Linkuri accesibilitate

Epopeea unui nou eșec în educație. Clasa a IX-a începe fără programă și cu manuale de acum 20 de ani


Elevii care încep liceul în această toamnă vor folosi manuale vechi, elaborate în urmă cu 20 de ani. (Imagine generică)

Elevii de clasa a IX-a vor începe școala cu manualele școlare vechi, cu toate că s-au pregătit timp de 8 ani după o programă școlară nouă. Au dat inclusiv Evaluarea Națională 2021 din subiecte realizate după modelul internațional PISA, al competențelor esențiale pentru integrare în societate.

Elevii care încep clasa a IX-a peste două săptămâni au învățat mereu după o programă nouă, motiv pentru care nu au avut niciodată manualele pe bănci în timp util. Anul acesta, la început de liceu, au manuale, dar nu pentru că s-au tipărit la timp, ci pentru că le vor folosi pe cele vechi. Elevii revin la vechea programă școlară și vor învăța după manualele vechi.

Noua programă după care trebuiau să învețe acești elevi, care ar fi impus elaborarea unor noi manuale, nu e gata pentru că nu există așa-numitele „planuri cadru", puse în dezbatere publică pe 5 ianuarie 2021 pe site-ul Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație. Planurile au fost suspendate de ministrul Sorin Cîmpeanu după o lună de zile pentru că s-au primit prea multe observații.

Am reeditat manualele vechi, în tiraje de 5-10%”

Reprezentanții editurilor care tipăresc manuale școlare spun că nu știu nimic despre ceea ce se întâmplă cu programele școlare. „Pentru clasa a IX-a nu au reușit să rezolve nici problema planurilor cadru. Deci e o problemă foarte complicată. Ministerul ar trebui să urgenteze refacerea acestor planuri cadru. Pentru clasa a IX-a, noi am livrat manualele vechi. S-au reeditat cele vechi, în tiraje de 5-10%”, spune pentru Europa Liberă Cristian Greșeanu, președintele Uniunii Editorilor din România.

Sperăm să rezolvăm în această toamnă”

Marian Șuță, Directorul Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), instituția care se ocupă de programele și manualele școlare, spune că pentru clasa a IX-a rămân în vigoare programele și manualele de anul trecut.

Nemodificându-se curriculumul până acum, au rămas valabile vechile programe, iar elevii vor folosi manualele pe are le-au folosit și cei de-a IX-a de anul trecut. Programele au rămas în vigoare, vor fi doar niște repere cu mici modificări pe care să le folosească profesorii”, a spus directorul CNPEE.

Sperăm să rezolvăm în această toamnă. Sperăm că în curând vor lucra la programele de liceu. După ce vor fi programele gata, vor fi și manualele. Dar este un an de tranziție”, a mai adăugat Marian Șuță.

Manualele sunt deja în școli, inclusiv cu completările de stocuri. Profesorii vor fi cei care vor adapta într-un fel manualele vechi la nivelul de cunoștințe al elevilor care s-au pregătit timp de 8 ani după programe moderne.

Manualele pot fi consultate și online pe manuale.edu.ro
Manualele pot fi consultate și online pe manuale.edu.ro

Profesorii vor avea niște repere care să facă legătura între ce au studiat între gimnaziu și ce trebuie să studieze la liceu. Manualele ajută foarte mult, dar nu sunt obligatorii”, mai arată directorul CNPEE.

Marian Șuță admite că elevii care trec acum clasa a IX-a sunt într-un fel „generația de sacrificiu”, care nu a avut niciodată manualele școlare la timp.

Motivele pentru care nu au avut manuale sunt diferite de la an la an, de data asta nici măcar nu se pot face manuale noi din moment ce n-ai planuri cadru”, a spus Marian Șuță.

Profesoară de limba română: Ar fi putut fi revizuite măcar manualele existente

Pe de altă profesorii, care predau și la gimnaziu și la liceu, știu că lucrurile stau diferit din punct de vedere al programei școlare.

Ana Maria Ghiban este profesoară de limba română la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași și a pregătit elevii de clasa a IX-a pe când aceștia erau la gimnaziu. „Bine ar fi fost să se meargă pe o continuitate. La clasele V-VIII s-au făcut niște modificări importante. De exemplu, la limba și literatura română aceste modificări au fost de bun augur, avem o programă bună, și manuale pe măsură. Bine ar fi fost să se modifice programa și pentru clasa a IX-a și atunci manualele ar fi suferit multe modificări. Așa, neschimbându-se programa, probabil că s-au retipărit cele vechi”, a spus Ana Maria Ghiban.

Profesoara spune că manualele puteau fi un pic „periate” și aduse în contemporaneitate, chiar dacă planurile cadru și programele școlare au rămas neschimbate pentru clasa a IX-a.

Avem manuale tipărite acum 20 de ani, în care avem text non literar de prin 2002 care nu mai e de actualitate, întrebările sunt bune, dar textul e despre niște jocuri de calculator care nu mai există azi. Ceea ce vreau să spun că bine ar fi fost să se facă o schimbare pentru planurile cadru de la clasa a IX-a pentru continuitate. Dacă tot nu s-a făcut acest lucru, atunci ar fi fost bine ca măcar să se revizuiască materialele existente. Chiar și așa, neschimbând programele, se impun niște revizuiri”, arată profesoara de limba română.

Consiliul Elevilor: Tranziția spre un nou curriculum trebuie făcută repede

Consiliul Național al Elevilor a cerut în luna iulie, după terminarea examenelor naționale, „o tranziție cât mai rapidă, dar echitabilă, spre un curriculum și spre un nou set de planuri-cadru care să avantajeze atât viitorii elevi din ciclul liceal, cât și pe cei deja înmatriculați”.

Elevii care urmează să fie înmatriculați în învățământul liceal vor fi nevoiți să facă tranziția de la un curriculum bazat pe cunoștințe și abilități practice, la unul învechit, aceasta fiind prima generație de elevi de gimnaziu care au funcționat după noua structură curriculară”, arătau elevii la finalul lunii iulie.

Manualele pentru clasele a III-a și a IV-a întârzie

Nu toate manualele pentru celelalte clase, sunt gata. La 13 septembrie vor lipsi unele din manualele pentru clasele a III-a și a IV-a.

La clasa a IV-a avem în licitație o nouă serie de manuale noi, dar avem 5 titluri blocate de contestații. Dar dacă nu se deblochează până la începutul anului școlar, ca să postăm variantele online, elevii pot folosi manualele de până acum, pentru că conținuturile rămân valabile”, a spus Marian Șuță.

Potrivit președintelui Uniunii Editorilor din România, pentru celelalte clase s-au retipărit manualele școlare și au fost trimise către școli, mai puțin câteva manuale de la clasele a treia și a patra, unde s-au refăcut contractele și sunt unele întârzieri din cauza contestațiilor făcute de editurile care nu au fost finaliste în licitație.

Manualele claselor a III-a și a IV-a sunt în licitație pentru că au expirat contractele. Noi am făcut manualele în două luni și jumătate (și în varianta tipărită și în varianta digitală) iar ei au corectat timp de trei luni”, a mai spus Cristian Greșeanu.

 • 16x9 Image

  Andreea Ofițeru

  Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

  A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

  A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est. 

  OfiteruA@rferl.org 

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG