm guvernului și premierului să își angajeze răspunderea sau să dea OUG”, a cerut președintele USR, Dan Barna.

„Orban a aruncat pisica moartă în Parlament, astăzi i-o aruncăm înapoi, să o facă fără să mai plimbe pisica”, a spus de la tribuna plenului Camerei Deputaților și Victor Ponta, președintele ProRomânia.

UDMR s-a opus introducerii pe ordinea de zi a proiectului de lege vizând alegerea primarilor în două tururi, susținând că nu se poate modifica legislația electorală înaintea scrutinului.

PSD a menținut dublarea alocațiilor pe ordinea de zi

PSD a reușit să obțină o victorie în menținerea pe ordinea de zi a proiectului privind dublarea alocației pentru copii. Amendamentul PSD a fost adoptat ieri în Comisia de muncă și astăzi va intra la vot final în Camera Deputaților. Social-democrații au precizat că au venit cu această dublare a alocațiilor ca o revanșă față de PNL care a introdus la bugetul din 2019 un amendament privind dublarea alocațiilor.

PNL a încercat ca proiectul să fie retrimis la Comisie, dar PSD a câștigat la un singur vot distanță. Pentru trimiterea la comisie au votat 124 de deputați, 125 au votat împotrivă, iar opt deputați s-au abținut.

„Anul acesta, în februarie, grupul PNL a făcut un amendament prin care a cerut dublarea alocațiilor, iar guvernul a găsit resursele. Azi ne aflăm în situația când PSD a propus dublarea alocațiilor pentru copii, Guvernul are obligația să găsească resursele financiare, orice alt vot nu face decât să arate încă o dată că în Opoziție PNL e populist, iar la putere să elimine drepturi și alte chestiuni”, a fost mesajul celor de la PSD.

UDMR a spus că a votat pentru retrimiterea la comisie, dar va vota proiectul pentru că liberalii i-au jignit în acest an pe cei care s-au opus dublării alocațiilor.

„Nu știu de unde a înțeles colegul de la PSD că noi nu ne dorim acest proiect de lege. Probabil și-a amintit de modul în care combătea anul trecut creșterea copiilor. Domnule Ciolacu, chiar mi-aș dori să nu vă comportați ca Dragnea. Am solicitat retrimiterea la comisie pentru ca acest proiect să fie lege, pentru că nu ați cerut punctul de vedere al Guvernului și fișa fiscală, astfel se poate ataca la CCR”, a intervenit liderul de grup al PNL din Cameră.

ALDE a cerut retrimiterea proiectului la comisie. Victor Ponta a anunțat că ProRomânia va vota pentru dublarea alocației pentru copii.

„Folosiți cinic copiii și alocațiile pentru copii. Sunteți de două ori mai populiști, nici nu luați în seamă copiii, sunteți iresponsabili cu bugetul țării, ieșim din ținta de deficit”, a replicat Cristian Seidler, deputat USR.

Vicepremierul Raluca Turcan a precizat că prin acest proiect de lege deficitul bugetar se va apropia de 5%.

Scăderea TVA la 16% a fost amânată

Liberalii au obținut și ei un succes, reușind să retrimită la comisie pentru două săptămâni proiectul de lege privind scăderea TVA la 16% și la 5% pentru alimente. Inițiativa a fost votată ieri în Comisia de buget, iar ea aparține chiar celor de la PNL. Ea fusese depusă în luna iunie, în timpul guvernului Dăncilă. Liberalii nu mai susțin acum acest proiect pe care l-au depus. Reducerea TVA la alimente s-a aflat și în programul de guvernare pe care l-a aplicat în ultimii trei ani, însă nu a adoptat măsura, din cauza riscului de scădere a veniturilor bugetare.

„Vrem să ne asigurăm că acest proiect îndeplinește toate condițiile, avem nevoie de fișa de la Ministerul de Finanțe. O să propun prorogarea cu un an de zile pentru că trebuie să stabilizăm România după dezastrul pe care l-ați lăsat. Sunt uimit de tupeul pe care îl aveți, dând vina pe PNL, când ați mâncat bugetul României. Vreți să vă răzbunați pe PNL, vă răzbunați pe România, veți plăti pentru această aroganță. Dinamitați România pentru a vă poziționa în interiorul PSD. Fac un apel la responsabilitate, dacă nu, avem instrumentele constituționale să oprim PSD să dinamiteze România”, a replicat Florin Roman, cel care a inițiat acest proiect de lege când PNL se afla în Opoziție.

În urma votului, s-a decis ca proiectul să fie trimis la comisie.

Nervi în Parlament

Dezbaterile parlamentare au fost încinse, existând mai multe schimburi de replici. Liderul grupului PNL i-a arătat pastilele unui deputat PSD, spunând că acesta are nevoie de ele.

„Îmi pare rău că sunt pus în situația de a da drept la replică. Am fost amenințat după ce colegul a profanat injurii și a amenințat. Data trecută când nu dorea să plece de la microfon mirosea violent a alcool, din punct psihiatric se numește delir, din lumea în care provin se numește mârlănie", a afirmat de la tribună deputatul Nicolae Bacalbașa despre Florin Roman.

Liberalul a cerut drept la replică.

„Regele a murit, trăiască Regele, bufonul a rămas același! V-am adus pastilele și poate vă mai liniștiți data viitoare. Deplâng modul în care ședințele de plen sunt conduse de Marcel Ciolacu. Pentru prima dată sunt atâtea injurii, atâtea vorbe care nu sunt locul lor, chestiuni care țin de cei șapte ani de casă. Face exact ca Liviu Dragnea de acolo de la pupitru și zâmbește satisfăcut de la pupitru. Așa a făcut și Dragnea până în 26, se credea Dumnezeul lumii și nu i-a folosit", a atacat Roman.

Au existat de mai multe ori momente în care parlamentarii au vociferat sau au bătut în bănci.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG