Robert Schuman va deveni sfânt al Bisericii Romano-Catolice, în urma deciziei Suveranului Pontif de începe procesul de beatificare pentru „virtuțile sale eroice”.
Schuman are nevoie de un miracol confirmat pentru a fi beatificat și încă unul pentru a deveni sfânt. Deocamdată, Schuman a primit titlul de „venerabil”.
Conform Vaticanului, Schuman și-a înțeles prin prisma catolicismului misiunea de a aduce pace în Europa după Cel de-al Doilea Război Mondial. În mandatele sale de ministru și premier, Schuman a devenit „un punct de referință moral pentru țara sa”.
„În spatele acțiunii unei figuri publice, exista sufletul unui om care trăia în taină, care mergea la biserică oricând putea, care reflecta asupra cuvintelor sfinte înainte de a-și formula argumente politice”, conform Vaticanului.
Schuman s-a născut în 1886, în Luxemburg, și a devenit ulterior cetățean francez.
Pe 9 mai 1950, Schuman a propus ca resursele de cărbune și oțel din Europa să fie puse la comun pentru a evita alte potențiale conflicte, iar Jean Monnet a creat planul economic detaliat al proiectului. Ziua în care s-au pus bazele Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului este comemorată oficial ca Ziua Europei.
Acțiunile politice ale lui Robert Schuman au dus la createa Tratatului de la Roma din 1957, care a dus la fondarea Comunității Economice Europene. Comunitatea Europeană s-a transformat ulterior în Uniunea Europeană.
În 1958, Schuman a devenit primul Președinte al Parlamentului European. Schuman a jucat un rol esențial și în fondarea NATO.
Împreună cu Schuman, Jean Monnet, Konrad Adenauer și Alcide de Gasperi sunt considerați părinții fondatori ai Europei.