Linkuri accesibilitate

Scandalul înregistrării lui Nicușor Dan. Fost jurnalist audiat la DNA


România - Fostul jurnalist Cristian Zărescu, pe vremea când era consilier al primarului sectorului 4, Daniel Băluță

Fostul jurnalist Cristian Zărescu, până de curând consilier al primarului sectorului 4, Daniel Băluţă, a fost audiat joi de procurorii anticorupție. Deși la intrarea în sediul parchetului a spus că nu știe pentru ce a fost chemat, la ieșire a spus că a depus înregistrările convorbirilor dintre fostul său șef și Nicușor Dan pe tema demolării unei clădiri din Parcul Copiilor, din Capitală, deținute de omul de afaceri Mihai Mitrache.

„Mi-au pus câteva întrebari, Nu pot să dau mai multe amănunte. Deocamdată, mi-au cerut să pun la dispoziție aceste înregistrari", a declarat Zărescu la ieșirea de la DNA.

Zărescu a fost consilier al lui Băluță din 2016.

Dosarul la DNA a fost deschis după ce mai mulți parlamentari PSD au făcut, pe 15 septembrie, un denunț împotriva lui Nicușor Dan, pentru șantaj, luare d emită, trafic de influență, fals în declarații și spălare de bani.

„Înțeleg din presă că șoferul lui Cătălin Voicu, senatorul Șerban Nicolae, și câțiva colegi parlamentari de-ai săi din PSD au fost la DNA să depună un denunț împotriva mea. Aș spune că le-a luat ceva curaj să intre în clădirea aia. Nu de altceva, dar acolo, așa cum bine știm, mulți pesediști intră, puțini ies”, a scris Nicușor Dan pe pagina sa de Facebook la aflarea veștii.

Ce susțin denunțătorii PSD

Denunțătorii susțin că asociația condusă de Nicușor Dan a inițiat mai multe demersuri în instanță împotriva „autorităților statului, a autorităților administrației publice și a unor dezvoltatori imobiliari” și că, sub aparența unor inițiative dezinteresate Nicușor Dan ar avea interese financiare.

„În spatele acestor inițiative aparent dezinteresate se află în realitate interesele financiare ale deputatului Nicușor Dan, care blochează proiectele imobiliare ale mai multor investitor, pentru ca ulterior să-și retragă acțiunile, în schimbul unor sume de bani care intră în patrimoniul acestuia cu titlu de donație”, se spune în plângerea la DNA.

Demersul PSD a fost făcut după apariția în spațiul public a unei înregistrări audio, lansată de o persoană din anturajul primarului PSD al Capitalei, Gabriela Firea, candidată la încă un mandat și contracandidată a lui Nicușor Dan.

Potrivit înregistrării, Nicușor Dan este abordat de un consilier PSD la sectorul 4 care încearcă să-l facă să se incrimineze cu privire la presupuse interese împotriva unei demolări din Parcul Copiilor, respinsă între timp chiar de instanță, care a declarat-o ilegală.

Nicușor Dan, candidatul PNL și USR PLUS la Primăria Capitalei, a anunțat ulterior că o va da în judecată pe Gabriela Firea pentru calomnie după ce actualul primar PSD al Capitalei a declarat că Nicușor Dan ar fi luat bani pentru a sprijini anumiți cetățeni.

„Eu știu că ea nu poate să conceapă ca cineva să își dedice 15 ani pentru a apăra cetățenii și nu poate să înțeleagă pentru că nu e în sistemul ei de valori, dar când faci afirmații mincinoase, trebuie să plătăști”, a spus Nicușor Dan într-o conferință de presă în care a oferit detalii cu privire la scandalul declanșat în urmă cu o zi de stilista Dana Budeanu care a dat publicității înregistrarea, lăsând să se înțeleagă că ar exista o complicitate între candidatul dreptei și interlopi.

„Voi intenta proces civil pentru calomnie, pentru afirmații calomnioase ale primarului PSD în funcție, Gabriela Firea, care a spus despre mine că am luat bani pentru a ajuta cetățeni. Este o afirmație mincinoasă, pentru care va trebui să răspundă”, a spus la acea vreme Nicușor Dan.

El a mai spus că înregistrarea se încadrează în seria mijloacelor „murdare” prin care „mafia PSD” încearcă să împiedice îndepărtarea oamenilor săi „de la butoane”.

Nicușor Dan a spus că informase Avocatul Poporului și Primăria Sectorului 4 despre demolarea ilegală pe care se pregătea s-o comită și că, la momentul înregistrării, acum câteva luni, partea vătămată încerca să ajungă la o soluție amiabilă.

„Ca parte în proces, prin Asociația Salvați Bucureștiul, le-am cerut celor două părți să se întâlnească, împreună cu avocații lor, pentru a discuta. Până la urmă, procesul a continuat și justiția ne-a dat câștig de cauză, fapt care arată că acțiunea noastră a fost una legitimă. Asociația Salvați Bucureștiul acceptă cazuri în care există premise serioase în privința săvârșirii unor abuzuri din partea autorităților. Până acum, ASB are 175 de procese câștigate în instanță în chestiuni de mediu, urbanism, construcții și patrimoniu”, a explicat Nicușor Dan.

„Un cetățean din scetorul 4 a fost abuzat de primărie, care i-a demolat ilegal proprietatea. Acest fapt a fost constatat prin decizie definitivă de Curtea de Apel București. În ce a constat abuzul: (construcția - n.r.) a fost demolată fără niciun act, fără niciun proiect, o proprietate construită în baza unei autorizații date de Primărie. Cetățeanul a apelat la mine, parlamentar de București și m-a rugat să îl ajut. Am mers mai întâi împreună la Avocatul Poporului. Apoi m-am adresat Primăriei sector 4, inclusiv cu 2 materiale scrise, în care i-am atras atenția că vor săvarși un abuz. Nu au răspuns. Atunci am internveni în litigiu, alături de Asociația Salvați Bucureștiul. Instanța ne-a dat dreptate și a constatat că Primăria a demolat abuziv. Este obligația mea de parlamentar de a rezolva problemele cetățenilor din circumpscripție. Ce sens ar mai avea audiențele la cabinetul parlamentar? Mă autodenunț, nu am făcut doar acest gest. Am rezolvat problemele multor cetățeni care au venit la mine de-a lungul timpului. Am intervenit când primăria refuza RADET-ul, când au vrut să betoneze parcul Cișmigiu. Am mers în instanță de alte zeci de ori cu asociația. Sunt acuzat că am apărat un interlop. Niciodată la miile de oameni care au venit la noi, nu am făcut investigații cine sunt oamenii care ne cer ajutorul. Ne-am uitat doar dacă oamenii au sau nu dreptate. Se spune că acea clădire era oricum ilegală. Așa cum am spus, clădirea avea o autorizație emisă de Primărie în 2013 și în orice sistem de drept o autorizație naște un drept de proprietate. Doar sistemul comunist nu a respectat dreptul de proprietate. Primăria sectorului 4 s-a comportat ca statul comunist”, a declarat Nicușor Dan.

Înregistrarea audio a fost lansată public, pe Facebook, de o persoană cunoscută în lumea mondenă, Dana Budeanu, prietenă a Gabrielei Firea, actualul primar general al Capitalei, care candidează pentru un nou mandat împotriva lui Nicușor Dan.

Gabriela Firea a preluat mesajul pe pagina sa de Facebook, sub forma mai multor postări în care traduce înțelesul înregistrării audio, susținând că Nicușor Dan ar fi negociat de fapt în beneficiul unui interlop.

În replica dată imediat după apariția înregistrării, Nicușor Dan spune că înregistrarea, în care consilierul sectorului 4 „încearcă să forțeze, evident fără succes, vreo declarație compromițătoare” din partea sa, nu arată decât că a făcut „toate demersurile legale pentru a opri o acțiune abuzivă a administrației locale”.

„Mafia din PSD și urmașii lui Dragnea folosesc aceleași mijloace murdare cu care ne-au obișnuit pentru a încerca să oprească îndepărtarea de la butoane a lor și a administrației corupte, condusă de Gabriela Firea. Înregistrarea pesedistă, în care consilierul primarului sectorului 4 încearcă să forțeze, evident fără succes, vreo declarație compromițătoare din partea mea, nu arată nimic altceva decât că am realizat toate demersurile legale pentru a opri o acțiune abuzivă a administrației locale.”

În octombrie trecut, Gabriela Firea a distribuit pe contul personal de Facebook o postare a Danei Budeanu în care stilista le batjocorea pe Oana Gheorghiu şi Carmen Uscatu, două activiste care construiesc, exclusiv din donaţii, primul spital de oncologie şi radioterapie pediatrică de stat din România. Limbajul folosit de Budeanu a dus trivialul la cote inacceptabile într-un discurs public.

Ulterior, Firea şi-a asumat preluarea postării şi și-a justificat demersul, invitată la televiziunea Digi 24, prin faptul că cele două activiste ar fi, de fapt, doar „o interfaţă“, fiind „împinse“ de un ONG în spatele căruia ar sta fostul ministru al sănătăţii din guvernul Cioloş, Vlad Voiculescu.

În urma acestei postări, Dana Budeanu a pierdut colaborarea cu Pro TV.

Firea nu s-a dezis în niciuna dintre aceste ocazii de prietena sa din lumea mondenă.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG