Linkuri accesibilitate

Scandalul „fără noimă” al steagurilor de la Timișoara. Primarul, somat de prefect „până la Paștele ortodox”


Steagurile arborate în fața Primăriei din Timișoara au devenit subiect de dispută politică între primarul de etnie germană al orașului și adversarii săi politici.
Steagurile arborate în fața Primăriei din Timișoara au devenit subiect de dispută politică între primarul de etnie germană al orașului și adversarii săi politici.

Prefectul PSD de Timiș a anunțat că va ordona un control cu privire la trei catarge cu drapelul României pe care primarul Timișoarei, Dominic Fritz, trebuie să le desființeze conform unei sentințe.

Somația prefectului de Timiș se referă la desființarea a trei catarge metalice pe care este arborat drapelul Românei. Pentru că sunt construite ilegal, catargele vor trebui desființate de primărie, în consecință drapelul va fi coborât.

Pretextul dispariției drapelelor din trei intersecții e folosit politic pentru a arăta că edilul Dominic Fritz „duce un război cu tricolorul românesc”, cum a titrat presa locală.

Informațiile concrete arată că un document intern al primăriei Timișoara, obținut de presa locală, propunea „desființarea lucrărilor neautorizate” referitoare la trei catarge pe care sunt arborate steaguri cu însemnele României.

Aceste trei catarge au fost ridicate, alături de alte trei, în 2019, în timpul mandatului fostului primar din Timișoara, Nicolae Robu.

A costat fiecare câte 200.000 de lei și au fost construite fără autorizație. În octombrie 2020, un judecător a dispus desființarea lor.

O lună mai târziu, în noiembrie 2020, Dominic Fritz prelua conducerea Primăriei. Ulterior, actualul edil al Timișoarei a trimis Corpul de Control al municipalității pentru a verifica situația catargelor controversate.

Pentru trei dintre ele s-a reușit obținerea autorizațiilor de construire; restul, în baza sentinței judecătorești, trebuie demolate, cu tot cu steagul tricolor pe care îl susțin.

Mesaje politice cu tentă xenofobă

Amenințarea prefectului îngrijorat de soarta drapelelor din intersecții a venit pe Facebook, în ziua de duminică, 9 aprilie - când primarul Dominic Fritz, care e de confesiune catolică, sărbătorea Paștele.

Întrebat de Europa Liberă dacă a ales această zi în mod special, prefectul Mihai Ritivoiu a răspuns că el nu își permite să aibă zile libere, fiindcă lucrează permanent.

„Nu l-am văzut pe domnul Fritz să fie mare catolic. De fapt, nu mi-am pus problema”, ne-a spus prefectul.

Totuși, în amenințarea sa de pe Facebook, prefectul invocă factorul religios.

„Pentru că suntem într-o perioadă de sărbătoare şi intrăm în Săptămâna Mare, îi dau termen primarului Dominic Fritz ca până la Paştele Ortodox să aprofundeze legislația privind arborarea drapelului României şi să o pună în aplicare. După Paşte, o vom face noi”, a scris Mihai Ritivoiu.

Acesta a confirmat pentru Europa Liberă că, va trimite o comisie mixtă de control „pentru a verifica legalitatea arborării steagurilor în toate locațiile aparținând Primăriei Timișoara”.

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, imagine după învestitură, în octombrie 2020. În spate se văd drapelele mai multor țări arborate în fața primăriei.
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, imagine după învestitură, în octombrie 2020. În spate se văd drapelele mai multor țări arborate în fața primăriei.

Nu e prima dată când prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu (PSD), atacă Primăria condusă de Dominic Fritz (USR) pe tema steagurilor. În mai 2022 se lega de drapelele arborate în fața clădirii administrației locale, despre care spune că sunt așezate „fără noimă”.

El preciza atunci că „trebuie arborate în permanenţă” doar steagurile României, ale NATO și Uniunii Europene.

Încă de pe vremea fostei administrații, în fața clădirii Primăriei din Timișoara se aflau și steagurile țărilor din care provin orașele înfrățite urbei, precum Germania, Marea Britanie sau Italia.

Zilele trecute, Mihai Ritivoiu a readus în discuție problema „steagurilor arborate fără noimă în fața Primăriei în numele multiculturalismului”.

Primarul de etnie germană, Dominic Fritz, critică mesajele cu „subînțelesuri xenofobe” ale prefectului.

„Știrea falsă că primarul neamț vrea să dea jos tricolorul era prea tentantă pentru a fi supusă rigorii realității și toți s-au întrecut în apropouri. PSD Timiș îmi urează «Frohe Östern» [Paște Fericit, în limba germană, n.r.] la sfârșitul atacului lor, subliniind astfel, în ziua Paștelui catolic, că nu sunt nici român, nici ortodox”.

La Timișoara, discuția despre steagurile arborate în fața Primăriei a stârnit, în trecut, patimi printre adepții mesajelor naționaliste. Un susținător AUR a încercat, în iunie 2022, să incendieze drapelele, fiind oprit de gardieni.

Foc de paie preelectoral

Disputele politice din Timișoara vizează acum steaguri arborate în intersecțiile din oraș și au vizat în trecut drapelele din fața primăriei.

Titluri precum „Primarul neamț înlătură drapelul României din marile intersecții din Timişoara” au apărut în diverse publicații timișorene în ultimele zile.

Dominic Fritz le cataloghează ca „știri false” și susține că propunerea de desființare a controversatelor catarge aparține funcționarilor Primăriei și a fost luată în baza sentinței judecătorești.

Mai mult, a acuzat Fritz, referatul prin care se propune doborârea catargelor ar fi ajuns în presă înainte ca el, în calitate de edil, să îl semneze.

„Nu am treabă cu catargele, pe mine mă interesează drapelul Românei și respectarea Legii 75/1994”, spune însă prefectul Mihai Ritivoiu.

Legea 75/1994 prevede când și în ce mod se arborează drapelul național, cum se folosește sigiliul cu stema României și cum se intonează imnul.

După ce a fost ales primar în Timișoara, Dominic Fritz a fost atacat de mai multe ori de adversarii politici pe criterii etnice.

Au fost intentate inclusiv procese pentru a dovedi că un cetățean german nu are dreptul să fie primar al Timișoarei; unii avocați afiliați politic au inițiat proceduri de demitere, în timp ce un grup de membri AUR în frunte cu George Simion a luat cu asalt Primăria Timișoara, în ianuarie 2022, pentru „a-l trezi” pe primarul „parașutat din Germania”.

Căsătoria primarului cu o diplomată ONU de origine chineză a exacerbat mesajele xenofobe la adresa edilului și a partenerei sale, preluate uneori de presa locală.

Reacții politice virulente

În „scandalul steagurilor” recent, primarul USR de la Timișoara nu a fost menajat de niciunul dintre adversarii politici, indiferent de partid.

Fostul primar liberal Nicolae Robu, de pe vremea căruia datează catargele ilegale, l-a acuzat că dispune „înlăturarea catargelor ce au arborat Drapelul Național al României, Sfântul Nostru Tricolor!”

Dan Diaconu, fost viceprimar liberal - în funcție când s-au ridicat catargele - declară că „gestul de a încerca eliminarea drapelului unei țări din spațiul public este unul inadmisibil oriunde în această lume”.

La rândul său, actualul viceprimar liberal, Cosmin Tabără, invocă „tradiția, istoria, cultura, simbolurile naționale”.

Un comunicat transmis presei de PNL Timiș accentuează „disprețul față de comunitate” a lui Fritz care „distruge drapelele naționale”.

De la PSD, celălalt partid din Coaliție, subprefectul Sorin Ionescu a scris că „primarul Dominic Fritz se urcă pe situația creată și nu doar că se victimizează, dar pozează și în salvator”.

„Lanțul uman” în jurul catargelor ridicate ilegal a adunat sub zece persoane în 9 aprilie 2023
„Lanțul uman” în jurul catargelor ridicate ilegal a adunat sub zece persoane în 9 aprilie 2023

Partidul AUR, care promovează în general mesaje cu tentă naționalistă, a lansat zilele trecute apelul de a se face „un lanț uman” în jurul catargelor.

„Friț jignește Cultura română! Luând decizia demolării stâlpilor pe care este arborat drapelul național în intersecțiile din Timișoara, jigniți cultura națională și pe toți românii care o respectă!”, a motivat AUR.

Primarul Timișoarei răspunde: „Iubesc steagul României. Îl port cu mândrie și speranță și mă bucur să-l văd arborat în oraș tocmai pentru că eu cred în valorile pe care le exprimă. Nu îl folosesc pentru propagandă politică ieftină.”

  • 16x9 Image

    Brîndușa Armanca

    BRÎNDUŞA ARMANCA PhD este jurnalistă şi profesor universitar în jurnalism. A fost directoarea Institutului Cultural Român din Budapesta (2006-2012), calitate diplomatică în care a deținut președinția Uniunii Europene a Institutelor Culturale, EUNIC Hungary. A lucrat ca redactor în echipe prestigioase la Radio Europa liberă, la publicații ca Expres, Temesvári Új Szó, Orizont sau Ziua, unde a fost director coordonator editorial, precum și la TVR Timişoara, studio regional pe care l-a condus ca director timp de şase ani. A publicat mai multe volume de media și istorie literară. Filmele de televiziune i-au fost recompensate cu numeroase premii internaţionale şi naţionale, iar activitatea culturală cu  Distincția culturală a Academiei Române și cu o înaltă distincție din partea ministrului culturii al Ungariei pentru diplomație culturală. Este membră a unor prestigioase organizații civile și de media.

    armancab-fl@rferl.org

XS
SM
MD
LG