Linkuri accesibilitate

Toate școlile care au rata de vaccinare mai mică de 60% vor învăța online


Autoritățile schimbă, pe ultima sută de metri, condițiile pentru reînceperea cursurilor în format fizic
Autoritățile schimbă, pe ultima sută de metri, condițiile pentru reînceperea cursurilor în format fizic

Ministrul Educaţiei a anunţat că rata de vaccinare din fiecare școală din România va fi afișată, de vineri, pe site-ul fiecărui inspectorat în parte, fiind un criteriu pentru începerea școlii.

„Toate unitățile de învățământ care au rata de vaccinare mai mică de 60% vor învăța în online”, a precizat Sorin Cîmpeanu, care a spus că ordinul cu noile criterii va fi semnat și va fi transmis vineri pentru publicare în Monitorul Oficial.

Principalele declarații ale ministrului Sorin Cîmpeanu:

  • În situația în care dincolo de rata de vaccinare există probleme la nivel de resurse umane, sunt profesori infectați în carantină sau există probleme de infrastructură, va exista în continuare ca la nivel școlar să se depună o cerere pe baza ordinului de ministru 5.338 pentru ca școala să rămână online chiar dacă are rata de vaccinare de peste 60 la sută.
  • Rata de vaccinare de peste 60 la sută, conform raportărilor de la finalul săptămânii trecute, exista în 54 % din școlile și grădinițele din România, învățământ de stat și învățământ privat. Acest prag va fi actualizat de acum încolo săptămânal, ziua de vineri fiind considerat o zi de referință.
  • În momentul în care va depăși 60 la sută acea școală sau grădiniță poate trece la învățământ cu prezență fizică.
  • Rata de vaccinare a fiecărei școli și grădinițe va fi disponibilă pe site-ul fiecărui inspectorat școlar județean.
  • Reamintesc că elevii claselor a VIII-a au cu o teză mai puțin, iar cei din clasele de liceu de la patru teze câte aveau să ajung la trei teze cu excepția celor din învățământul profesional care aveau deja trei teze.
  • În foarte scurt timp, va fi validată propunerea, ordinul va fi semnat și va fi transmis către Monitorul Oficial în vederea publicării astăzi cât mai curând posibil în așa fel încât pe parcursul acestei zile se poate exista ședințele de consiliu de Administrație în fiecare școală, prin care să se ia decizia de funcționare a școlii începând din 8 noiembrie.
  • Toate aceste reguli pot fi aplicate din două motive. Odată pentru că în sistemul de învățământ avem disponibile rata de vaccinare în fiecare școală și fiecare grădinița din România, lucru care nu se mai întâlnește în niciun alt domeniu, drept pentru care mulțumesc tuturor colegilor din învățământ au înțeles importanța vaccinării pentru siguranță sanitară în școli și de asemenea la nivelul sistemului, incluzând și învățământul universitar, rata de vaccinare este de 70 la sută.

Întrebat câți elevi vor învăța de luni în format fizic, Sorin Cîmpeanu a precizat că din totalul de 2, 93 milioane de elevi şi preşcolari, aproximativ 1, 8milioane vor merge la şcoală.

Conform lui Cîmpeanu, cea mai ridicată rată de vaccinare se regăseşte în licee, pe locul al doilea în ceea ce priveşte vaccinarea personalului sunt grădiniţele, urmate de şcolile gimnaziale.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG