Linkuri accesibilitate

Nicușor Dan o dă în judecată pe Gabriela Firea. Confruntare acceptată


România, Nicușor Dan - candidatul PNL și al USR PLUS la Primăria Capitalei
România, Nicușor Dan - candidatul PNL și al USR PLUS la Primăria Capitalei

UPDATE - Într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook după conferința de presă, Nicușor Dan spune că a acceptat invitația Realitatea Plus pentru o confruntare televizată în direct, față în față cu contracandidata sa de la PSD, Gabriela Firea.

„Am acceptat invitația adresată de postul TV Realitatea Plus de a participa la o dezbatere față în față cu Gabriela Firea, pe 23 septembrie.

Presupun că și contracandidata mea a primit o invitație similară și sper să confirme participarea. A refuzat dezbaterile propuse de mine la sediul Primăriei, a refuzat dezbaterea la o autobază STB (locație propusă chiar de ea!), va refuza și o dezbatere standard la televiziune?

Văd că Firea e foarte vitează prin interpuși sau în postări pe Facebook, unde ridică diverse întrebări. Am și eu o serie de întrebări pentru ea, au și bucureștenii care ne-au scris pe https://bucurestiumilit.ro/ peste 26000 de întrebări și probleme pentru ea.

Avem deci ce dezbate, iar oamenii vor putea face o comparație directă între noi”, a scris Nicușor Dan pe pagina sa deFacebook.

***

Nicușor Dan, candidatul PNL și USR PLUS la Primăria Capitalei, a anunțat marți că o va da în judecată pe Gabriela Firea pentru calomnie după ce actualul primar PSD al Capitalei, candidată la încă un mandat, a declarat că Nicușor Dan ar fi luat bani pentru a sprijini anumiți cetățeni.

„Eu știu că ea nu poate să conceapă ca cineva să își dedice 15 ani pentru a apăra cetățenii și nu poate să înțeleagă pentru că nu e în sistemul ei de valori, dar când faci afirmații mincinoase, trebuie să plătăști”, a spus Nicușor Dan într-o conferință de presă susținută marți, în care a oferit detalii cu privire la scandalul declanșat în urmă cu o zi de stilista Dana Budeanu care a dat publicității o înregistrare menită a acredita ideea unei complicități între candidatul dreptei și interlopi.

„Voi intenta proces civil pentru calomnie, pentru afirmații calomnioase ale primarului PSD în funcție, Gabriela Firea, care a spus despre mine că am luat bani pentru a ajuta cetățeni. Este o afirmație mincinoasă, pentru care va trebui să răspundă”, a spus Nicușor Dan.

Principalele declarații ale lui Nicușor Dan:

 • Un cetățean din scetorul 4 a fost abuzat de primărie, care i-a demolat ilegal proprietatea. Acest fapt a fost constatat prin decizie definitivă de Curtea de Apel București;
 • În ce a constat abuzul: (construcția - n.r.) a fost demolată fără niciun act, fără niciun proiect, o proprietate construită în baza unei autorizații date de Primărie;
 • Cetățeanul a apelat la mine, parlamentar de București și m-a rugat să îl ajut;
 • Am mers mai întâi împreună la Avocatul Poporului. Apoi m-am adresat Primăriei sector 4, inclusiv cu 2 materiale scrise, în care i-am atras atenția că vor săvarși un abuz. Nu au răspuns;
 • Atunci am internveni în litigiu, alături de Asociația Salvați Bucureștiul. Instanța ne-a dat dreptate și a constatat că Primăria a demolat abuziv;
 • Este obligația mea de parlamentar de a rezolva problemele cetățenilor din circumpscripție. Ce sens ar mai avea audiențele la cabinetul parlamentar?
 • Mă autodenunț, nu am făcut doar acest gest. Am rezolvat problemele multor cetățeni care au venit la mine de-a lungul timpului.
  • Am intervenit când primăria refuza RADET-ul, când au vrut să betoneze parcul Cișmigiu.
  • Am mers în instanță de alte zeci de ori cu asociația.
 • Sunt acuzat că am apărat un interlop. Niciodată la miile de oameni care au venit la noi, nu am făcut investigații cine sunt oamenii care ne cer ajutorul. Ne-am uitat doar dacă oamenii au sau nu dreptate.
 • Se spune că acea clădire era oricum ilegală. Așa cum am spus, clădirea avea o autorizație emisă de Primărie în 2013 și în orice sistem de drept o autorizație naște un drept de proprietate. Doar sistemul comunist nu a respectat dreptul de proprietate. Primăria sectorului 4 s-a comportat ca statul comunist”, a declarat Nicușor Dan.

Nicușor Dan, candidatul PNL și al USR PLUS la Primăria Capitalei, a reacționat luni seară, după ce în spațiul public a apărut o înregistrare care încearcă să acrediteze ideea unei complicități între el și un interlop, deținător al unei construcții din Parcul Copiilor din Capitală, și a spus că înregistrarea se încadrează în seria mijloacelor „murdare” prin care „mafia PSD” încearcă să împiedice îndepărtarea oamenilor săi „de la butoane”.

Înregistrarea audio a fost lansată de o persoană cunoscută în lumea mondenă, Dana Budeanu, prietenă a Gabrielei Firea, actualul primar general al Capitalei, care candidează pentru un nou mandat împotriva lui Nicușor Dan.

Gabriela Firea preia chiar ea mesajul pe pagina sa de Facebook, sub forma mai multor postări în care traduce înțelesul înregistrării audio, susținând că Nicușor Dan ar fi negociat de fapt în beneficiul unui interlop.

În replica dată luni seara, Nicușor Dan spune că înregistrarea, în care consilierul sectorului 4 „încearcă să forțeze, evident fără succes, vreo declarație compromițătoare” din partea sa, nu arată decât că a făcut „toate demersurile legale pentru a opri o acțiune abuzivă a administrației locale”.

„Mafia din PSD și urmașii lui Dragnea folosesc aceleași mijloace murdare cu care ne-au obișnuit pentru a încerca să oprească îndepărtarea de la butoane a lor și a administrației corupte, condusă de Gabriela Firea. Înregistrarea pesedistă, în care consilierul primarului sectorului 4 încearcă să forțeze, evident fără succes, vreo declarație compromițătoare din partea mea, nu arată nimic altceva decât că am realizat toate demersurile legale pentru a opri o acțiune abuzivă a administrației locale.”

Nicușor Dan face și un preambul al demersurilor sale care să contextualizeze discuția dată publicității de Dana Budeanu.

„În primăvară, informasem, în scris, Avocatul Poporului și Primăria Sectorului 4 despre demolarea ilegală pe care se pregătea s-o comită. La momentul înregistrării, acum câteva luni, partea vătămată încerca să ajungă la o soluție amiabilă.

Ca parte în proces, prin Asociația Salvați Bucureștiul, le-am cerut celor două părți să se întâlnească, împreună cu avocații lor, pentru a discuta. Până la urmă, procesul a continuat și justiția ne-a dat câștig de cauză, fapt care arată că acțiunea noastră a fost una legitimă.

Asociația Salvați Bucureștiul acceptă cazuri în care există premise serioase în privința săvârșirii unor abuzuri din partea autorităților. Până acum, ASB are 175 de procese câștigate în instanță în chestiuni de mediu, urbanism, construcții și patrimoniu.

Îi informez pe primarul licitațiilor trucate și pe primarul interlopilor că, indiferent câte manipulări încearcă să instrumenteze, nu vor reuși să acopere abuzul și corupția pe care le patronează. O aștept la dezbatere pe candidata PSD la Primăria Capitalei, să discutăm inclusiv despre cazul din sectorul 4. Curaj, Gabriela Firea!”. scrie Nicușor Dan pe contul său de Facebook.

În octombrie trecut, Gabriela Firea a distribuit pe contul personal de Facebook o postare a Danei Budeanu în care stilista le batjocorea pe Oana Gheorghiu şi Carmen Uscatu, două activiste care construiesc, exclusiv din donaţii, primul Spital de Oncologie şi Radioterapie Pediatrică de stat din România. Limbajul folosit de Budeanu a dus trivialul la cote inacceptabile într-un discurs public.

Ulterior, Firea şi-a asumat preluarea postării şi și-a justificat demersul, invitată la televiziunea Digi 24, prin faptul că cele două activiste ar fi, de fapt, doar „o interfaţă“, fiind „împinse“ de un ONG în spatele căruia ar sta fostul ministru al sănătăţii din guvernul Cioloş, Vlad Voiculescu.

În urma acestei postări, Dana Budeanu a pierdut colaborarea cu Pro TV.

Firea nu s-a dezis în niciuna dintre aceste ocazii de prietena sa din lumea mondenă.

 • 16x9 Image

  Dora Vulcan

  Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG