Linkuri accesibilitate

Schema de stat pentru sprijinirea producătorilor de tomate, aprobată de Comisia Europeană


Comisia aprobă modificarea unei scheme de ajutor de stat din România pentru sprijinirea producătorilor de tomate și usturoi în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Comisia Europeană a aprobat modificarea unei scheme existente din România, inclusiv o majorare totală a bugetului cu 54,4 milioane de euro (270,7 milioane de lei), pentru a sprijini producătorii de tomate și usturoi în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Modificările au fost aprobate în temeiul Cadrului temporar de criză și de tranziție privind ajutoarele de stat, adoptat de Comisie pe 9 martie 2023 și modificat pe 20 noiembrie 2023 și la 2 mai 2024.

Comisia a aprobat schema inițială pe 22 februarie 2024.

Ajutorul constă în sume limitate de ajutoare sub formă de granturi directe.

Măsura este deschisă producătorilor de tomate în spații protejate, cum ar fi serele, și producătorilor de usturoi.

Pentru modificarea schemei, România a cerut o creștere globală a bugetului cu 54,4 milioane de euro și majorarea cuantumurilor ajutorului individual pentru beneficiarii măsurii.

Comisia a concluzionat că schema modificată rămâne „necesară, adecvată și proporțională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru”.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG