Linkuri accesibilitate

Consiliul UE a votat intrarea în Schengen aerian și maritim a României și Bulgariei, din martie 2024


Decizia a fost luată sâmbătă seara.
Decizia a fost luată sâmbătă seara.

Decizia de a accepta România și Bulgaria în spațiul Schengen aerian și maritim a fost precedată de un consiliu Coreper al ambasadorilor statelor membre acreditați pe lângă UE. Pentru frontiera terestră, România va negocia cu Austria care impune trei condiții.

Decizia a fost parafată sâmbătă seara, la ora 22.38, când Consiliul UE a adoptat Decizia privind aplicarea acquis-ului Schengen în România și în Bulgaria, informează Ministerul român de Interne printr-un comunicat de presă.

În conformitate cu Decizia Consiliului UE, acquis-ul comunitar Schengen se va aplica la frontierele aeriene și navale ale României începând cu luna martie 2024.

„De asemenea, potrivit Deciziei Consiliului UE, în cursul anului 2024, Consiliul va depune eforturi pentru a lua o decizie de eliminare a controalelor la frontiera terestră”, se mai arată în document.

Decizia Consiliului UE prevede o serie de măsuri privind întărirea controlului la frontiere și combaterea migrației ilegale, precum și aplicarea Regulamentului Dublin.

Comisia Europeană a salutat și ea decizia luată în unanimitate de Consiliu, de a primi România și Bulgaria în spațiul Schengen, începând cu eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime în martie 2024.

Austria are, în continuare, trei solicitări pentru accederea terestră la spațiul Schengen a României și Bulgariei.

În primul rând, guvernul austriac a cerut să se acorde fonduri pentru a tripla desfășurarea actuală a forțelor de frontieră Frontex în Bulgaria și România. Oficialii austrieci ar trebui, de asemenea, să fie dislocați în ambele țări.

În al doilea rând, Viena insistă ca Bulgaria și România să-și modernizeze frontierele externe cu un gard neîntrerupt care să izoleze țările de țările non-UE, în special Serbia și Turcia.

În al treilea rând, cele două țări din sud-estul UE vor trebui să accepte persoane cărora li s-a refuzat azilul în Austria și care au intrat prima dată în bloc prin România sau Bulgaria. În trecut, tot în contextul discuțiilor privind primirea celor două țări în Schengen, Comisia Europeană a respins solicitarea cancelarului Karl Nehammer privind construirea unui zid la granița Bulgariei cu Turcia.

Președinta Parlemantului European, Roberta Mesola a felicitat demersul.

Decizia Consiliului UE este însoțită de două declarații politice complementare, una trilaterală Austria – România – Bulgaria și alta individuală a Comisiei Europene, care prevăd, de asemenea, măsurile de întărire a controlului la frontiere și de aplicare a Regulamentului Dublin, precum și angajamentul politic de a continua în 2024 discuțiile privind aplicarea acquis-ului integral Schengen, inclusiv cu privire la frontierele terestre.

Ministerul de Interne român a precizat etapele negocierilor, de la jumătatea anului 2023, până la vot.

Discuțiile cu partea austriacă privind aplicarea integrală a acquis-ului comunitar Schengen au fost reluate după 23 August 2023 când a avut loc întâlnirea dintre ministrul român de Interne și omologul austriac

Pe 9 decembrie 2023, partea austriacă a comunicat public în presa austriacă, prin intermediul ministrului austriac de externe, faptul că este deschisă la discutarea aplicării acquis-ului comunitar Schengen la frontiera aeriană (,,Air Schengen”) a României.
În data de 11 decembrie 2023, în contextul Forumului ,,Salzburg”, desfășurat la Brdo (Slovenia), a avut loc o nouă rundă de discuții între miniștrii de Interne român și bulgar, în pregătirea întâlnirii cu ministrul de Interne austriac, care a avut loc o zi mai târziu, în data de 12 decembrie 2023.
Cu ocazia trilateralei miniștrilor de interne România-Bulgaria-Austria de la Brdo (Slovenia), partea austriacă a confirmat oficial acordul pentru ridicarea controalelor la frontiera aeriană, dar, la propunerea părții române, au fost înregistrate și progrese semnificative legate de frontiera maritimă, partea austriacă reiterând, pe de altă parte, faptul că poziția legată de controlul la frontierele terestre va rămâne neschimbată în 2023.
Cele trei părți au convenit continuarea discuțiilor cu obiectivul de a realiza un acord politic și a genera condițiile pentru o Decizie a Consiliului UE privind aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen până la sfârșitul anului 2023. În urma contactelor și reuniunilor online care au urmat, cele trei părți au ajuns la acordul politic din 23 decembrie 2023.
Ca urmare a acestui acord politic din 23 decembrie 2023, din data de 26 decembrie 2023 au avut loc discuții bilaterale, trilaterale și multilaterale între partea română, partea austriacă, partea bulgară, Comisia Europeană și Președinția spaniolă, soldate cu un acord asupra Proiectului de Decizie a Consiliului UE, acord la care s-a ajuns în data de 29 decembrie 2023, ora 23.40h. În data de 30 decembrie 2023, între orele 20.00h și 22.00h, Decizia Consiliului UE a fost votată de toate Statele Membre al UE.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG