„Suntem în contact permanent nu numai cu colegii din Austria, dar şi cu Comisia Europeană şi cu preşedinţia ungară şi cu alte state membre. Considerăm că discuţiile evoluează pozitiv. O decizie oficială privind aderarea finală la spaţiul Schengen trebuie să treacă printr-o serie de paşi instituţionali obligatorii”, a spus ministrul de Externe într-o conferinţă de presă.
Luminița Odobescu mai spune că autoritățile române sunt optimiste, în condițiile în care România îndeplinește toate condițiile de aderare și de protecție a frontierelor externe ale UE.
„Rezultatele ultimelor luni în reducerea considerabilă şi în anumite cazuri chiar eliminarea migraţiei ilegale din regiunea noastră se datorează eforturilor considerabile ale României, împreună cu partenerii externi”, a declarat ministrul de Externe al României, potrivit News.ro.
Pe 22 noiembrie va avea loc la Budapesta un summit organizat de Ungaria, deținătoarea președinției rotative a Consiliului European, la care vor participa Austri, România și Bulgaria.
Dacă la reuniunea de la Budapesta ar urma să se ia mai degrabă o decizie tehnică, cea politică ar urma să fie luată la Consiliul JAI (Justiție și Afaceri Interne) din 12 decembrie.
La summitul de la Budapesta vor participa miniștrii de Interne Gerhard Karner (Austria), Cătălin Predoiu (România) și Atanas Ilkov (Bulgaria).
Ministerul de Interne din Austria a confirmat că Gerhard Karner va participa la summit și că discuțiile cu ambele țări sunt în curs.
Pe 4 noiembrie, presa din Austria a scris că Guvernul de la Viena ar putea renunța la blocarea aderării complete a României și Bulgariei la spațiul Schengen și că această decizie ar putea fi luată chiar la summitul organizat de Ungaria pe 22 noiembrie 2024.
Biroul ministrului austriac de Interne, Gerhard Karner, a confirmat pentru presa de la Viena participarea acestuia la summitul de la Budapesta.
Oficialii de la București au declarat luna trecută că România intră „sigur” în Schengen terestru anul acesta. Asta după ce, cu doar câteva zile înainte, ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, declara că încă nu a sosit încă momentul pentru admiterea deplină, dar că are motive de optimism prudent.
În urmă cu câteva zile, prim-ministrul Marcel Ciolacu declară că, până de Paști, românii vor beneficia de călătorii fără controale în Spațiul Schengen.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu spune că o decizie privind intrarea României în spațiul Schengen care urma să fie formalizată până la finalul lunii decembrie, în consiliul JAI
„De sărbătorile pascale, mai mult ca sigur, românii o să vină pe Schengen”, a afirmat Marcel Ciolacu.
Spaţiul Schengen este un spaţiu de liberă circulaţie şi permite unui număr de peste 400 de milioane de persoane să călătorească liber între ţările membre, fără a trece prin controale la frontieră.
Codul frontierelor Schengen permite statelor membre să reintroducă controalele la anumite frontiere interne, doar în circumstanţe excepţionale care pot periclitează funcţionarea generală a spaţiului Schengen.
Codul frontierelor Schengen prevede, de asemenea, că statele membre pot introduce controale temporare la frontieră pentru a răspunde unei ameninţări grave la adresa ordinii publice sau a securităţii interne.
Din 31 martie 2024, România și Bulgaria sunt membre parțiale ale spațiului Schengen, după eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.