Linkuri accesibilitate

Rusia a trimis în Ungaria 11 prizonieri de război ucraineni de origine maghiară, la cererea patriarhului Kirill


Patriarhul Kirill al Moscovei este un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin și un susținător ale invaziei în curs a Rusiei în Ucraina.
Patriarhul Kirill al Moscovei este un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin și un susținător ale invaziei în curs a Rusiei în Ucraina.

Un grup de 11 prizonieri de război ucraineni de etnie maghiară au fost transportați, joi, în Ungaria, potrivit unui anunț al Bisericii Ortodoxe Ruse.

Vicepremierul maghiar Zsolt Semjén a confirmat informația. El a declarat la o televiziune locală că acei oameni își datorează viața unui gest al Bisericii Ortodoxe Ruse față de Ungaria.

Cei 11 prizonieri de război ucraineni de origine maghiară ar fi fost trimiși în Ungaria fără știrea guvernului de la Kiev.

„Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Patriarh Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii, prin mijlocirea Bisericii Ortodoxe Ruse, în cadrul cooperării inter-bisericești, la cererea părții maghiare, un grup de prizonieri de război ucraineni de origine transcarpatică ce au luat parte la ostilități au fost transportați joi în Ungaria”, a anunțat joi seara Biserica Ortodoxă Rusă pe site-ul său.

Presa ungară scrie că decizia nu a fost convenită cu Ucraina. Predarea celor 11 prizonieri de război s-ar fi făcut prin intermediul Serviciului de Ajutor Maltez în Ungaria.

„Predarea prizonierilor de război nu a fost în niciun caz coordonată cu Ucraina, rapiditatea ei se explică prin etnia lor maghiară. Este important să înțelegem că acești militari sunt toți cetățeni ucraineni, așa că transferul lor în orice țară terță este imposibil fără consimțământul și implicarea directă a Ucrainei”, a declarat o sursă diplomatică ucraineană, care nu a fost autorizată să vorbească public.

Potrivit acestui oficial, prin acest gest, unul dintre obiectivele Bisericii Ortodoxe din Rusia este restabilirea legitimității acesteia la nivel internațional, într-o încercare de apropiere la organizațiile caritabile cu o reputație internațională bună.

Biserica Ortodoxă din Rusia este vizată de sancțiuni internaționale.

În urmă cu exact un an, guvernul ungar a amenințat cu veto cel de-al șaselea pachet de sancțiuni deja adoptat de liderii statelor membre UE, deoarece printre persoanele afectate de înghețarea averilor și interdicțiile de călătorie s-a numărat și Patriarhul Kirill al Moscovei, apropiat al președintelui rus Vladimir Putin și susținător ardent al războiului.

XS
SM
MD
LG